≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Matematičari izračunali šanse Srbije za plasman na EURO: Orlovi kao Francuzi, ispred Engleza i Italijana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Orlovi su među reprezentacijama kojima se daju najveći procenti

  • 4
Dušan Vlahović, Dragan Stojković Piksi Foto: MN Press

Matematičari i statističari sajta "Gracenote" bavili su se početkom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu i uradili su predikciju o plasmanu na završno takmičenje.

Na Evropskom prvenstvu 2024. godine učestvovaće 24 ekipe, što je povećanje od osam reprezentacija u odnosu na ranija takmičenja.

Osim reprezentacije Nemačke, koja je domaćin, još 23 ekipe traže vizu za EURO i pokušaće da je obezbede kroz kvalifikacije.

Naša reprezentacija počinje kvalifikacije u petak od 20.45 na Marakani, kada dočekuje ekipu Litvanije, a tri dana kasnije u Podgorici gostuju Crnoj Gori od 20.45.

Orlovi su imali sreće na žrebu, nalaze se u grupi G, gde su još i Mađarska, Crna Gora, Bugarska i Litvanija, a dve prvoplasirane ekipe će se na kraju plasirati na Evropsko prvenstvo.

Trenutni renking, jačina ekipa, kao i jačina grupe, uticali su kao faktori u izračunavanju procenata.

Prema rezultatima, Srbija je među ekipama kojima se daju najveće šanse za prolaz grupe, a to je čak 86 odsto, koliko se daju šanse i Francuzima, finalistima Svetskog prvenstva.

Ubedljivo najveći procenat ima Portugalija, kojoj su izračunali da je čak 96 odsto da će igrati na Evropskom prvenstvu. Ispred Srbije su još i Švajcarska (90%), Hrvatska (90%), Španija (90%), Belgija (88%), Danska (88%) i Holandija (87%).

Interesantno je da je Srbija ispred velesila poput Italije (78%) i Engleske (77%), a kada je naša grupa još u pitanju, najveće šanse se pored Srbije daju Mađarima, na koje je procenat da će igrati na Mundijalu 74 odsto.

Video: Stojković: Prioritet svih prioriteta je da budemo učesnici EP u Nemačkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dzaba matematika

    22. mart 2023 | 18:47

    ako oni u ovakvoj grupi nemogu da imaju 6 pobeda kako onda misle da se kvalifikuju za evropsko prvenstvo i koga tamo uopste mogu da pobede

  • cuj matematicari

    22. mart 2023 | 22:10

    pa nama ni indijanski vrac nemoze da pomogne

  • pusti matematiku

    22. mart 2023 | 18:48

    sta kaze piksi filozof sa dalekog istoka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA