Vreme čitanja: oko 3 min.

"Bermudski trougao" srpskog sporta: Ko nas je kleo nije dangubio...

Vreme čitanja: oko 3 min.

U samo nekoliko dana videli smo opet ko smo i šta smo, da smo kao društvo civilizacijski negde pri dnu lestvice

  • 32
Marakana, FSS, Filip Petrušev, Matijas Lesor, Dragan Džajić Foto: MN Press

Nije bilo nimalo prijatno prethodnih dana gledati kako se stvari odvijaju na sportskim priredbama u Srbiji kao i tamo gde se odlučivalo šta će biti i kako će biti na zelenim terenima.

I ko će vladati.

Jedini zaključak koji se na kraju ima izvesti je taj da se, nažalost, nemamo čime ponositi kada pričamo o našem "najboljem proizvodu" sportu. U ovom konkretnom slučaju fudbal i košarka su bili na ispitu zrelosti i dostojanstva. I nisu ga položili.

A ko je hteo da gleda, na potezu Marakana-Arena-Stara Pazova, mogao je da vidi naš zaista najbolji proizvod - konfrontacije, raspirivanje mržnje, nacionalističke ispade, uličarsko ponašanje igrača, seriju saopštenja i jedno važno fudbalsko predsedničko proglašenje uz retko viđeno jednoglasje za jedinog kandidata.

Na pomenutom potezu sve ljudske vrline su nestajale kao brodovi u Bermudskom trouglu.

Pođimo od najtežih oblika uvreda...

Oni koji su najviše doprineli da ambijent na Marakani na meču Zvezda - Novi Pazar bude onakav kakav i dolikuje jednom takvom danu, su i upropastili sve - nacionalističkim ispadima. Na rođendan.

Teško je razumeti da i danas, u 2023. godini, pa još na tako važan i svečan dan kao što je obeležavanje 78. rođendana jednog takvog kluba, sa tako važnom i velikom istorijom, i tradicijom, i dalje slušamo uvrede na nacionalnoj osnovi. Svi koji su došli da uveličaju feštu su, uz praznik za oči, dobili i vrlo neprijatne tonove za uši. Kako za koga neprijatne, doduše.

Omaž generalu na tribinama koji nema baš nikakve veze sa fudbalom, sa igrom, sa emocijom prema klubu, prema sportu. Nema ni logike, nema nikakvog smisla. To na kraju krajeva UEFA odavno sankcioniše. Sport sportu!

Odgovor druge strane sadržao je još skandalozniju parolu - "sandžačka republika". Skandalozno u rangu sa vređanjem supruge Milana Borjana.

Brlog, poslednjih godina poznat i po imenu košarkaški derbi, na površinu je po ko zna koji put izbacio one najniže strasti iz navijača i igrača oba tabora. Dubok animozitet dva kluba je od ponedeljka postao još dublji i kuda može sve to odvesti i jedne i druge i čitavu košarku posle scena nasilja čak i među igračima, teško je i pretpostaviti. A najvažnije bitke tek slede.

Čini se da, uprkos deklarativnim porukama da se strasti smire, ne postoji način niti volja ni kod jednih ni kod drugih da preokrenu točak dešavanja u kontra smer jer ovim kuda se krenulo lako sve može izmaći kontroli. Skandalozna pesnica Lesora u lice Petruševa nikako nije pomogla da se obori puls koji titra godinama.

Konačno, izbor za predsednika FSS završen je onako kako to većinski nije želeo narod, a to je da ima dva kandidata i posle više godina izbore u pravom smislu, a ne proglašenje pobednika, što je uobičajena praksa kada su izbori u Srbiji za najvažnije sportske funkcije u pitanju.

Dragan Džajić je ostao bez protivkandidata Nemanje Vidića pa je sve u utorak u Staroj Pazovi bilo stvar formalnosti. Predstava, glasanje. Sve po protokolu. Tako Srbija sad ima novog prvog čoveka fudbala posle skoro dve godine.

Minulim događajima bilo je važno dati na značaju zbog onoga što će neminovno uslediti - posledice.

Svaka akcija dovodi do reakcije, pa neće biti iznenađenje ako pazarska publika bude gađala i vređala igrače i navijače Zvezde prilikom sledećeg gastovanja i učini im to gostovanje krajnje negostoljubivim i nedomaćinskim.

Niti ćemo se posebno šokirati kada se košarkaši Partizana nađu pod baražnom paljbom svega i svačega prvi naredni put kada budu gostovali pred navijačima Zvezde.

Vrlo brzo ćemo dobiti odgovor navijača o izborima u FSS kada reprezentacija bude zaigrala protiv Litvanije 24. marta na Marakani na startu kvalifikacija za EURO 2024.

Kao da smo u nekom začaranom krugu iz kojeg nema izlaza.

Da. FK Zemun je pozvao nadležne da ispitaju istinitost tvrdnji predstavnika BASK-a da će OFK Beograd do kraja sezone igrati samo prijateljske utakmice.

Ko nas je kleo - stvarno nije dangubio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorila 🦍

    15. mart 2023 | 12:59

    Ovom Lazareviću svaka cast, momak ima ono... a Petrusev se umokrio u gace... slika vredi vise od hiljadu reci. Filipe ovim sto si uradio zatvorio si vrata svog voljenog kluba, nikada neces igrati za Partizan. Moraces do kraja da se foliras da si zvezdas i da igras u fmp-u.

  • Jos niste objavili???

    15. mart 2023 | 12:39

    Najnovije saopstenje kk Čović

  • Mare

    15. mart 2023 | 12:37

    Bravo, JSD Partizan je najvece zlo srpskog sporta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA