Kako je Čelsi izigrao famozni finansijski fer-plej UEFA: Ključ je u amortizaciji, knjigovođstveno je sve čisto

Londonski klub je sve uradio u skladu sa zakonom koji će, kako stvari stoje, sada biti na doradi od strane pravnika u Nionu

  • 1
FK Čelsi - FK Liverpul Foto: Tanjug / AP

Evropska fudbalska organizacija (UEFA) pre nekoliko godina uvela je obavezu za sve klubove da se striktno pridržavaju Finansijskog fer-pleja. Većina klubova se od uvođenja ovog modela poslovanja uskladila sa tim zakonom, istina bilo je iskakanja pojedinih, ali i sankcija UEFA ako se utvrdi nepoštovanje pravila koje važi za sve.

A onda se dogodio Čelsi 2022-2023. sezone i obesmislio fer-plej.

Doduše, Plavci ništa nisu činili mimo zakona.

Podsetimo, londonski klub kojeg je od odlaska Romana Abramoviča preuzeo američki milijarder Tod Boli, ove sezone samo na pojačanja potrošio je preko 600 miliona evra - što je dosad nezabeležena suma novca investirana u nove igrače za samo jednu takmičarsku godinu.

Malo je reći da Čelsi nije žalio novac da dovede sve što je želeo da dovede. Kao šlag na tortu, stigao je i svetski prvak sa Argentinom Enco Fernandez za premijerligaški rekord i svetski rekord od 121 milion evra. Ta suma plaćena je Benfiki. Pre Fernandeza, stigli su Vesli Fofana iz Lestera za 80 miliona evra, Ukrajinac Mihail Mudrik iz Šahtjora za 70 miliona i još devetorica fudbalera od juna meseca prošle godine - svi zajedno za oko 370 miliona evra.

Pitanje koje se nameće posle ovakvog transfer buma Čelsija je da li je sve bilo usklađeno sa famoznim Finansijskim fer-plejom (FFP) Evropske fudbalske federacije.

Glavno oruđe Čelsija u zadovoljavanju FFP-a je amortizacija. Najkraće rečeno, reč je o procesu raspoređivanja troškova kroz duži period. Odšteta plaćena za svakog igrača raspoređuje se kroz čitav ugovor koji je taj igrač potpisao s novim klubom, analizira ovu temu Index.

Ključ u svemu tome su dugogodišnji ugovori koji su dati igračima.

Uzmimo na primer najveći transfer Čelsija sa Encom Fernandezom. Iako će engleski klub isplatiti 121 milion evra odštete, ona se knjigovođstveno neće voditi kao jedinstveni trošak sada i odmah. Umesto toga, taj će iznos biti podeljen sa osam jer je upravo na toliko godina Fernandez potpisao za "Plavce".

Čelsi će tako u finansijskom izveštaju svake od narednih osam godina imati stavku koja se odnosi na taj transfer, a iznosi otprilike 15 miliona evra. Ista stavka će za 70 miliona vrednog Mudrika iznositi oko 8.5 miliona evra godišnje.

Chelsea, todd boehly, enzo fernandez, mykhailo mudryk, wesley fofana Foto-kolaž: Pixabay, Tanjug/AP, UK Sports Pics Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Očito je da je Čelsi iskoristio "rupu" koja postoji u FFP pravilu UEFA. Ne rade ništa nezakonito već su samo iskoristili činjenicu da ovako velike transfere mogu izvesti uz samo malo domišljatosti i taktike, a da ne naruše zakon koji pripisuje Evropska fudbalska federacija.

UEFA naravno nije srećna zbog ovakvog poslovanja jer je Čelsi na ovaj način praktično obesmislio Finansijski fer-plej.

Otud je stigla i reakcija iz Niona gde se već razmišlja o tome kako da se stane na put i ovakvom modelu realizacije transfera.

- Amortiziovali su ugovore kroz jako dugačak period, puno duži od standardnih pet godina - objasnio je za britanske medije Džejk Koen, stručnjak za sportsko pravo.

Upravo zbog ovakvih slučajeva, UEFA razmišlja o promeni pravila.

Engleski mediji pišu da će krovna evropska fudbalska organizacija uvesti limit od najviše pet godina, koliko će moći da traju isplate odštete za transfere. Klubovi će moći i dalje davati igračima dugogodišnje ugovore, ali će se transfer morati da isplate unutar pet godina.

Kjeran Megvajer, finansijski ekspert za fudbal rekao je u razgovoru za SkajSport:

- Čelsi je brutalno trošio u ovom roku baš zato da bi "prestigao" novo pravilo koje neće vredeti za transfere koje je ostvario ovog januara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    2. februar 2023 | 10:51

    To je iskustvo iz NBA i NFL lige kako se manipuliše salery cap-om

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA