Vreme čitanja: oko 4 min.

Veliki intervju Vidića: "Voleo bih da kažu da li su protiv mene... Čudi me da Partizan nije imao kandidata"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Objasnio je Nemanja i kako je sve teklo u izbornom procesu, šta bi to promenio i na kakve je prepreke nailazio

  • 49
Nemanja Vidić Printskrin: RTS

Glavna tema u fudbalskoj Srbiji trenutno su definitivno izbori za predsednika Saveza, gde su kandidati Nemanja Vidić sa jedne strane, odnosno Dragan Džajić sa druge strane.

Upravo se rođeni Užičanin, koji je karijeru izgradio u Mančester junajtedu, gde je postao svojevrsna legenda, ovih dana aktivno angažuje u javnosti. U opšrinom intervjuu za Sport Klub i Mozzart Sport, Nemanja je objasnio da je bio pomalo razočaran činjenicom da je Zvezda ustala protiv njega i pre nego što je izneo svoj plan.

- Davno sam naučio – mala očekivanja, mala razočaranja. Nisam se bavio drugim ljudima, već sopstvenim idejama. Hteo sam da čujem Srbiju, regione, klubove, ali nisam mogao da saopštim šta želim. I tu sam se malo razočarao, pre nego štu su čuli moj plan, ljudi iz trenerske, sudijske organizacije, regionalni savezi, moja Crvena zvezda ustali su protiv. Otišao sam u ubsko Jedinstvo, jer je Nemanja Matić mene prvi podržao. Suvišno je da dokazujem ljubav prema Zvezdi, društveno sam odgovoran, čovek u godinama… Na kraju, Jedinstvo zvuči baš dobro! To nam treba! - rekao je Vidić u razgovoru.

Dodaje i kako je u nekim momentima naprasno dobijao podršku, a ona je potom naprasno povlačena.

- Razgovarao sam sa severom, Beogradom i zapadom. Prve poruke bile su pozitivne i najednom otišle u drugu, negativnu krajnost. Od jednog regiona čak sam i dobio „da“, brzo pretočeno „pa, mi ne bismo“. Iz drugog je stigao odgovor o podršci Draganu Džajiću, iako u tom trenutku nije ni bio kandidat. Čekao sam malo duže odgovor beogradskog saveza. Nemam ništa protiv, samo sporan je tajming – zašto mora javno da se dokazuje podrška, ili glas protiv - objašnjava Nemanja.

Nemanja Vidić Foto: SilverHub / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uporedio je srpski fudbal sa onim u komšiluku i objasnio da sa ovakvim stanjem kakvo je sada na snazi neće moći da se ide dalje.

- Svet brzo napreduje, kaskamo u razvojnom fudbalskom procesu, edukaciji, znanju nalazimo se iza komšiluka. Pogledajmo Hrvatsku, ne samo reprezentaciju, već i transfere Dinama, na primer. Zvezda, na drugoj strani, igra Ligu šampiona i Ligu Evrope, kako bi neko rekao „beleži najveće uspehe“, ali ne videh nijedan finansijski značajniji transfer poslednjih godina, niti reprezentativca… Da li je to put srpskog fudbala, sa prosekom fudbalera od 30 godina, ili ćemo da fabrikujemo buduće reprezentativce, ambasadore i dajemo šansu dečacima iz našeg fudbala, to su pitanja od suštinskog značaja. Dobio sam šansu sa 19 godina u Crvenoj zvezdi, u 20. postao kapiten, otišao u Spartak i Mančester, napravio karijeru iz malog Užica - dodao je nekadašnji as Mančester junajteda.

Mladi fudbaleri su glavna tema već godinama unazad u srpskom fudbalu, a Vidić se nada boljoj organizaciji takmičenja.

- Kakva je perspektiva mladih kad iz lige od 16 klubova, četiri mogu da ispadnu? Potrebni su nam analiza i predlog za rešenje problema. Možemo da se ugledamo na Portugal i Holandiju, zemlje slične veličine, ali istovremeno i sačuvamo domaće vrednosti, našu posebnost, identitet. Eto i matematičara, fizičara, statističara… Razmišljajmo profesionalno, činjenično utemeljeno, bez ličnih nahođenja. Svaki čovek, na sreću imamo ih, preko nam je potreban. Stabilan sistem traži kontinuitet. Šta će se, na primer, desiti sa srpskim fudbalom kad ne bude imao dva predstavnika u Ligi šampiona? Dužni smo da imamo odgovor i na to pitanje - rekao je Vidić.

Koliko je Vidića iznenadilo kada je Crvena zvezda predložila Dragana Džajića za mesto predsednika Saveza?

- Iznenadio sam se… Više potezom Crvene zvezde, ali sam i javno rekao – ne znam da li je to stav kluba, ili jednog čoveka.

Nemanja Vidić i Nemanja Matić Printskrin: Instagram/ nemanjamatic

Kaže da bi voleo da sazna zašto se sve odvijalo tako kako se odvijalo.

- Bilo bi interesatno da saznam da li je to stav Zvezde, zvezdaša, ili jednog čoveka. Voleo bih da se izjasne – jesu li protiv mene. Logično! Zvezda je tražila kandidata posle moje kandidature. Iznenadilo me više što Partizan nije imao predlog za predsednika.

Hoće li Nemanja Vidić ostati u Savezu i ukoliko Dragan Džajić bude predsednik?

- Nije Nemanja Vidić čarobnjak, već čovek spreman da sa timom radi za dobrobit domaćeg fudbala. Potrebno nam je mnogo ljudi… Nastaviću da pričam i insistiram za bolje sutra fudbalske Srbije. Da li kao kandidat za predsednika, običan navijač, ili sportski radnik, videćemo! Budite sigurni, Nemanja Vidić neće ćutati. Na kraju, zbog dece i unuka, posvećenih fudbalu. Svako selo u Srbiji ima crkvu, školu i fudbalski teren, moramo da budemo svesni fenomena najpopularnijeg sporta. Čast ostalima, ali kult državnog tima gradi se od najmlađih. Milion ideja ima, mnoge smo gajili i ranije. O saradnji sa UEFA i FIFA da ne pričamo, moramo da budemo partneri sa krovnim organizacijama, pogotovo u eri Aleksandera Čeferina.

Imao je Vidić i jaku poruku u svom intervjuu.

- Opet se vraćam na početak – možda nije vreme za mene da budem predsednik FSS! Očigledno, srpski fudbal nije spreman za promene… - rekao je između ostalog Vidić za Sport Klub i Mozzart Sport gde možete pročitati ceo intervju.

Video: Treća sreća za TSC: Konačno su dali sjajan gol Zvezdi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    8. mart 2023 | 17:53

    Nije Zvezda protiv tebe,dva coveka imaju interes u svemu ovome,a to su Terzic i njegov nadredjeni. Na taj nacin bi kontrolisali 65% desavanja u Srpskom fudbalu.Fss-Zvezda-Graficar-Ofk Beograd... imaju pod kontrolom Cukaricki-Imt, i tako dalje i tako dalje. Vidicu preko potreban si Srpskom fudbalu,za ozivljenje i skidanje sa aparata. Ovo je sve vestacki. Puna podrska Nemanji Vidic iz Sopota.

  • Momir

    8. mart 2023 | 18:58

    Postovani g. Vidiću, Morate shvatiti da ste se uhvatili u koštac sa ljudima u FSS i klupskom fudbalu koji godinama vedre i oblače, koji su bili optuživani za finansijske malverzacije, a bogme i ležali u zatvoru. Teško će se oni odvojiti od novca i velikih privilegija. U tebi vide opasnog neprijatelja, jer su žestoko zaplašeni tvojim poštenjem, patriotizmom, iskystvom i mladalačkim entuzijazmom. Neće moći više da se novčano samonagradjuju, besplatno i udobno putuju i uzimaju pizamašne dnevnice. Više vole Dzajica (svaka cast ovom najvećem srpskom fudbaleru), jer u emisiji "OKO" na RTS-u, naš Dzaja nije odgovorio ni na jedno novinarsko pitanje - meni lično je delovao dementno. Ja volim Dzajića, ali više volim srpski fudbal i dobru fudbalsku budućnost. Dzaja je odavno trebalo da se penzioniše - neka bude samo "počasni", dajte mu da u Zvezdi ima svoju kancelariju, i neka dodje kada kod želi... G. Vidiću, iskreno se nadam da ćete biti izabrani, da će dunuti prolećni povetarac i oduvati prastaru zahrdjalu gardu od kase FSS. A, ako ne budete izabrani, onda je ipak tačno da smo u mnogo većim g....... nego što se misli. Već su počeli da vas napadaju javno. Šta mislite šta vam rade iza ledja. Nemanja, srećno!

  • Markoniii

    8. mart 2023 | 18:23

    Narod je uz Nemanju Vidića i promene u našem fudbalu,ali da vidimo dal hoće da izvedu naš fudbal na pravi put,ili da onstanu u mulju,u kom su već 30god....Da vidimo dal se Srbija konačno unormalila,ili je još uvek pod patronatom iste grupe ljudi......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA