≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najluđa priča martovskih derbija Zvezde i Partizana: Kako je grobarsko prase izazvalo tuču navijača

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo je to 10. marta 1996. godine, neposredno pred 103. večiti derbi

  • 1
FK Crvena zvezda - FK Partizan Foto: Marko Jovanović

Nisu Crvena zvezda i Partizan u svojoj istoriji nikada igrali večiti derbi 3. marta, kao što je slučaj sa ovim 169. koji je na programu u petak!

Međutim, trećeg meseca u godini često kroz istoriju su znali da se sastanu i možemo da kažemod a mart više prija crveno-belima koji su ostvarili osam pobeda, uz sedma remija i četiri trijumfa Partizana.

Jedna od te četiri pobede crno-belih u martu viđena je 1996. godine, kada je tim iz Humske u 103. večitom derbiju slavio na Marakani sa 3:2 - golovima Predraga Pažina, Alberta Nađa i Damira Čakara, dok su strelci za Zvezdu bili Nebojša Krupniković i Miodrag Pantelić.

Upravo na tom 103. derbiju 10. marta 1996. godine viđena je jedna od najluđih navijačih tuča, te kako je prase u korteu Grobara izazvalo haos pred utakmicu.

Tu priču je za Telegraf još 2019. otkrio Miroslav Trajković, svojevremeno član Čete konjanika, koji je sa kolegom imao intervenciju koju nije zaboravio ni posle skoro 30 godina.

- Desilo se pre 20 godina, čini mi se da je bio mart 1996. godine, kada se situacija na derbiju otela kontroli. Navijači Partizana su došli iz pravca Onkologije ka Marakani. Prošli su kroz Ljutice Bogdana pored zapadne strane stadiona, noseći pečeno prase, nabijeno na ražanj sa sve jabukom, kome su stavili Zvezdin šal. Pevali su Partizanovu pesmu i nosili to prase kao zastavu.

- Navijači Zvezde, su ih videli i čuli kad su pevali pesme, i onda su sa zida kod blagajne na severu počeli da preskaču i došlo je do sukoba kod kafane Avalica. Onda smo kolega i ja morali da intervenišemo. Samo sa dva konja smo uspeli da razdvojimo nekoliko hiljada ljudi.

- Bilo je neko ružno vreme i padala je kiša. Uleteli smo sa konjima i kada su ih oni videli u galopu i kako sevaju varnice pod asfaltom, svi su se razbežali. To je bilo gotovo za 5 minuta, bez nekakvih žrtava i povređivanja. Spasili smo i pešadiju, koje je bilo malo, svega nekih petnaestak ljudi. Generalno kada intervenišu naši naši konjanici, to je čudo – prisetio se Miroslav Trajković čuvene scene u izjavi za Telegraf.

Video: Izabrali ste pogrešno društvo: Nije samo jedna, već 8! Delije pokazala sve otete zastave Rome

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    2. mart 2023 | 17:46

    Nije bila kisa dok smo prolazili pored zapada. Lose ga sluzi pamcenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA