≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanska vlada zakonski regulisala da nijedan klub ne može igrati Superligu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo regulatorno telo koje je oformila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva na ovaj način je u poptunosti zaštitila

  • 2
Premijer liga trofej, Engleska Foto: Tanjug/AP

Nijedan engleski fudbalski klub danas, sutra i nikada neće moći da se pridruži nekom drugom takmičenju, na primer nekoj moćnoj Superligi, jer je to sada zakonski regulisala i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, prenose engleski mediji.

Blokada za sve klubove da učestvuju u drugom takmičenju osim pod kapom Fudbalske asocijacije, samo je jedna od stavki koja piše u novom zakonu koji će sprovoditi nezavisno regulatorno telo.

Jedan od ciljeva je i sprečavanje gašenja istorijski važnih klubova, odnosno zaštita kulturnog nasleđa engleskog fudbala.

Osim što će sprečiti engleske klubove da se priključe zatvorenim takmičenjima, za koja se proceni da štete domaćoj igri, ovo regulatorno telo biće zaduženo i za sprečavanje ponavljanja finansijskih propusta viđenih u brojnim klubovima, posebno kolapsa Berija i Meklsfilda, uvođenje strožeg testa vlasnika i direktora za zaštitu klubova i navijača, ali i davanje mogućnosti navijačima da spreče vlasnike da menjaju ime kluba, značku i tradicionalne boje dresova.

- Glavni ciljevi ovog tela biće sprečavanje engleskih klubova da se priključe zatvorenim takmičenjima, za koja se proceni da štete domaćoj ligi. Cilj je i sprečavanje ponavljanja finansijskih propusta viđenih u brojnim klubovima, kao što su Beri i Maklesfild. Planira se pooštravanje uslova za nove vlasnike i direktore klubova, kako bi se zaštitili klubovi i navijači. Navijačima će biti pružena mogućnost da spreče vlasnike da menjaju ime, grb i tradicionalne boje kluba. Želimo i da obezbedimo pravednu raspodelu novca u engleskom fudbalu - prenosi saopštenje vlade BBC.

Fudbal Premijer liga Mančester Siti Lids Manchester City Leeds United Foto: Tanjug/AP

Britanski mediji podsećaju da je Premijer liga bila oprezna po pitanju regulatornog tela, kada su predlozi objavljeni u aprilu prošle godine. Premijer liga navela je da je važno da regulatorno telo ne dovodi do "nenamernih posledica" koje bi mogle da utiču na njenu globalnu privlačnost i uspeh.

BBC podseća da je šest engleskih klubova - Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem, bilo među 12 klubova koji su u aprilu 2021. godine osnovali evropsku Superligu. Engleski klubovi su posle dva dana napustili to takmičenje posle brojnih kritika navijača i britanske vlade.

- Engleska igra ostaje jedan od najvećih kulturnih izvoznih proizvoda Ujedinjenog Kraljevstva, a klubovi i lige širom sveta se modeliraju po njenom uspehu - saopštila je vlada pre nego što je u četvrtak objavljena njena "Bela knjiga" o upravljanju fudbalom - politički dokument koji opisuje predloženi zakon.

- Zbog toga vlada danas preduzima neophodne i ciljane korake kako bi osigurala da se to nastavi generacijama - jasna je poruka vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA