≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stotine sudija u Engleskoj strahuju za svoju bezbednost: Savez zbog arbitara uveo inovativne mere nadzora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova era u engleskom fudbalu upravo kreće

  • 0
Fudbal Premijer liga Mančester Siti Lids Manchester City Leeds United Foto: Tanjug/AP

Fudbalske sudije u Engleskoj u narednom periodu biće opremljene kamerama koje će nositi na svojoj opremi i to će biti prvi takav pimer u svetu fudbala. Najpre će u ovaj projekat biti uključene samo sudije iz nižih engleskih liga, a cilj je da arbitri na taj način osete i dobiju veću bezbednost i na utakmicama koje vode.

Projekat iza kojeg stoji Fudbalska federacija Engleske počeće već ovog viledna na utakmicama nižih liga koje se igraju u Midlzbrou a kasnije će biti proširene na Liverpul, Vorčester i Eseks.

U nedavnom upitniku koji je radila stanica BBC, na stotine fudbalskih sudija koje vode mečeve svih mogućih rangova rekle su da su zabrinuti za svoju bezbednost.  

Kamere, koji če isprva biti okačene na dresove 100 sudija, pomoći će disciplinskim organima Lige da jasnije i preciznije donose odluke o kaznama za igrače i sve aktere, dakle svi ti snimci biće korišćeni kao dokazni materijal u izrcicanju kazni.

Probni period trajaće tri meseca.

Ako se pokaže kao uspešan i koristan u boljem donošenju kazni, ovaj projekat će biti implementiran za čitavu narednu sezonu u svim nižim ligama.

- Sudije su žila kucavica naše igre i zahvaljujemo se Bordu FA (Ifab) na podršci koja nam je omogućila da preduzmemo ovakvo suđenje "bodicam"-om, prvo takve prirode na globalnom nivou - rekao je izvršni direktor FA Mark Balindžem.

- Poslušali smo povratne informacije od sudijske zajednice i nadamo se da će ovakvo suđenje imati pozitivan uticaj na ponašanje igrača prema njima, tako da na kraju mogu uživati u suđenju u bezbednom i inkluzivnom okruženju - dodao je Balindžem.

Engleski mediji navode i anketu Radija "5 Live" u kojem je, od 900 sudija, njih 293 reklo da su bili fizički zlostavljani od strane navijača, igrača, trenera ili menadžera.

Neki su u toj anketi rekli da su ih udarali, pljuvali i tako dalje, a gotovo svi su rekli da su doživeli neku vrstu verbalnih uvreda.

Predsednik Udruženja sudija u Engleskoj, koje je podelilo upitnik za svojih 7.000 članova, rekao je da zlostavljanje zvaničnika utakmica ima značajan uticaj na njihovo mentalno zdravlje i da su oni uvek i na skoro svakoj utakmici "na samo jednu odluku od udarca pesnicom u lice".

- Jednog dana u ovoj zemlji sudija će izgubiti život. To se dogodilo u Holandiji pre nekoliko godina i zaista su promenili svoju kulturu u fudbalu - rekao je Pol Fild, predsednik Udruže nja fudbalskih sudija Engleske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA