≫ 

Rezime Zvezdinog prelaznog roka: Rasterećenje tima i pojačane pozicije na kojima je "škripalo"

Mnoga imena dovođena su u vezu sa crveno-belima, ali čini se da su iz Ljutice Bogdana ciljali baš one pozicije na kojima je konkurencija slabija.

  • 21
Fudbaleri Crvena Zvezda Aleks Vigo Lazar Nikolić Kalifa Kulibali Nemanja Motika Radovan Pankov Uroš Spajić Foto-montaža: MN Press, FK Crvena Zvezda

Nastavak takmičenja u Superligi Srbije je sve bliži, a sve oči i u prolećnom delu sezone biće uperene u večite rivale. Ipak, Crvena zvezda je u znatno boljoj situaciji, s obzirom na to da ekipa koju sa klupe predvodi Miloš Milojević ima deset bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan.

Mnoga imena dovođena su u vezu sa crveno-belima, ali čini se da su iz Ljutice Bogdana ciljali baš one pozicije na kojima je konkurencija slabija. Sa druge strane, veliki broj fudbalera napustio je Marakanu, a neki od njih otišli su u sam smiraj prelaznog roka.

Odlasci - rasterećenje tima 

Kao bomba odjeknula je vest da će se Radovan Pankov i Zoran Popović preseliti na Banovo brdo, u redove Čukaričkog, gde će na pozajmici provesti šest meseci. Dolaskom Uroša Spajića, Zvezda je popunila defanzivnu liniju, a pogotovo štoperske pozicije, te je upitno koliku bi minutažu imao Pankov, dok će u redovima Brđana moći konstantno da igra.

FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Što se tiče Popovića, zabeležio je samo jedan nastup, i to u Kupu Srbije, a nema sumnje da će u Čukaričkom dobiti više prostora, s obzirom na to da su čelnici Brđana isticali da je timu potreban još jedan čuvar mreže.

Ipak, nisu to jedini odlasci iz poslednje linije tima, jer je sredinu promenio i mladi defanzivac, Vuk Bogdanović, koji je karijeru nastavio u novosadskoj Vojvodini. Mladi štoper nije dobio pravu priliku među beogradskim crveno-belima, gde je imao izuzetno jaku konkurenciju. Sa Vojvodinom je potpisao ugovor do 2025. godine.

Na pozajmicu je otišao i Seku Sanogo, koji će narednih šest meseci provesti u francuskom drugoligašu, ekipi Pariza. Reč je o plaćenoj pozajmici, a s obzirom na to da Sanogo ima ugovor sa crveno-belima do juna, to znači da više neće biti član srpskog šampiona.

Seku Sanogo, Lazar Marković Foto: Marko Jovanović

Najzvučniji odlazak je svakako prelazak El Fardu Bena u kiparski Apoel, koji sa klupe predvodi nekadašnji trener crveno-belih, Vladan Milojević. Reprezentativac Komorskih ostrva ostavio je veliki trag nastupajući u crveno-belom dresu, a ostaće upamćen kao najbolji stranac u istoriji kluba iz Ljutice Bogdana. S obzirom na to da Ben ne igra na poziciji klasičnog napadača, već pretežno na krilnim pozicijama, koje su popunjene, mlađim, bržim i poletnijim fudbalerima, bilo je za očekivati da će iskusni fudbaler dobijati značajno manje minuta, te je odlučeno da nastavi karijeru na Kipru.

Utisak je da je Zvezdi na pripremama falio jedan pravi, staloženi “egzekutor”, koji će iz svake situacije videti priliku za gol. Ipak, crveno-beli to nisu pronašli u Kalifi Kulibaliju, koji bi trebalo da ode na šestomesečnu pozajmicu u francuski Amijen. Dobra stvar je takođe što će crveno-beli profitirati 150.000 evra, koliko će francuski klub isplatiti za pozajmicu, a po okončanju iste, Kulibali će postati slobodan igrač. Jasno je da nije pokazao ono što se od njega očekivalo, te ne čudi što će promeniti sredinu. Ipak, u poslednjem trenutku, transfer je stopiran, zbog, kako se navodi, pada "TMS" sistema, putem kojeg klub treba da upari detalje transfera. Amijen je zbog toga tražio dodatni rok za transfer, kako bi sve moglo da bude realizovano.

Kalifa Kulibali Foto: Marko Jovanović

Bilo je odlazaka i kada je reč o mlađim igračima. Neki od njih poslati su na kaljenje, u Superligaške timove, ali i u inostranstvo, gde će stasavati i sticati iskustvo u seniorskom fudbalu. Prvenstveno, reč je o Nikoli Stankoviću, koji je pojačao Napredak, i Andriji Raduloviću, koji je prešao u Radnik.

Dolaskom Miloša Milojevića na klupu crveno-belih, Stanković je dobijao znatno manju minutažu, a na to je dodatno uticala i popunjenost gotovo svih pozicija, na sredini terena. Ipak, imaće priliku talentovani fudbaler da stasava u Kruševcu, do kraja sezone, nakon čega će izvesno ponovo obući crveno-beli dres. Radulović je sa druge strane, i prethodnih šest meseci proveo na pozajmici, u novosadskoj Mladosti GAT, gde je bio jedan od istaknutijih igrača. Ipak, nije se dugo zadržao, već je otputovao nešto južnije, tačnije u Surdulicu.

andrija radulović Foto: MN Press

Nemanja Motika će sasvim izvesno otići na pozajmicu u Austriju Luštenau, nedavnog protivnika crveno-belih na pripremama. Podsećanja radi, Motika je stigao u Zvezdu iz minhenskog Bajerna, u transferu “teškom” 1,5 miliona evra, ali čini se da nije doneo ono što se od njega očekivalo. Nije dobijao previše minuta u jesenjem delu sezone, ali je na nedavnim zimskim pripremama njegova forma krenula uzlaznom putanjom. Igrao je odlično tokom boravka u Turskoj, a upravo protiv Austrije odigrao je sjajnih 25 minuta, što je bilo dovoljno da skrene pažnju čelnicima austrijskog prvoligaša. Jasno je da mu je sada potreban upravo neki klub, u kojem će imati zapaženiju minutažu, i gde će biti u prilici da pokaže sve svoje kvalitete.

Dolasci - pozicije na kojima je "škripalo"

Bila je Zvezda aktivna i kada je reč o dolascima u klub. Dovedeno je šest igrača, od kojih će, kako stvari stoje, dvojica obući crveno-beli dres tek na leto. Svakako, najzvučnije ime je povratnik na Marakanu, Uroš Spajić. Defanzivac se tako vratio u klub u kojem je ponikao, i za koji je nastupao od 2010. do 2013. godine. U Zvezdu je ovog puta stigao kao sloboda igrač, a poslednji klub bila mu je turska Kasimpaša.

Povreda ga je odvojila od terena, ali i Svetskog prvenstva u Kataru, na koje je prvobitno trebalo da putuje. Ipak, iskusni defanzivac i dalje nije na raspolaganju Milošu Milojeviću, a ne očekuje se da se vrati pre kraja marta, s obzirom na to da se i dalje oporavlja od teške povrede.

Uroš Spajić Foto: crvenazvezdafk

Mnogo je Zvezda muke imala sa pozicijom klasičnog napadača, a primetno je bilo i na pripremama da crveno-belima nedostaje realizacija. Upravo to bi mogli da dobiju dolaskom Pitera Olanjinke, ali će na taj transfer morati da sačekaju do leta, s obzirom na to da nigerijski fudbaler ima važeći ugovor sa praškom Slavijom do kraja juna tekuće godine. On će po okončanju istog pojačati crveno-bele, i to kao slobodan igrač, a nema sumnje da bi igrač sa njegovim iskustvom trebalo da donese promenu i sigurnost u napadu. Prethodno je sa Zvezdom potpisao predugovor, te će crveno-beli na leto dobiti ozbiljno pojačanje u napadu.

Problematične su bile i bekovske pozicije u timu iz Ljutice Bogdana. Dolaskom Iraklija Azarova letos, Zvezda je dobila još jednog levog beka, pored standardnog Milana Rodića, a Gruzin je na pripremama pokazao da stručni štab i te kako može da računa na njega. Sa druge strane, na poziciji desnog beka, pristigla su dva fudbalera. Prvo je  crveno-beli dres obukao doskorašnji fudbaler Javora, Lazar Nikolić, a tokom pripremnog perioda u Turskoj, u klub je pristigao i Argentinac, Aleks Vigo. Crveno-beli su tako popunili mesto koje je "škripalo" tokom sezone, jer je jedini klasični desni bek bio Marko Gobeljić, dok je tu poziciju povremeno pokrivao i Strahinja Eraković. I Vigo i Nikolić su na pripremama delovali veoma dobro, i obojica su već uspela da zatresu mrežu.

Aleks Vigo Foto: FK Crvena zvezda

Takođe, u sam smiraj prelaznog roka, čini se da je Zvezda "završila" još dva kapitalna pojačanja. Na Marakanu bi uskoro mogli da stignu napadač moskovske Lokomotive, Marko Rakonjac, kao i talentovani vezista Kopenhagena, Marko Stamenić.

Kada je reč o Rakonjcu, nekadašnji fudbaler Čukaričkog bi u narednom periodu trebalo da zaključi posao sa crveno-belima. Reč je o pozajmici do kraja sezone, a Zvezda će biti u obavezi da igraču isplati platu u iznosu od 200.000 evra. Ukoliko bude opravdao očekivanja, Rakonjac bi i po isteku pozajmice mogao da ostane na Marakani, a Zvezda bi otkupila njegov ugovor za milion i po evra. 

Marko Rakonjac Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Što se tiče Stamenića, momak rođen 2002. godine bi uskoro trebalo da potpiše višegodišnji predugovor sa Zvezdom, a crveno-beli dres, obući će na leto, kada mu ističe ugovor sa Kopenhagenom. Ključni razlog za ovakav rasplet situacije je taj što Kopenhagen nije hteo da spusti traženi iznos za mladog fudbalera koji nastupa za reprzentaciju Novog Zelanda, te je ipak odlučeno da na Marakanu dođe na leto kao slobodan igrač. To svakako neće uticati na crveno-bele, koji u veznom redu imaju zaista veliki broj rešenja.

Šansa za mlade igrače

Ne mora Zvezda da brine za budućnost, bar ne kada je reč o mladim igračima, momcima koji će naslediti crveno-beli dres. I u prethodnom periodu, uprava kluba iz Ljutice Bogdana stavljala je akcenat na mlade igrače, a tako je bilo i na zimskim pripremama u Turskoj, gde je veliki broj mladih talenata dobio priliku da se dokaže.

Čini se da je najveću pažnju pridobio talentovani defanzivac, Stefan Leković, a može se reći i zasluženo. Imao je Leković zapaženu minutažu u kontrolnim mečevima, čak i najveću kada je reč o štoperima (255 minuta na pet mečeva), ali stiče se utisak da je potpuno opravdao poverenje stručnog štaba, i trenera Miloša Milojevića. Na kraju je sjajna izdanja uspeo da kruniše i pogotkom. Podsećanja radi, za Lekovića se ranije interesovao madridski Real, a u nastavku sezone, očekuje se da Leković dobije značajno veću minutažu, i u tandemu sa Dragovićem, ili Milunovićem stiče iskustvo u Superligi Srbije.

Stefan Leković FK Crvena zvezda

Ima Zvezda veliku nadu i među stativama, a reč je o talentovanom Jovanu Miladinoviću. Momak rođen 2007. godine, je već dva puta imao priliku da putuje na pripreme sa prvim timom, te ne čudi što bi u budućnosti mogao da nasledi Milana Borjana na golu crveno-belih. Talentovani 16-godišnjak, imao je priliku da debituje za crveno-bele na pripremama, na meču protiv Dinama iz Tbilisija, a u finišu meča je sa nekoliko sjajnih intervencija pokazao da je pred njim svetla budućnost.

Jovan Miladinović Foto: FK Crvena zvezda

Priliku da se dokaže imaće i talentovani Nikola Mituljikić, koji je u prvom delu sezone nosi dres Zvezdinog razvojnog tima Grafičara. Jedan od najistaknutijih igrača Grafosa bio je Mituljikić, koji je u tandemu sa bratom blizacem, koji je trenutno na pozajmici u Mladosti GAT, stvarao velike probleme protivnicima u Prvoj ligi Srbije.  Ipak, pitanje je koliku će minutažu imati, s obzirom na to da je Zvezda dobro pokrivena na krilnim pozicijama, kao i na mestima ofanzivnog veznog.

Računa Miloš Milojević i na talentovanog napadača, Jovana Mijatovića, koji će zajedno sa Aleksandrom Pešićem i Markom Rakonjcem činiti ubojiti napad crveno-belih. Iako nije klasična "devetka" Mijatović obično igra na poziciji centarfora, a već je imao priliku da talenat pokaže i na evropskoj pozornici. Bio je odličan i u dresu Grafičara, za koji je nastupao pre nego što je rekomandovan među crveno-bele. Takođe, predvodio je omladinsku selekciju Crvene zvezde u Ligi šampiona za mlade, gde je pružao odlične partije, i donosio razliku na terenu.

Jovan Mijatović Foto: FK Crvena zvezda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ves

    2. februar 2023 | 22:15

    Ajmo u subotu da napunimo marakanu! Realno niko nema izgovor. Besplatan ulaz, vikend je i odaje se pocast Zvezdinom velikanu! SVI NA MARAKANU

  • Rade

    2. februar 2023 | 22:05

    Samo kad sam procitao da Kulibali nije vise u Zvezdi sve je super

  • Draza

    2. februar 2023 | 22:06

    1,5mil dato na Motiku koji nije odigrao svs ukupno 5 utakmica za prvi tim! I sad ocekuju da ne dobijaju prozivke skauti da ne rade dobro svoj posao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA