≫ 

Dijabate sprečio "proklizavanje" Partizana u zaleđenom Kruševcu: Crno-beli se približili Zvezdi na osam poena

Mučio se beogradski tim po dosta teškim uslovima Pod Bagdalom, ali je na kraju došao do cilja koji je bio zacrtan

  • 39
FK Napredak - FK Partizan Foto: FK Partizan / Miroslav Todorović

Partizan je iskoristio kiks večitog rivala u jučerašnjem duelu sa Vojvodinom i minimalnom pobedom nad Napretkom u Kruševcu smanjio bodovni zaostatak na osam bodova. Jedini gol za crno-bele pod Bagdalom je postigao Fuseni Dijabate u 61. minutu, u uslovima koji su, blago rečeno, bili katastrofalni za igru, na ivici regularnosti, jer je teren bio potpuno zaleđen i prava je sreća da se niko od aktera dva tima nije povredio.

Igračima Napretka i Partizana pre svega odati priznanje na činjenicu da su prvenstveni meč odigrali u uslovima na granici regularnih, po potpuno zaleđenom terenu, snegu koji je provejavao tokom cele

utakmice, gde je kontrola lopte bila gotovo nemoguća, kao i spajanje više od dva ili tri pasa.

U takvvim okolnostima se u uvodnim momentima bolje snašao tim Dušana Đorđevića, jer je bio agresivniji, više na lopti u prvih 15-tak minuta, gotovo sve vreme na polovini Partizana, čiji igrači nisu uspeli odmah da se adaptiraju na okolnosti, te su se mahom branili, ispucavajući loptu ja usemljenom Rikardu.

I kada bi pokušali da dođu do pas igre i bilo kakve tranzicije ka golu Napretka, crno-beli su po pravilu grešili, što individualno, što zbog terena koji nije dozvoljavao normalno kretanje lopte. Vezni red Petrićevog tima se prilično mučio u uvodnoj fazi, često je i preskakan dugim loptama, jer nije bilo svrhe bilo šta ni pokušavati, tin pre što je i vetar u tom prvom delu išao na ruku domaćinu. Napredak je bio konkretniji, rešen da brzo postigne gol i dodatno oteža posao Partizanu i malo je nedostajalo već u sedmom minutu kada je Marko Šarić sa desetak metara uhvatio volej, ali je još bolje intervenisao Svetozar Marković skrenuvši loptu u korner.

A, onda je munjevito uzvratio Petrićev tim, bila je to akcije preko desne strane terena gde je Dijabate stvorio sebi poziciju, a potom spojio sa golom Nemanju Jovića, koji je nije realizovao zicer sa samo nekoliko metara, Tačnije, golman Petrić mu je odbranio udarac.

Bio je to nagoveštaj malog "ubrzanja" Partizana, reflektovanog u pomeranju linija unapred i oslobađanju pritiska "čarapana", međutim, nisu crno-beli uspevali da značajnije kombinuju na polovini Napretka, iako su udaljili Đorđevićev tim od svog gola i koliko-toliko uspostavili kontrolu nad utakmicom.

U tih desetak minuta samo je Rikardo pokušao da ugrozi Petrića i to iz nemoguće situacije da bi potom Napredak ponovo dodao gas i vezao nekoliko kornera koje je Partizan uspeo da neutrališe. Tek na mahove je Petrićev ti usvraćao, tražeči način da probije blok domaćina na njegovoj polovini i pravu akciju koja bi ih ugrozila i bilo je nagoveštaja posle prekida i centaršuta Natha posle koga je Rikardo izbio pred gol Petrića, ali je zatim izašao sa loptom u gol-aut.

Ritam je u završnici očekivao opao, jer timovi su jedva kontrolisali loptu, koja je mahom bila u vazduhu, i u borbi izmeu dva kaznena prostora, da bi u 42. minutu posle slabog pozicioniranja odbrane Partizana domaćin stigao do velike prilike i to preko Uroša Ljubomirca koji je, iako usamljen, očajno šutirao sa sedam, osam metara od gola Popovića.

U nastavku sličan scenario kao sa početka utakmice, Napredak za nijansu konkretniji, mahom na bolje snalaženje u teškim uslovima, ali i na vetar u leđa domaćeg terena, Malo je nedostajalo da Đorđevićev tim šokira crno-bele odmah na početku nastavka, pošto se u neizgled bezazlenoj situciji, posle povratmog pasa Fejse, okliznuo Igor Vujačić i otvorio Šariću put ka golu. Na sreću po goste, priseban je bio Filipović koji je na vreme osetio opasnost i u poslednji čas uspeo da interveniše. Nekolikom minuta kasnije i Ljubomirac je imao dobru priliku, no, kao u prvom delu, ponovo je očajno šutirao iz neposredne blizine.

"Nudio" se Partizan na tacni Napretku, međutim, kako gosti nisu znali da iskoriste što im se pruža, crno- beli su dobili veštačko disanje, stabilizovali se u određenoj meri i počeli da prete. Prvo je posle ofanzivne tranzicije, prodora i centaršuta Rikarda lepu priliku kao Andrade, ali je sa 16 metara šutirao pored gola da bi već u narednom opasnom napadu Partizan poveo.

Bio je to 61. minut, ponovo je akcija Partizana išla po desnom boku, odakle je Filipović uposlio Rikarda, napadač je zadržao loptu, a zatim ostavio povratnu za Fusenija Dijabatea koji je šutirao iz prve i, zahvaljjući i maloj asistenciji Kerkeza, pogodio sam ugao Petrićevog gola - 0:1.

Video: Odličan gol Partizana protiv Napretka

Od tog trenutka počela je trka sa vremenom za oba tima, domaćinu da spase šta se spasti može, a Partizanu da sačuva minimalac, jer je uspeu u pjanim uslovima bio veliki kao kuća.

Pritiskao je Napredak, crnobeli čekali tranziciju, braneći svoj gol, ali su povremeno i grešili, pam je tako u 76. minutu domaći tim propustio veliku priliku posle akcije po desnoj strani, kada je pukla odbrana Partizana, a posle dodavanja Ljubomirca i pokušaja Stankovića ponovo Filipović spasao goste iz Beograda sjajnom intervencijom.

U smiraju je i Partizan imao veliku priliku, posle asistencije Jovića i udarca Natha sa nekoliko metara, ali je Kerkez ovoga puta bio na visini zadatka i održao svoj tim koliko-toliko u životu. Naravno, završnica je obilovala nervozom, grubljim startovima, no, Partizan je nekako uspeo nda odbrani minimalac i ušpiše tri značajna boda.

Partizan je ovom pobedom uspeo da malo začini šampionsku trku, pošto je smanjio razliku u odnosu na Zvezdu na osam poena na tabeli Superlige.

Video: Bićemo jači na proleće: Petrić sumirao pripreme Partizana u Humskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    5. februar 2023 | 13:33

    Fejsa sačuvaj Bože!!!

  • taifun

    5. februar 2023 | 14:38

    Je l se neki Partizanovac zdravog razuma stvarno nada da Partizan može do titule ove godine. Bilo bi mrtvih kada bi se to dogodilo, budite realni malo.Ovo što se u košarci dešava na kraju može biti kobno po nas jer kako to fmp sme da bude gori, odmah će se setiti poreza koji ne postoji dok u železniku cveta cveće. Pametnom dosta

  • Veteran

    5. februar 2023 | 14:22

    Gde nadje Fejsu,ama Petriću ako radiš po naredbi onda ok! A,ako nije tako onda nemam reči?!🤐

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA