≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Moćni gazda Pari Sen Žermena kupuje i Mančester junajted? UEFA mu sve toleriše otkad je odbio Superligu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U vlasništvu ovog magnata u Engleskoj već su najpoznatija robna kuća Herods i najveća zgrada u Londonu, a sada je naciljao i slavni klub

  • 0
Nasser Al Khelaifi, Naser Al Kelaifi, vlasnik PSŽ Foto: Tanjug/AP

Fudbalski vleikan Mančester junajted mogao bi u narednim mesecima da promeni vlasnike jer aktuelne gazde kluba, familija Glejzer, "preispituje strateške alternative" za klub kojim što kao manjinski, što kao većinski vlasnici rukovode još od 2003. godine.

Ovih dana engleski mediji se bave imenima potencijalnih kupaca slavnog kluba koji u poslednje vreme beleži sasvim solidne rezultate, ali i dalje je to daleko od onog nivoa koji je nekada krasio Junajted. 

Glejzeri će prve ponude saslušati do 17. februara, to je i prvi propisani "dedlajn", dok će novi rok biti otvoren u martu kada će se još zainteresovanih investitora moći javiti i poslati ponudu.

Do sada, jedina zvanična ponuda za kupovinu kluba koja stoji na stolu Junjateda je ona koju je poslao biznismen Ser Džim Retklif (jedan od najbogatijih Britanaca), a ono što najviše intrigira englesku javnost su spekulacije o navodnom interesovanju jednog katarskog fonda.

BBC prenosi da zvanična ponuda ne postoji, ali da i te kako postoji interesovanje "katarskog investicionog fonda" iza kojeg, kao što je poznato, stoji moćni Naser Al-Kelaifi - većinski vlasnik Fudbalskog kluba Pari Sen Žermen i manjinski vlasnik portugalske Brage.

Nasser Al Khelaifi, Naser Al Kelaifi, vlasnik PSŽ Foto: Tanjug/AP

Ideja Katarskog fonda je da preuzme manjinski "paket" slavnog engleskog velikana s obzirom na to da UEFA striktno zabranjuje da dva kluba imaju istu većinsku rukovodeću vlasničku strukturu. "Katarski investicioni fond" već ima dominantni udeo u Pari Sen Žermenu što znači da u bilo kojem drugom klubu to ne može da sprovede i da se ustoliči kao onaj koji se najviše pita.

Eventualnom investicijom u ovaj engleski klub Katarski investicioni fond bi upotpunio svoj porfolio sa još jednom vrednom akvizicijom na Ostrvu, posle čuvene robne kuće "Harodds" i najveće zgrade u Velikoj Britaniji "Shard" u Londonu.

UEFA bi i takav manji investicioni poduhvat u Junajtedu od strane Katara morala da preispita i da eventualno menja pravila zbog toga što bi u tom slučaju čak tri evropska kluba bila finansirana praktično iz istog centralizovanog izvora. 

Tu na scenu stupa Al-Kelaifi, ako UEFA bude stopirala investiciju.

Moćni katarski investitor je svoju poziciju u UEFA zacementirao onog trenutka kada je odbio ponudu klubova evropske Superlige da se pokrene novo takmičenje - koje bi bilo direktan prst u oko i velika pretnja (koja još nije prošla) Evropskoj krovnoj organizaciji.

Samo tim potezom Al-Kelaifi je sebi obezbedio velike kredite kod UEFA i njenog šefa Aleksandera Čeferina pa bi svaka eventualna komplikacija koja bi mogla da se ispreči kupovini Junajteda lako bila rešena u kancelarijama u Nionu.

Mančester junajted i Pari Sen Žermen trenutno igraju dva različita takmičenja, Ligu šampiona i Ligu Evrope, te stoga nema sukoba interesa ukoliko bi katarski fond ušao u engleski klub još ove sezone. Ukoliko međutim Junajted u međuvremenu izbori Ligu šampiona, tek bi Izvršni odobor UEFA, u julu, zasedao i preispitao ovaj slučaj i tek bi onda doneo odluku o participaciji oba kluba sa ovakvom vlasničkom strukturom u istom takmičenju.

(Telgraf.rse)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA