≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatna ponuda za otkup TV prava holandske lige: ESPN nudi 1.7 milijardi za deset sezona!

Vreme čitanja: oko 1 min.

I Srbija će ovako... Nikad

  • 0
FK Fejenord, NEC Najmejhen Foto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Američka kompanija ESPN iznela je pnudu tešku 1.7 milijardi eura za otkup TV prava za prenose utakmica dva elitna ranga holandskog fudbala, za narednih deset sezona. Novi ugovor, ukoliko bude sklopljen, bio bi na snazi od sredine 2025. godine, po završetku aktuelnog koji Eredivizija takođe ima sa istom kompanijom.

Ova ponuda, svakako rekordna u istoriji holandskog fudbala, donela bi klubovima na godišnjem nivou 167 miliona eura, na deset godina, koje bi bili raspoređeni po već ugovorenom modelu, prenose holandski mediji.

Pored toga, profesionalni klubovi će prihodovati i novac ostvaren od prodaje TV prava koje ESPN ugovori sa drugim televizijama u inostranstvu, kao i sponzorska prava, tako da bi ukupna suma za klubove na godišnjem nivou mogla da ide i do 200 miliona evra. I tako deset godina.

Ukoliko dođe do dogovora, doprinos klubovima Druge lige biće uvećan za više od 100%.

Oni će dobiti 14,6 odsto od ukupnog iznosa, što znači da šesnaest klubova učesnika Druge lige neće dobiti jedanaest miliona evra, koliko su dobijali do sada na osnovu postojećeg ugovora, već oko 25 miliona evra godišnje.

ESPN je nosilac prava još od 1. januara 2021. nakon što je kompanija kupila većinu akcija od FOKS-a, prvobitnog nosioca televizijskih prava u Prvoj i drugoj ligi Holandije. Ostali zainteresovani za televizijska prava moraće da daju inicijalnu ponudu pre 1. aprila, a ukoliko se u međuvremenu pojave kompanije sa boljom ponudom, ESPN će imati pravo da odgovori i "pojača" svoju.

U ozbiljnim ligama, u ozbiljnim državavama, biznis kao što je fudbal održava se i razvija upravo na ovaj način - prodajom jednog zdravog takmičenja i magneta za navijače. A Holandija već dugi noz godina sa svojim domaćim proizvodom postaje sve primamljivija za strane ulagače.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA