Vreme čitanja: oko 3 min.

A sve je počelo od "Fudbal Menadžera"...

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna zaista filmska priča

  • 2
Will Still Vil Stil Reims  Rems Foto: Icon Sport / ddp USA / Profimedia

Fudbal priča najzanimljivije priče. Ova fraza je već postala učestala među ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu, a nije ni čudo, kada postoje klubovi kao što su Rems, i treneri kao što je Vil Stil.

Mladi stručnjak živi bajku na klubi Remsa. I ne samo to, već je i najmlađi trener u ligama "petice", a uz to, Rems na 17 vezanih prvenstvenih mečeva ne zna za poraz. Još neverovatnije zvuči, kada kažemo da su u tom nizu dva puta igrali protiv moćnog Pari Sen Žermena.

- Život je ponekad lud. Da mi je neko rekao da ću sa 30 godina biti trener tima iz Lige 1, zamolio bih ga da me udari u lice. Smatrao bih to potpuno smešnim - rekao je nedavno Stil.

Ipak, eto ga, koliko god to smešno zvučalo. Predvodi Rems sa 30 godina, i ne zaustavlja se. Od kada je preuzeo tim, 13. oktobra 2022. Stil i njegovi "ratnici" ne znaju za poraz u francuskom prvenstvu.

Will Still Vil Stil Reims Foto: Icon Sport / ddp USA / Profimedia

Možda se pitate kako je došlo do ovoga?

E tu počinje filmska priča.

U svetu fudbala, Vil Stil je pravi filmski lik. Čovek koji je ostvario dečački san i postao trener. I to, na kakav način.

Po završetku igračke karijere, Stil je postao pravi zavisnik od popularne igrice "Fudbal Menadžer", čime je i još više zavoleo fudbalsku igru.  Igrao je svakodnevno po nekoliko sati, provodio mnogo vremena igrajući, i tako je sa svega 17 godina doneo odluku da se posveti fudbalskim studijama u Engleskoj.

Učio je o marketingu u fudbalu i video.analizi, što mu se posebno dopalo, jer su to radila i njegova braća Ed i Niko, jedan u Klub Brižu, drugi u Sent Trudenu.

I tu kreće uspon karijere.

Prvi "ozbiljniji" posao, Vil je imao u Engleskoj, vodivši ekipu Prestona do 14 godina, a 2014. godine, prešao je u Sent Truden, gde je u stručnom štabu Janika Ferere u početku radio besplatno.

- Poverio sam mu ulogu video analitičara za naše prijateljske utakmice, i on me je vrlo brzo ubedio. Usudio se da iznese svoje mišljenje. Hteo sam da ga zadržim, ali klub nije imao budžet. Davao sam mu 500 evra mesečno iz svog džepa da ostane - rekao je Ferera jednom prilikom.

Vil Stil Foto: Tanjug/AP

Put ga je odveo  u drugoligaša, ekipu Lirsa, gde je radio kao privremeni trener. Potom je dobio poverenje u Beršotu, gde je radio i kao glavni trener. Ipak, na klupi je proveo svega 15 utakmica. Karijera ga je odvela u Rems, po prvi put, ali se nakon četiri meseca preselio u Standard iz Liježa. Ipak, u oktobru 2022. godine, Stil se vratio u Francusku, i to kada je Rems ostao bez trenera.

Od tog trenutka, krenuo je neverovatni niz francuskog prvoligaša. Padali su mnogi klubovi, a uzeo je "meru" i PSŽ-u, koji je iz dva meča uspeo da osvoji samo dva boda protiv Stilovih "vojnika".

Ono što ovu priču čini još posebnijom je to što Stil zapravo i dalje nema UEFA Pro licencu. Zbog toga je klub primoran da svaki za meč koji on vodi sa klupe, plati čak 25.000 evra. To nas dovodi do vrtoglave cifre od 425 hiljada evra na dosadašnjih 17 mečeva. Rekli bi da je mnogo, ali čini se da čelnicima Remsa ovo nikako ne smeta, s obzirom na to da je Rems čvrsto na 10. mestu na tabeli Lige 1.

Posle svega, ne bi bilo čudno da se Stil u budućnosti nađe na klupi nekog "većeg" kluba, s obzirom na sjajne rezultate koje beleži njegov tim.

A sve je počelo od "Fudbal Menadžera"...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA