≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mapa navijačkih prijateljstava Delija i Grobara: Dve skoro identične linije, ali i jedna u suprotnim pravcima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Navijači Zvezde i Partizana imaju bratstva koja važe za neka od najjačih u Evropi

  • 25
Prijateljstvo navijaca Zvezde i Partizana sa drugim klubovima, feature Ilustracija: Telegraf/Wikipedia

Navijačka prijateljstva ovih dana su ponovo aktuelna, a nekada grupe dva razičita kluba imaju toliko bliske veze da često dolaze u pomoć prijateljima da navijaju sa njima, pa čak i da učestvuju zajedno u sukobima protiv njihovih protivnika.

Imali smo najnoviji takav slučaj u Napulju na revanš utakmici osmine finala Lige šampiona, gde je je viđen pravi navijački rat na ulicama Napulja. Na jednoj strani bili su navijači Ajntrahta iz Frankfurta, kojima su u pomoć pritekli ultrasi Atalante iz Bergama, pa je na ulicama viđen pravi rat.

Imali smo prilike da vidimo i u prošlosti kako su i navijači Zvezde i Partizana na nekim evropskim utakmicama i u fudbalu i u košarci imali pomoć svojih prijatelja.

Poznato je da su Delije u bratskom odnosu sa navijačima Olimpijakosa i Spartaka iz Moskve, dok Grobari imaju bratstvo sa navijačima PAOK-a i CSKA iz Moskve.

Na gotovo svakom fudbalskom večitom derbiju tu su i zastave navijača iz Grčke i Rusije. Na severnoj tribini su pritstalice Olimpijakosa i moskovskog Spartaka, a na južnoj navijači PAOK-a i CSKA iz Moskve.

Slično je i na njihovim tribinama, gde se često vide zastave Delija i Grobara.

Ova prijateljstva datiraju već decenijama i smatraju se za neka od najjačih u Evropi.

Ovo su zvanična prijateljstva, koja su ovekovečena zajedničkim akcijama i jednih i drugih.

Prijateljstvo navijaca Partizana sa drugim klubovima, Mapa Ilustracija: Telegraf/Wikipedia

Ali, postoje i ona nezvanična. Tako su Grobari u dobrim odnosima sa navijačima CSKA iz Sofije, koji su takođe često bili gosti crno-belih, a zastava njihove navijačke grupe Animals, često je bila i na južnoj tribini na derbijima.

Delije sa druge strane imaju određene kontakte sa navijačima Napolija. Poštovanje među grupama postoji, što se videlo i kada su Zvezda i Napoli igrali u Ligi šampiona. Tada nije bilo napadanja navijača Napolija u Beogradu, a takođe ni vređanja njihovog kluba na tribini. Sa druge strane, Napolitanci su dočekali Delije sa respektom u Napulju kada je veliki broj navijača Zvezde, njih oko 3.000 došao na ovo gostovanje.

Prijateljstvo navijaca Zvezde sa drugim klubovima, Mapa Ilustracija: Telegraf/Wikipedia

Nije bilo ni najanjeg incidenta, već je Delijama upriličen doček uz poštovanje, a takođe su u gradu osvanuli i grafiti protiv Partizana, uz potpis navijačke grupe Fedayn Napoli.

Italijanski mediji nedavno su pisali i o akciji Delija u Rimu, kada su oteli sve zastave navijačima Rome i tako ugasili čuvenu Rominu grupu Fedayn. Tada su naveli i da su Delije imale određenu pomoć Napolitanaca, koji su navodno pomogli u logistici i informacijama.

Video: Izabrali ste pogrešno društvo: Nije samo jedna, već 8! Delije pokazala sve otete zastave Rome

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E da...

    16. mart 2023 | 13:13

    Partizan sa hajdukom iz splita.. tj.. grobari i torcida, ne zaboravite.

  • Mare

    16. mart 2023 | 13:46

    Ne vidim ovde nigde prijateljstvo Grobara i Torcide?

  • Marko

    16. mart 2023 | 15:45

    Ne pominjite nas u nikakvom kontekstu sa grobarima,onu nisu navijaci!! Oni su sramota Srbije,oni su Srpski Ukrajinci!! Oni se samo respektuju u solunu kod paokovih navijaca! U navijackom svetu su nila 0!! To je celoj Evropi dobro poznato a i sire….

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA