≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Raketa mu gorela u mozgu, žena molila da ne umre: Tragedija zbog koje Ultrasi Lacija ne žale palu zastavu Rome

Vreme čitanja: oko 4 min.

Smrt Vinćenca Paparelija je jedino navijačko ubistvo na stadionima u Italiji

  • 0
Vinćenco Papareli, Lacio Foto: Fabrizio Corradetti / LaPresse / Profimedia

"Za one koji vređaju mrtve, nemamo poštovanja!" Upravo tim rečima su navijači Lacija u utorak jasno stavili do znanja da se ne saosećaju sa navijačima Rome i da im ne smeta što su Delije tokom vikenda svojom akcijom uzeli zastavu jednoj od najjačih navijačkih grupa Vučice!

Bez obzira na sve, a pored toga što su veliki gradski rivali, Lacijali jednostavno neće i ne mogu da oproste Romanistima ponašanje koje su imali na tribini svih ovih godina, a tiče se vređanja tragično preminulog Vinćenca Paparelija još davne 1979. godine, dana 28. oktobra.

Dana koji je sam po sebi bio tmuran od ranih jutarnjih časova, nevezano za ono što će se u međuvremenu dogoditi. A desilo se to da smo videli jednu od najpotresnijih priča - jedino zabeleženo navijačko ubistvo na stadionima u Italiji.

Tog 28. oktobra 1979. godine, Vinćenco Papareli, otac dvoje dece, po zanimanju mehaničar, otišao je sasvim slučajno na utakmicu protiv Rome, sa suprugom Vandom. Kažemo slučajno, jer mu je karte dao brat koji nije mogao da stigne na gradski derbi sa Vučicom.

Sedeo je na tribini i jeo je sendvič nekih sat vremena pre početka utakmice, dok je ostatak tribine (računajući navijače oba tima) verbalno ratovao međusobno. U jednom trenutku, navijačka grupa Rome "Curva Sud" ispalila je dve nautičke rakete u pravcu na suprotnom kraju stadiona. Nijedna nije pogodila svoje ciljeve, ali je treća bila fatalna po Paparelija.

Vinćenco Papareli, Lacio Paparelijev sin (desno) sa predsednikom Lacija 2019. godine Foto: Fabrizio Corradetti / LaPresse / Profimedia

Preletela je ceo teren i pogodila je nesrećnog čoveka direktno u oko. Pao je na zemlju, a krv je poprskala nekoliko navijača koji su bili pored njega - uključujući i njegovu ženu koja je vapila za pomoć.


Godinama unazad kružile su razne priče šta se tačno dešavalo na tribinama tada kda je Papareli pao. Jedni kažu da su navijači počeli da beže, drugi da je neko od njih pokušao da izvuče raketu. Scena je bila jeziva, jer je raketa, koja je prodrla do Paparelijevog mozga, i dalje gorela u njemu. Ležao je na samrti, a njegova žena ga je molila da ostane živ: "Ne možeš da umreš, Vinćenco. Ne možeš da me ostaviš samu. Imamo dvoje dece."

Doktor koji je pokušao da mu spasi život opisao je tu tragediju kao nešto što se ne vidi čak ni na bojnom polju. Zanimljivo, dva dana mkasnije mediji su tu raketu opisali kao "mini-bazuku."

Utakmica se nastavila, iako su navijači Lacija više puta pokušavali da upadnu na teren i prekinu meč. Projektili su pljuštali na sve strane, a policija je na sve načine pokušavala da se izbori sa njima. Mediji u Italiji su svojevremeno pisali da je duel odigran samo zato što su tadašnji kapiten Pini Vilson i Bruno Đordano uspeli da smire navijače i privole ih da se utakmica završi. Nezvanično - postojao je strah da bi nasilje moglo da doživi erupciju van stadiona!

Vinćenco Papareli, Lacio Foto: CARLO HERMANN / AFP / Profimedia

Počinilac je brzo pronađen. Raketu je ispalio tada 18-godišnji Đovani Fjorilo - ultras Rome i nezaposleni slikar! Međutim, on je pobegao mnogo pre nego što je policija uspela da ga uhapsi. Izdali su ga saučesnici koji su u suzama priznali da su mu pomagali da ispali te rakete.

Sam Fjorilo je pobegao u Švajcarsku, odakle je navodno svakodnevno kontaktirao Vinćencovog brata. Molio ga je za oproštaj. U Italiju se vratio dve godine nakon tragedije, predao se policiji i osuđen je na sedam godina zatvora. S druge strane, njegovi saučesnici su dobili po četiri i po godine.

Fjorilo je umro 1993. godine od droge i bolesti koju je zaradio tokom konzumiranja iste. Kažu da je pre smrti pisao pisma Paparelijevoj porodici i tražio je od njih da mu oproste.

Navijači Lacija ni do današnjeg dana nisu zaboravili Paparelija kom su posvetili ploču ispred tribine kako bi se svi oni, koji ne znaju priču, upoznali sa tragedijom. Za razliku od njih koji tuguju, ultrasi Rome su godinama unazad likovali zbog ubistva Paparelija.

- Papareli, propuštaš sva dobra vremena - pisali su navijači Rome svojevremeno, a 2013. su, kada je Lacio dobio njihov tim u finalu Kupa Italije, išarali Rim grafitima na kojima je pisalo: "Bolje trofej Kupa (La Coppa di faccia) u lice nego bljesak u oku!"

Otuda i ne čudi što su Lacijali onda jedna od onih grupa koja, na kraju, nije pružila podršku navijačima Rome i jasno su poručili: "Ova pretpljena istorijska sramota (misleći na tu sramotu što su Ultrasi Rome izgubili zastavu posle akcije Delija) se nas ne tiče!"

Video: Delije bakljadom obeležile meč sa Vojvodinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA