≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rumunska vlada pokrenula temu finansijske pomoći fudbalerima u slučaju gašenja klubova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova tema bi trebalo bi trebalo i kod nas da bude predmet diskusije

  • 1
Gigi Becali, Điđi Bekali Foto: Profimedia/Sipa Press

Rumunska vlada, tačnije član Skupštine Kristian Brajan (32) na jednoj od prethodnih zasedanja najvišeg zakonodavnog tela izneo je predlog da se u zakonske okvire uvede inicijativa za pomoć fudbalerima u slučaju bankrotstva kluba za koji igra.

U Rumuniji je prethodnih godina bilo više takvih slučajeva, najeklatantniji primer je onaj kada je ugašena slavna Steaua, ali nije jedina koja je tako prošla, i otud se i rodio predlog da se država aktivno uključi kao podrška za fudbalere koji na taj način ostanu bez poslodavca - i novca iz ugovora.

- Ugovor o sportskoj delatnosti, koji se koristi u sportu, ne pruža garancije zaštite koje Zakon o radu predviđa za zaposlene. Svi znamo veoma česte slučajeve u kojima sportisti ne uspeju da povrate novac od nesolventnog ili kluba koji je bankrotirao - rekao je Brajan.

U prevodu, novi zakon koji predlaže Brajan, praktično bi zaštitio i fudbalere posle otkaza usled gašenja kluba na isti način kao što štiti i svakog drugog zaposlenog čija firma bankrotira.

- Predlažem promene kako bi sportisti imali veće šanse da povrate svoj novac od klubova koji ih nisu plaćali - rekao je za govornicom Skupštine Brajan.

Fudbaleri su trenutno na devetoj poziciji na listi isplata u slučaju nesolventnosti ili bankrota njihovih poslodavaca, a to je poslednja dostupna pozicija. Zbog toga mnogi nisu dobili novac tokom vremena.

Među najvažnijim fudbalskim klubovima koji su se poslednjih godina gasili usled nelikvidnosti bili su Dinamo, Kluž, Gaz Metan i Hermanštat.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Rumuniji je pozdravio ovu ideju koja je stigla iz skupštine uz veru da će ona u najskorije vreme biti usvojena.

- Bilo bi sjajno ako bi se to desilo - kaže prvi čovek Sindikata Emilijan Hulubej.

- U slučaju nelikvidnosti, u najpovoljnijem položaju su oni zaposleni sa ugovorom o radu. Fudbaleri su sada u najtežem položaju po ugovorima koje imaju - dodao je.

Zanimljiv podatak je da je od 2011. godine čak 80% klubova u Rumuniji je završilo u stečaju, od čega je njih samo četiri ili pet izašlo iz nelikvidnosti.

- Ukoliko novi zakon bude izglasan, fudbaleri sa ugovorom o radu dobijaće finansijsku pomoć u slučaju da klub ode u bankrotstvo. Ali ona neće biti zagarantovana fudbalerima, jer oni ne doprinose isto kao i ostali zaposleni u klubu - kaže Hulubej.

Da bi zakon uopšte stupio na snagu, mora biti usvojen u dva doma Parlamenta, Senatu i Poslaničkom domu, a nakon toga, zakon mora da proglasi predsednik Klaus Johanis i da ga objavi u Službenom listu.

Video: Nakon zatvora, deportacije i bankrotstva, oglasio se Beker sa egzotičnog ostrva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    25. mart 2023 | 17:49

    Tako ce i kod nas da bankrotiraju “velikani” cim udjemo u Evropu pa kad pocne revizija poslovanja,jedan po jedan otici ce u zaborav!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA