≫ 

Vijeiru muči što je jedini tamnoputi menadžer u Premijer ligi: "Teško mi je da to razumem"

Razočaran je Francuz ovakvim stanjem stvari

  • 2
Patrick Vieira Patrik Vijeira Foto: Tanjug/AP

Menadžer engleskog Kristal Palasa Patrik Vijeira izjavio je da mu smeta i da ga muči činjenica što je jedini tamnoputi menadžer u elitnom rangu engleskog fudbala i u muškoj i u ženskoj Premijer ligi.

Prema rezultatima analize koja je rađena u oktobru, 43% fudbalera u Premijer ligi su tamne boje kože, u Čempionšipu ih ima 34%, ali su samo 4.4% menadžera u oba najviša ranga takmičenja tamnoputi.

- To me baš muči, teško mi je da to razumem. Mislim da ta činejnica samo pokazuje da je pred nama još dug put - izjavio je Vijeira koji je ove nedelje dobio priznanje "Fudbalske crne liste" koje se dodeljuje crnim pojedincima za doprinos sportu.

To priznanje je prvi put dodeljeno 2008. godine i služi kao nagrada i podsticaj za tamnopute profesionalce koji svojim primerom pozitivno utiču na svet oko sebe.

To priznanje dobijali su još i Vensan Kompani, Markus Rašford, Bukajo Saka i Rahim Sterling.

Dalja statistika je pokazala da su samo 14% trenera sa vrhunskim kvalifikacijama - UEFA profi licencom - crnci, a od onih na izvršnim, rukovodećim i vlasničkim pozicijama u fudbalu, samo su 1,6% crnci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodni

    3. februar 2023 | 20:13

    Da je ovo izjavio dok trenira neku ekipu iz prve lige Senegala,razumeo bih i podržao ga.Ali covek u sred Evrope odvali ovako nešto,pa valjda smo još uvek u većini,na svom kontinentu bar.Uostalom,da su dobri dobili.bi posao.Nije valjda da bivši tamni fudbaleri ne mogu da se školuju za trenere,skupo im,šta?Tačno će ova obrnuta kolonizacija da nam dodje glave.

  • isto tako

    3. februar 2023 | 20:09

    nema belih trenera u africi.nema dovoljno belih igraca u nfl , nba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA