≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ako Jokić pored ovih aždaja uzme titulu, prešao je igricu: Na putu mu Dončić, Irving, Durent, Kari, Lebron...

Vreme čitanja: oko 7 min.

Srbin je na putu slave, a ovo su mu najveće prepreke da do nje i dođe - čini se da ovakva konkurencija dugo nije postojala u Zapadnoj konferenciji

  • 8
Nikola Jokic VS NBA Ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP/ANDY LYONS / Getty images / USA TODAY Sports / ddp USA / Brian Rothmuller / Zuma Press / USA TODAY Sports / ddp USA / RONALD MARTINEZ / Getty images / Profimedia;

Poslednji dan trejd "dedlajna" u najjačoj košarkaškoj ligi sveta doneo nam je neke zaista kolosalne vesti i razmenu igrača koja bi bitno mogla da utiče na kompletnu raspodelu moći u Zapadnoj konferenciji. Tamo trenutno vlada Jokićev Denver koji suvereno grabi ispred ostatka konkurencije, i sva je prilika da će se održati na prvoj poziciji do starta plej-ofa, ali situacija se po Nagetse i njihove težnje da konačno budu najbolji, upravo zakomplikovala.

Na Zapad su u samo dva dana stigli dojučerašnji saigrači iz Bruklina Kajri Irving i Kevin Durent, svaki na svoju stranu da potraži društvo za napad na novi prsten: prvi u Dalas, a drugi u Finiks i tako bukvalno preko noći zaoštrili ionako paklenu konkurenciju na Zapadu.

U isto vreme, u trejdu koji su obavila tri kluba noćas Lejkersi, Minesota i Juta, Rasel Vestbruk je pojačao tabor Džezera, stigao je kao dodatak sjajnom Markanenu, dok je njegov doskorašnji klub obezebdio sebi jakog aduta u liku Dianđela Rasela (17.9 poena po meču) koji je stigao iz Minesote. Tačnije, vratio se u tabor Lejkersa ali kao još bolja i iskusnija verzija igrača koji je kao "ruki" debitovao za slavni klub pre sedam sezona.

lebron Džejms, Stef Kari, Los Anđeles Lejkers, Golden Stejt Voriors Foto: Profimedia/Getty images

Dok su drugi jačali, Denver je mirovao ovog puta. Nagetsi nisu posegli za pojačanjima jer to zaista ne bi ni imalo nekog većeg smisla zbog proste činjenice da tim iz Kolorada igra najzreliju košarku u eri Nikole Jokića. Nagetse pobeda deli od najbolje pozicije u ligi, na Zapadu su nedodirljivi i jasno je zbog čega Meloun i "front ofis" franšize nije ulazio u trejd opcije. Konačno, i ono najvažnije, svi najjači aduti Denvera su zdravi. Teška povreda je iza Džamala Mareja, deluje da je i Majkl Porter Džunior sanirao hronične probleme sa leđima, uz to veliki doprinos daju Eron Gordon, Kaldvel-Poup, sve je bolji i Vlatko Čančar, i svi zajedno, uz konstantne tripl-dabl partije Somborca igraju fenomenalnu košarku.

Ali, regularni deo sezone je jedno, a doigravanje, gde Nagetsi baš i nemaju velikih uspeha u poslednjoj deceniji, je nešto sasvim drugo.

Već sada je jasno, posebno posle dolazaka Irvinga i Durenta u tabor konkurenata, da Jokića i ostatak družine čeka izuzetno komplikovan zadatak da se domognu titule, koliko god u ovom trenutku delovali moćno. Samo osvajanje Zapadne konferencije bio bi istinski podvig, vredan titule, ali to je tek trećina puta do onoga o čemu se sanja u Koloradu.

Pred Denverom stoje sve same aždaje

Dža Morant Foto: Tanjug/AP

Prvi pratilac Denvera već dugo vremena ove sezone je Memfis sa spektakularnim Dža Morentom - igračem kojeg su sedam puta slali na doping kontrolu kako bi se uverili da je sve ono što radi plod prirode a ne rezultat raznoraznih veštačkih "podizača". Dža i tim iz Tenesija gladan je uspeha i trofeja za koji su minule sezone bili "zeleni" iako su namučili kasnije šampione Golden Stejt u polufinalu, ali već ove, pokazuje to i dosadašnji deo sezone, zreli su za više domete. Ostaje da se vidi koliko su naučili iz prethodne takmičarske kampanje od najboljih.

Ali i Memfis će imati paklen posao da bilo šta učini u nastavku sezone što je namerio pored ovakvih timova.

Dalas je možda i najviše dobio. Teksašani su u nedavnom trejdu uspeli da se izbore za nikog drugog do Kajrija Irivinga čiji su talenat i umeće kontrole lopte možda i najspektakularniji u ligi, a kad takav potencijal dodate Luki Dončiću teško da se može parirati takvom tandemu. Irving je noćas debitovao za Teksašane sa 24 poena i 5 asistencija, Luka je zbog povrede propustio i ovaj meč, i navijači i košarkaška javnost sa neobičnim nestrpljenjem čekaju da vide kako će u praksi funkcionisati ovaj moguće najatraktivniji tandem lige. Ko će tu kositi, a ko vodu nositi.

Dalas je, naravno, ekipa sastavljena od još nekolicine sjajnih individua pa će u velikoj meri i od njihovih uloga i preuzimanja odgovornosti zavisiti i uspešnost udarnog tandema.

Luka Dončić Foto: Tanjug / AP

Kris Pol, Devin Buker i Kevin Durent su nova sila na Zapadu koju je uspeo da okupi Finiks i njihov novi gazda Met Išbija (preuzeo franšizu od sankcionisanog Roberta Servera koji je seksualno uznemiravao žene u klubu i maltretirao ostale). Bez preterivanja, pomenuti trio ol-star zvezda u stanju je da zbirno ubaci svakom protivniku 100 poena, ali mnogo toga će i te kako zavisiti od učinka ostatka ekipe koja je, i to se mora napomenuti, oslabljena za trojicu do juče važnih aduta koji su trejdovani u zamenu za Durenta. Klub su napustili Kameron Džonson, Džej Krauder i Mikal Bridžis, ali je u klub stigao, uz Durenta, i Ti-Džej Voren.

Kajri Irving Foto: AP/Tanjug

Niko nije računao na njih, ali oni su opet tu - među najboljim timovima u zapadnoj konferenciji. Sakramento Kingsi su se konačno probudili i prete iz prikrajka.

Treće mesto na tabeli dovoljno govori o tome koliko je ovaj tim napredovao u poslednje vreme.

Dieron Foks i Domantas Sabonis su apsolutno senzacionalan tandem koji na svojim plećima vuče čitavu ekipu u kojoj, osim veterana Herisona Barnsa, bitne uloge zauzimaju Kevin Huerter, Malik Monk i Kigan Marej. Još od vremena čuvene generacije sa Divcem i Stojakovićem nije vladala slična euforija kao što je to sada u prestonom gradu Kalifornije.

Dodatnu draž tesnoj borbi na Zapadu daju Nju Orlans Pelikansi sa nukleusom oličenim u Zajonu Vilijamsonu, Brendonu Ingramu i Si Džej Mekalumu, prvom košgeteru ekipe. Tim iz Luizijane ove sezone sasvim solidno gura, čak i više od toga, Valančijunas je udarna snaga u reketu i ukoliko ekipa uspe da obezbedi domaći teren u prvom krugu doigravanja može to biti jedna lepa priča ove sezone. Međutim, manjak iskustva igranja u plej-ofu može biti otežavajući faktor da se Pelikansi onda kada bude važno kvalitetno ispariraju jačima od sebe.

Los Anđeles je živ, još ima mnogo toga da ponudi 

entoni dejvis i lebron džejms Foto: Tanjug/Ap

Do juče prežaljeni, Los Anđeles Lejkersi više ne deluju kao tim koji bi trebalo potceniti uprkos nezavidnoj 13. poziciji na Zapadu. Dolazak Dianđela Rasela menja situaciju iz korena, Lebron je sa sebe skinuo "obavezu" da se okiti titulom najboljeg strelca svih vremena, Dejvis je već dugo van pošteda i povreda, i sada se čitava ekipa svim silama može posvetiti napadu na plej-of. Podsetimo, deseti tim već može da računa na doigravanje po ne tako davno ustanovljenom sistemu "plej-ina" i "plej-auta".

Odlazak Vestbruka suštinski neće mnogo toga odneti Jezerdžijama, iako je olraund radio mnogo toga što ne prikazuje statistika. U Dianđelu su Lejkersi dobili izrazitog "skorera" koji će u velikoj meri rasteretiti udarne snage, Lebrona, Dejvisa i Šrudera.

Za Jokića i Denver, ništa manje izazovni od ostaka konkurencije na Zapadu neće biti ni Los Anđeles Klipersi čija spoljna linija, od "keca", "dvojke" i "trojke" deluje zastrašujuće za protivnike. Nakon čitave propuštene prethodne sezone Kavaj Lenard polako dostiže nivo igre koji ga je vinuo do titula sa San Antonijem i Torontom i od njega tek treba očekivati najbolja izdanja. Rame uz rame Lenardu je "srpski zet" Pol Džordž čije su iskustvo i sposbnost da uništi bilo koju odbranu iz svakog ugla pravo blago za tim Tajrona Lua.

La Klipers - Finiks Foto: AP/Tanjug

Klieprsi od naoružanja u svom arsenalu poseduju Redžija Džeksona, Normana Pauela, Markusa Morisa, ali i nekadašnjeg lidera i svojevremeno najbržeg igrača sa loptom Džona Vola. Hrvatski reprezentativac Ivica Zubac gospodari pod košem, igra sve bolje iz sezone u sezonu, a valja pomenuti i Nikolasa Batuma i Roberta Kovingtona kao solidne dodatke sa klupe koji mogu promeniti ritam utakmice.

Poslednji na redu u ovom pobrojavanju najvećih prepreka Jokića i Denvera do titule, ali ne i najmanje važni u čitavoj priči su šampioni Golden Stejt Voriorsi.

Prvaci NBA lige ne stoje najbolje u ovom periodu sezone što zbog loše forme, što zbog povreda Karija i povremenih odsustva udarnih igrača, ali svako ko otpiše Voriorse u razmatranju za najviši plasman sa košarkom je na "vi". Najbolji trojkaš u istoriji košarke i njegov "spleš brat", jedan od najboljih trojkaša otkad je igre pod obručima, uz Grina, Viginsa, Pula, i ove godine figuriraju kao najozbiljniji kandidati za tron bez obzira na trenutnu devetu poziciju na tabeli Zapadne konferencije.

Vlasnici četiri šampionska prstena još nisu rekli poslednju reč.

Dvostruki uzastopni MVP lige i najjači kandidat za treću najprestižniju individualnu titulu, Jokić, sigurno nije želeo baš ovakav razvoj situacije. Da je mogao da bira, verovatno sebi ne bi namestio rivale najvišeg pedigrea sa kojima će se odmah direktno potući za tron.

Za Nikolu i Denver biće kako mora biti i kako će izvesno biti: sa najboljima odmah. 

Ako Nikola preskoči sve ove aždaje, na kraju tog puta moći ćemo samo da konstatujemo da je prešao igricu zvanu košarka.

Golden Stejt Voriors Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA