≫ 

Abramovič ispunio obećanje: Jedna od najvećih donacija u istoriji za žrtve rata uskoro stiže u Ukrajinu

Uskoro će sav novac od prodaje čelsija stići kao pomoć za Ukrajince

  • 3
Roman Abramovich Abramovič Foto: Tanjug/AP

Dok njegov nekadašnji klub Čelsi kojem je doneo silne uspehe, slavu i trofeje, ponovo kreće praktično od nule i po njegovom receptu želi opet na vrh, Roman Abramovič će ispuniti obećanje koje je dao pošto je prodao lononski klub.

Ruski oligarh bio je primoran na taj korak pritisnut od vlade Velike Britanije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Prodao je Čelsi američkoj koroporaciji na čelu sa Todom Boilijem za 2.3 miliona funti i taj novac doniraće žrtvama rata u Ukrajini.

Engleski Telegraf tvrdi da je to jedna od najvećih humanitarnih donacija za žrtve rata u istoriji i da će biti realizovana u narednih nekoliko nedelja.

Potrebno je da Evropska unija da odobrenje za ovu transakciju koju vlada Velike Britanije obaviti prema Ukrajini.

Fondacijom preko koje će se novac rasporediti u Ukrajinu rukovodi nekadašnji izvršni direktor UNICEF-a Majk Penrouz koji je i posredovao u pregovorima Romana Abramoviča i vlade Velike Britanije prošle godine.

Abramović je vodio klub ukupno 19 godina.

Penrouz je o svojoj fondaciji prošle godine pričao za engleske medije i o tome kojim kapacitetom može pružiti svu neohodnu pomoć žrtvama rata u Ukrajini.

- Fondacija može da zadovolji trenutnu potrebu za povećanjem pružanja humanitarne pomoći, uključujući medicinsku opremu, opremu za hirurgiju, i sposobnost da zadovolji potrebe stanovništva pogođenog sukobom blizu linije fronta u sektorima kao što su obezbeđivanje hrane, ishrane, osnovne usluge, i što je veoma važno, obrazovanje, kao i medicinska podrška - rekao je prošle godine bivši šef UNICEF-a.

Ideja da se pomogne Ukrajincima potekla je od bivšeg predsednika Čelsija Brusa Baka koji je nju izložio Abramoviču.

- Stupili su u kontakt sa mnom jer sam tada bio izvršni direktor UNICEF-a. kao i izvršni direktor firme "Contre La Faim" u Francuskoj, bio sam i direktor globalnog humanitarnog pokreta "Spasimo decu", i šef "Soccer Aid" organizacije. Pozvali me i izneli svoju ideju, ali sve posle toga radim poptuno sam i na svoju inicijativu uz pomoć i podršku potvrđenih i legalnih kanala i humanitarnih eksperata - izjavio je prošle godine čovek koji je i najodgovorniji za to da ogroman novac bude prebačen u Ukrjainu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    1. februar 2023 | 19:39

    Oteli ste novac Abramovicu ili prisilili da taj novac da i sada ce se neko obogatiti iz te fondacije a nekoliko mrvica ce stici mozda do Ukraine, lopovi .

  • mladen milunuc paris

    2. februar 2023 | 05:49

    Zelenski pola ce staviti u dzep.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA