≫ 

Evo kako izgleda raspored Zvezde i Partizana do plej-ofa: Ovo su moguće mine, opasnost preti već od prvog kola

Ulog je ove sezone nikad veći. Šampion države ići će direktno u grupnu fazu Lige šampiona, a svakako da su glavni konkurenti za prestižno mesto večiti rivali - Crvena zvezda i Partizan.

  • 9
Slobodan Urošević, 166. večiti derbi, Gelor Kanga Foto: MN Press

Bliži se i nastavak sezone kada je reč o Superligi Srbije. Klubovi su se vratili sa priprema punih baterija, i spremno čekaju prolećni deo takmičarske godine, na kraju koje će mnoga pitanja biti razrešena.

Ulog je ove sezone nikad veći. Šampion države ići će direktno u grupnu fazu Lige šampiona, a svakako da su glavni konkurenti za prestižno mesto večiti rivali - Crvena zvezda i Partizan.

Crveno-beli su u znatno boljoj i lagodnijoj situaciji, s obzirom na to da ekipa koju sa klupe predvodi Miloš Milojević ima deset bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan. Ipak, ništa još nije gotovo. Pokazalo se i prethodnih godina, da zaostatak vrlo lako može biti nadoknađen, i da i najsitnije greške i kiksevi mogu biti žestoko naplaćeni.

FK Partizan - FK Crvena zvezda, večiti derbi Foto: MN Press

Zvezdu očekuje potencijalna mina već na startu

Klub iz Ljutice Bogdana će več u prvom kolu prolećnog dela šampionata biti na velikom ispitu, jer na Marakanu stiže novosadska Vojvodina. Meč ova dva tima uvek važi za derbi, što svakako bude opravdano na terenu u većini slučajeva. Ovo bi, pored večitog derbija, svakako mogla da bude jedna od najvećih mina za klub iz Ljutice Bogdana.

Neće Zvezda iz Beograda ni u 21. kolu, s obzirom na to da će gostovati na "krovu", ekipi Voždovca. Crveno-beli su vezali 13 uzastopnih pobeda protiv "Zmajeva", ali svakako treba uzeti u obzir to što Voždovac zauzima sedmu poziciju na tabeli.

FK Crvena zvezda - FK Voždovac Foto: MN Press

Potom tim Miloša Milojevića očekuje novi, izuzetno nezgodan izazov. Na Marakanu stiže ekipa Čukaričkog, koja je i ove sezone jedan od glavnih konkurenata za borbu za evropska takmičenja. Iako Zvezda ima osam vezanih pobeda protiv tima sa Banovog brda, Čukarički itekako zna kako pomrsiti konce večitima.

Zvezdu potom očekuje i nešto lakši zadatak, s obzirom na to da će gostovati ekipi Javora, što je uvertirao za ono glavno - večiti derbi. Drugi ovosezonski večiti derbi je zakazan za 1. mart na stadionu "Rajko Mitić" u okviru 24. kola, i nema sumnje da je ulog ogroman. Svakako da su i dalje bodovni parametri na strani Zvezde, ali ukoliko Partizan bude slavio, nema sumnje da bi to dodatno zakomplikovalo situaciju, i donelo još uzbudljiviju borbu za titulu i direktan plasman u Ligu šampiona. Ne samo da bi pobeda crno-belih smanjila bodovnu  razliku, već bi tenzije, i psihološki pritisak dodatno porasli. Prvi ovosezonski derbi, završen je podelom bodova, rezultatom 1:1, ali će u drugom, situacija biti znatno drugačija. Ipak, ne treba porediti derbi sa ostalim mečevima, jer je to meč za sebe.

FK Partizan - FK Crvena zvezda, večiti derbi Foto: MN Press

Biće Zvezda na ispitu i u 25. kolu, s obzirom na to da će crveno-beli gostovati u Bačkoj Topoli, ekipi TSC-a.  TSC je i ove sezone jedan od pretendenata za plasman u evropska takmičenja, i trenutno zauzima treću poziciju, sa 39 osvojenih bodova, četiri manje od drugoplasiranog Partizana. Upravo je TSC ove sezone "ukrao" bodove Zvezdi, i to ni manje, ni više nego na Marakani. Taj meč je završen rezultatom 1:1, a tim iz Bačke Topole je i u prethodnim utakmicama pokazao da ume da namuči crveno-bele. Kada se uzme u obzir da ovaj meč dolazi odmah nakon večitog derbija, to bi moglo dodatno da oteža posao Zvezdi. Takođe, treba napomenuti i da ekipu TSC-a trenira nekadašnji igrač Partizana, Žarko Lazetić.

Potom sledi i meč protiv Novog Pazara na Marakani, koji je zakazan za 11. mart, a četiri dana kasnije, Zvezda će igrati i u Kupu, i to protiv Partizanovog "dželata", ekipe Radničkog iz Sremske Mitrovice.

U 27. kolu crveno-bele očekuje neugodno gostovanje u Kruševcu, ekipi Napretka, koji je više puta pokazao da ume da bude itekako nezgodan protivnik. Nakon toga, Zvezda će na svom terenu dočekati ekipu Mladosti GAT, a zatim izabranike Miloša Milojevića očekuje još jedno nezgodno gostovanje, ovog puta u Subotici, ekipi Spartaka. Subotičani nisu slavili protiv Zvezde još od 2013. godine, iako je jedan meč završen nerešenim rezultatom.

Stefan Milošević Foto: MN Press

Crveno-beli će u poslednjem, 30. kolu regularnog dela odmeriti snage sa ekipom kragujevačkog Radničkog, a nakon toga, očekuje ih još sedam kola do završetka sezone.

Partizan gostuje dobro poznatom rivalu

Crno-bele već u prvom kolu prolećnog dela očekuje težak izazov, jer će gostovati u Kruševcu, ekipi Napretka. Kruševljani su ove sezone na sredini tabele, i zauzimaju 10. mesto, ali su prethodnih godina pokazali da vole da igraju protiv crno-belih. U periodui od 2016. godine, Napredak je u čak devet navrata uspeo da "ukrade" bodove Partizanu, uz pet nerešenih rezultata i četiri pobede kruševačkog tima. Nema sumnje da je ovo potencijalna mina za crno-bele, i to već u prvom kolu prolećnog dela šampionata.

Fudbal Superliga Partizan Napredak Foto: MN Press

Sledi potom i meč protiv Mladosti GAT, što će biti uvertira za nastavak evropske avanture crno-belih, koji će se šesnaestini finala Lige konferencija sastati sa ekipom Šerifa iz Tiraspolja. Potom Partizan očekuje još jedno nezgodno gostovanje, ptoriv Spartaka u Subotici. Podsećanja radi, Subotičani su već uzeli skalp crno-belima ove sezone, kada su u sedmom kolu Superlige slavili minimalnim rezultatom u Humskoj.  Osim toga, još šest puta od 2015. godine, Spartak je uspevao da "otkine" bodove Partizanu, te nema sumnje da će i ovo biti izazov za četu koju sa klupe predvodi Gordan Petrić.

FK Partizan - FK Spartak Subotica Foto: MN Press

Crno-bele potom očekuje i revanš meč protiv Šerifa, koji će se igrati 23. februara u Humskoj, a onda će, u 23. kolu domaćeg prvenstva Partizan dočekati ekipu Radničkog iz Kragujevca, što će biti uvod za večiti derbi. Za crno-bele ovaj derbi može da ima presudan značaj, jer bi im pobeda donela smanjenje bodovne razlike, ali i povećala tenzije u borbi za titulu. Sa druge strane, u slučaju poraza, Partizan bi se dodatno odmakao od titule i direktnog plasmana u Ligu šampiona.

Izabranici Gordana Petrića će potom dočekati ekipu Kolubare u 25. kolu, a onda i gostovati ekipi lučanske Mladosti u narednom. Poslednji u nizu nešto "lakših" mečeva, crno-beli će odigrati u 27. kolu kada će dočekati ekipu Radnika, a potom slede i tri nešto teža izazova.

Fuseni Dijabate Foto: MN Press

Prvo će tim iz Humske gostovati ekipi Vojvodine u Novom Sadu. Ovo je svakako još jedan derbi meč za crno-bele, s obzirom na to da Vojvodina važi za velikog protivnika i konkurenta večitih rivala. "Stara dama" iz Novog Sada je više puta kroz istoriju pokazala da zna protiv crno-belih, ali je u poslednjih sedam mečeva ipak svih sedam puta slavio Partizan. Ova utakmica bi takođe mogla da bude jedna od presudnih u borbi za titulu, pogotovo ako crno-beli budu slavili u večitom derbiju.

U 29. kolu, crno-beli će dočekati ekipu Voždovca, a u poslednjem, 30. kolu regularnog dela, ekipu Partizana očekuje još jedan težak izazov, s obzirom na to da će gostovati ekipi Čukaričkog. Ova utakmica bi mogla da ima veliki značaj za Partizan , jer posle nje, preostaje još sedam kola plej-ofa. Brđani su u više navrata bili nepremostiva prepreka za crno-bele, a između ostalog, i prethodne sezone.

RASPORED VEČITIH DO PLEJ-OFA

20. kolo

Crvena zvezda - Vojvodina

Napredak - Partizan

21. kolo

Partizan - Mladost GAT

Voždovac - Crvena zvezda

22. kolo

Crvena zvezda - Čukarički

Spartak - Partizan

23. kolo

Partizan - Radnički 1923

Javor - Crvena zvezda

24. kolo

Crvena zvezda - Partizan

25. kolo

TSC - Crvena zvezda

Partizan - Kolubara

26. kolo

Mladost - Partizan

Crvena zvezda - Novi Pazar

27. kolo

Napredak - Crvena zvezda

Partizan - Radnik

28. kolo

Vojvodina - Partizan

Crvena zvezda - Mladost GAT

29. kolo

Spartak - Crvena zvezda

Partizan - Voždovac

30. kolo

Čukarički - Partizan

Crvena zvezda - Radnički 1923

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5

    1. februar 2023 | 15:41

    SVE ISPOD 20 BODOVA RAZLIKE U ODNOSU NA franjevačku SEKTU BIO BI NEUSPEH ZA ZVEZDU🌟🌟🌟34.TITULA🌟🌟🌟TREĆA LIGA ŠAMPIONA🌟🌟🌟

  • Mirko

    1. februar 2023 | 14:27

    Grobari nikad nece saznati kakav je osecaj godinama biti prvi

  • Vapaj

    1. februar 2023 | 14:37

    I sa 4 poraza Zvezde ,ona ce biti prva. Jer ce partizan izgubiti bar 2 i 2 igrati nereseno. A zvezda eventualno 2 nerwseno i 1 poraz. Bice tu -15 na kraju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA