≫ 

Koliko ovo degutantno zvuči: Država koja ugnjetava žene potencijalni sponzor Mundijala za žene

FIFA je izgleda već donela ovu odluku o kojoj nije obavestila organizatore Autraliju i Novi Zeland i sada je nastao problem

  • 0
Predsednik FIFA Đani Infantino Gianni Infantino Saudijska Arabija princ Mohammed bin Salman MBS Katar fudbal Svetsko prvenstvo Foto: Profimedia/AFP/Giuseppe CACACE

Predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu za dame koje će se od 20. jula do 20. avgusta ove godine održati u suorganizaciji Australije i Novog Zelanda, već sada se suočava sa potencijalnim problemom i za organizatore i za FIFA. Razlog mogućeg spora je sve izvesnija odluka Svetske fudbalske organizacije da u "pul" sponzora Svetskog prvenstva uvrsti i državu Saudijsku Arabiju kroz njen promotivni turistički projekat "Visit Saudi".

Australijanci i Novozelanđani su u najmanju ruku nezadovoljni zbog ovakvih glasina koje, ako se potvrde, mogu dovesti do ozbiljnih konfrontacija na relaciji ove dve države i FIFA, ali i većine učesnika Mundijala.

Iako vest o saudijskom sponzorstvu najvećeg fudbaskog takmičenja za žene nije potvrđena, iz dve vodeće zemlje Okeanije već su stigle poruke pojedinih zvaničnika o stavu prema takvom ponašanju FIFA. I nisu nimalo povoljne po Infantina i njegove saradnike.

Saudijska Arabija je kao država dugi niz godina na udaru brojnih organizacija za ljudska prava, posebno je poražavajući položaj žena u ovoj državi, i zbog svega toga prisustvo ove države kao sponzora ženskog turnira je krajnje degutantan potez.

- Ako se te priče pokažu kao tačne, bićemo šokirani i razočarani jer nas FIFA nije ni konsultovala povodom toga. Kao suorganizatori Svetskog prvenstva 2023. za žene, Fudbalski savezi Novog Zelanda i Australije poslaće zajedničko pismo na adresu FIFA od koje želimo da nam u hitnom roku rasvetli ovu situaciju - rečeno je iz Fudbalskog saveza Novog Zelanda.

Vest o sponzorstvu Mundijala od strane organizacije "Visit Saudi" prvi je preneo američki portal "The Athletic".

U komentaru na ovu vest, predstavnica Amnest Internešenela Nikita Vajt samo jednim primerom je podsetila kakav položaj pripadnice slabijeg pola imaju u Saudijskoj Arabiji.

- Tamo žene ne mogu same ni da odaberu profesiju kojom žele da se bave ako ne dobiju dozvolu od svojih muških "zaštitnika".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA