≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropska Superliga u fudbalu je kao Sauron, duh je živ, čeka se otelotvorenje takmičenja koje će "ubiti" UEFA

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Temelji evropskog klupskog fudbala se urušavaju i vreme je za promene. Klubovi su u velikoj opasnosti, a kada se donose najvažnije odluke za njihov opstanak i čitav sistem, njih niko ništa ne pita - izjavio je Bernd Rajhart, direktor kompanije "A22" koja teži da privuče čak 80 klubova da se pdidruže ideji i formiraju novo takmičenje

  • 0
Premijer liga, mančester siti junajted čelsi liverpul totenhem arsenal šalovi, UEFA superliga Foto: Tanjug/AP

Duh Superlige ponovno lebdi evropskih fudbalom, i kako stvari stoje mnogo je zainteresovanih da ovaj projekat, koji direktno prkosi interesima UEFA, zaživi i pokrene se kao začetak nove ere evropskog klupskog fudbala.

Nemački "Die Welt" plasirao je informaciju prema kojoj se formiranje Superlige ponovno čini izvesnim mada su čelnici UEFA, ponajviše predsednik te organizacije Aleksander Čeferin više puta umeli da kažu:

- Ideja Superlige je mrtva.

Da li je to baš tako?

Dešavaju se procesi koje ni moćni Čeferin kroz svoju organizaciju ne može da stopira i da utiče da oni idu u smeru koji je već više godina zacrtan kao "spas za evropski fudbal" od onih koji su sve to pokrenuli. Najmoćniji klubovi Starog kontinenta.

FSS Dragan Stojković Piksi Aleksandar Čeferin Foto: FSS

Sada, prema saznanjima nemačkog medija, firma "A22" već pregovara sa čak pedesetak klubova u cilju stvaranja novog elitnog fudbalskog takmičenja. Po tom konceptu, novi format bi uključivao čak 80 klubova, a odigravao bi se u nekoliko divizija.

Za razliku od prvobitne zamisli, manje brojne i manje atraktivne, takmičenje ne bi bilo zatvorenog tipa poput NBA lige već bi imalo i tu takmičasrku prohodnost. Plasman bi se ostvarivao isključivo na temelju rezultata u domaćem prvenstvu.

Svakom klubu koji bi igrao u Superligi garantovalo bi se najmanje 14 utakmica svake sezone.

- Temelji evropskog klupskog fudbala se urušavaju i vreme je za promene. Klubovi su u velikoj opasnosti, a kada se donose najvažnije odluke za njihov opstanak i čitav sistem, njih niko ništa ne pita - izjavio je Bernd Rajhart, direktor "A22" za "Die Welt".

Njegovu izjavu preneli su i drugi brojni relevantni evropski mediji.

On je potvrdio da se u ovom trenutku vode razgovori sa velikim brojem klubova zainteresovanih da se priključe novom takmičenju koje bi u

- Pred nama je puno posla, ali razgovori teku sjajno. Optimističan sam, jer smo na istom zadatku. Brojni predstavnici klubova su nam rekli kako nemaju mogućnosti da iskažu svoj stav i zamerke prema sadašnjem sistemu i ustrojstvu međunarodnih takmičenja.

Rukavica je bačena, čeka se odgovor UEFA-e...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA