≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mađari ne haju da odluku UEFA: Navijači istakli zastavu "Velike Mađarske" i ponovo će to učiniti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će biti kažnjeni zbog ovoga?

  • 0
Fudbalska reprezentacija Mađarske, Mađarska, navijači Foto: Robert Szaniszlo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako je iz UEFA stigla striktna zabrana o isticanju zastave "Velike Mađarske" na utakmicama tog nacionalnog tima, ista je viđena na tribinama u četvrtak veče u Budimpešti.

Mađari su u prijateljskoj utakmici sa Estonijom (1:0) okačili na ogradu pomenutu zastavu, odnosno to je učinila navijačka grupa "Karpatska brigada", dok je natpis pored nje glasio "Samo zajedno."

Sama Velika Mađarska ranije je obuhvatala delove teritorija koje su danas u "vlasništvu" drugih država,. a među njima su Srbija, Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Slovačka i Austrija.

Iz FSS i HNS se nisu oglašavali povodom ovog pitanja, dok se u Rumuniji danima unazad vodila žestoka polemika oko ovoga. UEFA je na kraju presekla i rekla NE, ali je FS Mađarske odlučio da dozvoli ove zastave na utakmicama.

- Radi se o istorijskoj karti Mađarske koja je jednostavno pogrešno interpretirana. Postoje nesigurnosti i nesporazumi oko tih simbola, a za sve su krivi mediji. Zbog toga osećamo da je potrebno ponoviti naše objašnjenje. Odluku o nošenju tih zastava donosi naš savez, koji će ih dozvoliti na stadionima u sledeće dve utakmice. Rumunski fudbalski savez je očigledno pogrešno protumačio te simbole i zbog toga napao mađarski savez. Nastavljamo da se borimo protiv svih oblika rasizma i diskriminacije, ali ćemo zastave, koje nemaju rasistička i uvreldjiva obeležja, dozvoliti i zbog toga ne bi trebalo da budemo optuženi za rasizam ili isključivost - piše u saopštenju Mađara.

Podsetimo, ova selekcija u ponedeljak igra protiv Bugarske kvalifikacioni meč za odlazak na EP, dok će snage sa Srbijom odmeriti u septembru i oktobru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA