≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rezime evropske sezone: Koliko su bodova osvojili večiti i kakve su nam šanse u borbi s Turcima?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbija je trenutno na 11. mestu na UEFA listi

  • 2
Zvezda, Partizan, Liga Sampiona, tabela Ilustracija: Nikola Jovanović Printskrin: Kassiesa.net

Porazom Partizana od Šerifa završena je evropska sezona za srpske klubove. Bilo je to bolno za navijače Partizana, koji su se nadali boljem rezultatu i osmini finala, naročito posle pobede u Moldaviji.

Ipak, na tmuran način je završena ova evropska priča za crno-bele, ali i za srpski fudbal, jer je postojala šansa da se osvoje novi bodovi i pobegne Turskoj na tabeli nacionalnog koeficijenta.

Kada se podvuče crta, Srbija je trenutno na 11. mestu sa 32.375 bodova. Sinoć nam je pogodovalo što je Bazel pobedio Trabzon i izbacio ga iz daljeg takmičenja, tako da je Turska ostala bez jednog predstavnika.

Međutim, Turci imaju još tri jaka aduta, tako da su velike šanse da preteknu Srbiju i zauzmu to 11. mesto koje daje direktnog učesnika u Ligi šampiona. Turci trenutno imaju 31.500 bodova.

Ali, koliko je prošle godine to 11. mesto bilo bitno, ove sezone i nije baš takav slučaj. UEFA je promenila sistem, tako da više 11. mesto ne donosi direktnog učesnika u Ligi šampiona, već će to direktno mesto sada biti preneto na ekipu koja ima najbolji koeficijent od ekipa koje ne budu u plej-ofu, a prema trenutnom stanju, najbliži tome je Dinamo iz Zagreba.

Ono što je sjajno za srpski fudbal, jeste da će svakako imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona i dalje, jer je za to dovoljno da budemo među 15 zemalja na tabeli, a to je i matematički sigurno.

Ko može da nas ugrozi do kraja sezone?

UEFA nacionalni koeficijent, Printskrin: https://kassiesa.net

Srbija trenutno ima 32.375 na 11. mestu, iza su Turska sa 31.500 na 12. mestu, Švajcarska sa 29.675 na 13. mestu i Ukrajina sa 29.300 na 14. mestu. Turska ima tri predstavnika u igri, a Švajcarska i Ukrajina po jednog.

Turska ima najrealnije šanse da nas pretekne, jer Fenerbahče igra osminu finala Lige Evrpope, a Bašakšehir i Sivas osminu finala Lige konferencija. Da bi Srbija sačuvala 11. mesto, treba nam da svi turski timovi ispadnu odmah na startu i da u dvomečima ne zabeleže više od dve pobede.

Teoretske šanse imaju i Švajcarska i Ukrajina, ali to je gotovo nemoguća misija, jer bi Bazel trebalo da stigne do finala ili osvoji Ligu Koneferncija, a Šahtjor Ligu Evrope, a da pri tom pobeđuju u gotovo svim dvomečima.

Dakle, najrealnije je da Srbija sezonu završi na 12. mestu, ali postoje šanse da to bude i 11. mesto ipak, sve će zavisiti od mečeva osmine finala.

Kako trenutno stoje Zvezda i Partizan na UEFA tabeli?

UEFA nacionalni koeficijent, Printskrin: https://kassiesa.net

Kada je UEFA rang lista u pitanju, Zvezda je trenutno na 40. mestu sa 42.000 bodova. Ove sezone je imala znatno slabiju evropsku sezonu u odnosu na prošlu, kada je osvojila čak 15 poena. Ove godine je zbog teške grupe u Ligi Evrope i ispadanja u grupi, završila sa 4.000 osvojenih bodova.

Partizan je trenutno na 63. mestu, sa 25.500 bodova, a interesantno je da je ove sezone osvojio 8.000 bodova, što je više nego prošle godine, kada je osvojio 7.000, a kada je stigao i korak dalje nego ove sezone.

Kakve su nam šanse za naredak naredne sezone sa tri sigurna učesnika u grupnoj fazi?

Svakako, zbog dobrih rezultata Zvezde i Partizana prošle sezone, srpski fudbal ima sjajnu polaznu osnovu već za narednu sezonu. Imamo jednog direktnog učesnika u Ligi šampiona, drugoplasirani ide u kvalifikacijama za LŠ od trećeg kola, tako da ima zagarantovanu bar grupnu fazu Lige konferencija. Takođe i osvajač Kupa (ili finalista) ima plej-of Lige Evrope i sigurnu grupnu fazu Lige konferencija.

Dakle, Srbija će imati zagaratovana tri učesnika u grupnoj fazi u Evropi naredne sezone, što je sjajna polazna osnova za nove bodove i možda još jedan iskorak na tabeli nacionalnog koeficijenta, a ujedno i prosperitet srpskog fudbala.

Video: Aleksandar Popović: Nama je sigurno najteže ovom eliminacijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • janko

    24. februar 2023 | 11:54

    Eto Kaliko smo i u Evropi bolji od kmekavaca jel i t namestaju sudije Terza duhovi i svemirci.Mars za Zagreb u domovinu pa tamo kmecite

  • struchnyakowsky

    24. februar 2023 | 17:17

    sa siljom pesicem u evropi hahahah taj nije mogao da igra u saudijskoj arabiji, juznoj koreji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA