Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski navijači se jakom porukom na zidu prisetili početka bombardovanja Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spartakovi ultrasi ne zaboravkjaju 24. mart 1999.

  • 5
FK Spartak Moskva Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Pre 24 godine, 24. marta 1999. godine, započeta je agresija NATO na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Ovaj datum kada je zvanično poečo bombardovanje naše zemlje nisu zaboravili ni u Rusiji, gde su navijači Spartaka nacrtali jedan grafit na kom piše "78 dana straha i terora."

Pored fotografije koju su objavili, napisali su i određene reči kojim apodsećaju šta se to dogodilo pre 24 godine.

- Bez odobrenja UN, zaobilazeći međunarodno pravo, NATO je pokrenuo vazdušnu operaciju protiv Jugoslavije pod nazivom 2Saveznička sila." Za 78 dana, širom zemlje je ispaljeno 3.000 krstarećih projektila, bačeno je 80.000 tona bombi, uključujući i kasetne i bombe sa osiromašenim uranijumom koje su, prema zvaničnim podacima, ubile više od 1.700 ljudi, uključujući i 400 dece. Mnogi su umrli nakon završetka operacije - piše u objavi navijača Spartaka.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Ультра | Спартак Москва (@ultra_spartak)

Inače, agresija je obustavljena potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije. Sporazum je odredio povlačenje vojno bezbednosnih snaga SRJ sa Kosova i Metohije, i uspostavljanje UNMIK-a, misije Ujedinjenih nacija.

Generalni sekretar NATO-a 10. juna 1999. izdao je naredbu o prekidu bombardovanja. Poslednji projektili pali su na području sela Kololeč, nedaleko od Kosovske Kamenice, u 13.30, i na kasarnu u Uroševcu oko 19.35. Bio je to 79. dan NATO agresije na Srbiju, odnosno SRJ. Savet bezbednosti UN usvojio je tada Rezoluciju 1244. U pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika u sastavu misije KFOR, iz 36 zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA