≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grci ne veruju domaćim sudijama: "Velika četvorka" traži strane arbitre do kraja sezone!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na današnjem sastanku šest klubova učesnika plej-ofa, te predsednika Sudijske komisije i predsednika Fudbalskog saveza, biće usaglašen stav da sve mečeve do kraja budu poverene arbitrima iz inostranstva

  • 2
Evangelos Marinakis Foto: Marko Jovanović

Grčko fudbalsko prvenstvo ušlo je prethodnog takmičarskog kola u najzanimljiviju fazu. Počeo je plej-of, a čak četiri kluba su i dalje u igri da se na kraju okite titulom: trenutni lider Panatinaikos, te AEK, Olimpijakos i PAOK. U doigravanje su se plasirali i Aris i Volos ali su oni bez ikakvih šansi da se umešaju u borbu za visok plasman, mada bi mogli da zakomplikuju kandidatima za tron put do istog u nastavku sezone.

Panatinaikos je prvi sa 62 boda, AEK ima 60, Olimpijakos 59, PAOK 57 i jasno je samo na osnovu ovog tesnog bodovnog poretka koliko će borba za titulu ove sezone biti neizvesna i dramatična. E sad, to neminovno podiže i tenzije na novi nivo (može li više nego što je sada) jer smo dosad uglavnom imali dva kluba u tesnoj trci, najčešće su to bili PAOK i Olimpijakos, koji su vodili i žestok rat van terena, a sada su tu još dva jednako ambiciozna, probuđena atinska velikana, Panatinaikos našeg trenera Ivice Jovanovića i AEK koji je odnedavno svoje ambicije iskazao i time što se preselio na novi velelepni stadion.

Grčki mediji prenose da su predstavnici ova četiri najveća kluba, uz preostala dva učesnika plej-ofa Volosa i Arisa, u ponedeljak održali sastanak sa predsednikom sudijske organizacije Stivom Benetom (bivši engleski sudija) i prvim čovekom grčkog fudbala Takisom Baltakosem, sa temom da se obezbedi najbolje moguće suđenje za sve učesnike plej-ofa.

FK Panatinaikos Foto: AP/Tanjug

Baltakos je dan ranije obavio sastanak i sa predsednikom Superlige Grčke i gazdom Olimpijakosa Vangelisom Marinakisom, sa njim usaglasio stavove, a udarna tema, pored ostalih, je bila arbitraža na svim mečevima doigravanja do kraja sezone.

Grčki mediji pišu da će na današnjem sastanku najvažnijih činilaca grčkog fudbala najveći klubovi postići dogovor da sve mečeve u kojima će igrati oni međusobno pravdu deliti strane sudije. Čak i mečeve u kojima bude igrao Volos. To praktično znači da grčke sudije neće biti delegirane do kraja sezone ni za jedan domaći meč. Eventualno, moguće ih je videti kao mahače ili kao sudionike odlučujućih utakmice u VAR sobi.

Nedavni derbi između AEK-a i Panatinaikosa sudio je upravo stranac, crnogorski internacionalac Nikola Dabanović, koji je dobro obavio posao uprkos velikim tenzijama i pritisku koji je pratio pomenuti meč.

Grci, kao što je poznato, već dugi niz godina angažuju strane sudije za najdelikatnije utakmice, uglavnom za derbije, a vrhunac nepoverenja klubova u domaće kadrove bilo je i angažovanje stranog predsednika sudijske organizacije. Očito, grčki klubovi su ubeđeni da samo "međunarodni faktor" može doneti regularnost u utakmice i uvesti prvenstvo u daleko mirniji tok nego što je to bilo svih ovih godina. Sada se četiri kluba u borbi za tron potraga za stranim sudijama se samo uvećala.

Praksa angažovanja stranih sudija primetna je poslednjih godina i u elitnoj hrvatskoj ligi za veće utakmice i pokazala se kao dobara odluka tamošnjeg Saveza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza i komina

    27. mart 2023 | 11:57

    Utakmice velike petorke, jer i Aris ima strane sudije u medjusobnim duelima. Aris je klub sa velikom bazom navijača, puni stadion od 17000 mesta na većini utakmica. Da ne pričam sad o Arisu, ali strane sudije na utakmicama Zvezde i Partizana bile su rešenje i za srpski fudbal medjutim pošteno nekima nije odgovaralo. Sad kad je uništen FK Partizan sad može Laki Lu da sudi celoj ligi više nije ni bitno.

  • Zbie

    27. mart 2023 | 11:45

    Oće li naše?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA