≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Srbija pobedila Crnu Goru u Podgorici za 1. mesto u grupi: Vlahović sa 2 majstorije doneo slavlje Orlovima

Vreme čitanja: oko 8 min.

Poprilično slaba utakmica je viđena u Podgorici, ali na kraju je najbitnije da se upisuju tri boda našoj reprezentaciji

Fudbalska reprezentacija Crna Gora - Srbija Foto: MN Press/Marko Metlaš

Fudbalske reprezentacije Srbije uspela je da slavi protiv Crne Gore na gostujućem terenu sa 2:0 i to golom Dušana Vlahovića u 80. minutu, kada je praktično sve izgledalo da će doći do remija. Bitna pobeda za našu selekciju, koja sada ima šest bodova iz prva dva kola u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje se igra u Nemačkoj.

Bledo, sterilno, impotentno. Sve su to epiteti koji bi možda najbolje stali u opis ovog meča, makar do 80. minuta, na Stadionu pod Goricom, gde su Đetići ugostili komšijske Orlove. Favorizovana reprezentacija Srbije je ušla poprilično uplašeno u meč, kao da to nije isti tim koji je pre tačno 365 dana uspeo da se vrati u meču protiv Portugalije sa 2:0. đ

Ipak, na kraju, uspeli su Orlovi da dođu ta dva gola zlata vredna, koja su delo Dušana Vlahovića.

Srbija je pod selektorskom palicom Piksija uvek pokazivala hrabar i ofanzivno orjentisan fudbal, ali ovoga puta ni toga nije bilo u Podgorici. Nije bilo ničega, čak ni prilike. Sve do tog 80. minuta, a onda pravo niotkuda su došla dva. Moglo bi se reći da je to zapravo i ogroman kvalitet naše reprezentacije, da i bez neke preterane igre stigne do pogotka.

Orlovi su praktično pokušavali da dubinskim loptama pronađu Mitrovića, koga je Igor Vujačić uspevao da pokrije, dok je Piksi uspeo promenom na poluvremenu i ubacivanjem Dušana Vlahovića u sastav da namuči i odbranu svog rivala.

Ta promena će se ispostaviti kao i ključna, jer je upravo Vlahović bio taj koji je iskoristio jedine dve prilike i postigao je dva gola.

Treba pohvaliti i golmana Srbije, Vanju Milinkovića Savića, koji je u nekoliko navrata uspeo da sačuva gol od prilika Crnogoraca, gde je najistaknutiji bio 56. minutu, kada je odbranio udarac Stevana Jovetića, čime je praktično i pogurao Orlove ka kasnijem golu.

Još jedna bitna stavka kod ove utakmice jeste i to što je Srbija uspela da prekine negativnu tradiciju od čak pet kvalifikacionih ciklusa u kojima nije slavila u prve dve utakmice.

Fudbalska reprezentacija Crna Gora - Srbija Foto: MN Press/Marko Metlaš

Kada je reč o prvom poluvremenu, nije bilo prilika. Crna Gora je opsedala gol Vanje Milinkovića-Savića, pokušavali su preko Nikole Krstovića i Stevana Jovetića da dođu do prilika, ali nije im išlo za rukom, na sreću naše repreznetacije.

U nekoliko navrata su uspeli da probiju bunker, da kroz akcije naprave nešto, ali su svakoga puta na pravom mestu bili Marko Grujić ili neko iz odbrane.

Jedinu vrednu pažnje šansu, Crna Gora je imala u 20. minutu susreta, kada je došlo do nesporazuma Vanje Milinkovića Savića i Strahinje Pavlovića, kada je štoper greškom pustio loptu do golmana, ovaj je morao da dribla, ona je došla do Jovetića, ali je na sreću golman Torina uspeo da se vrati na gol i spreči udarac.

S druge strane, Srbija nije uspevala da pripreti. Jedinu priliku je naša reprezentacija imala u 29. minutu meča, ali je i to bila polu-prilika više nego li i prilika. Mitrović je dobio loptu na 18 metara od gola, okrenut leđima ka čuvaru mreže Mijatoviću, šutirao je iz okreta i ona je otišla daleko od okvira gola.

To je bilo i to od prvog, uspavljujućeg poluvremena.

Fudbalska reprezentacija Crna Gora - Srbija Foto: MN Press/Marko Metlaš

Drugo poluvreme je počelo u sličnom tonu, skoro sve je bilo manje-više isto. Mada, Crna Gora je opet bila ta koja je vukla konce, dok je Srbija pokušavala na isti način. Ipak, sada je u igri bio i Dušan Vlahović, koji je skinuo "teret s leđa" Aleksandra Mitrovića.

Imala je sada Srbija dve opcije u napadu i povremeno je išla preko jedne, malo i preko druge, ali i dalje bez rezultata.

Nikola Krstović je pokušao u nekoliko navrata da matira Vanju Milinković-Savića, ali nije uspeo, dok je najbolja prilika viđena u 59. minutu susreta. Jovetić je dobio pravovremenu loptu, krenuo je ka sredini i šutirao je sa nekih 18 metara, ali je Vanja Milinković-Savić bio na pravom mestu.

Mirovale su mreže sve do 80. minuta. Tada je naizgled bezazlena akcija Srbije urodila plodom, lopta je došla do Dušana Vlahovića, koji je postigao gol za 1:0. Proveravao je VAR situaciju, ali je ostalo na odluci da je to gol naše selekcije.

Nije to bilo sve, pošto je isti igrač uspeo da postigne i još jedan gol na samom kraju meča, za konačnih 2:0.

Crna Gora - Srbija 0:2 (0:0)

Crna Gora (3-5-2): Mijatović - Vujačić, Savić, Tomašević - Vešović, Savićević, Šćekić, Hakšabanović, Marušić - Jovetić, Krstović.

Srbija (3-4-2-1): Vanja - Milenković, Gudelj, Pavlović - Đuričić, Ilić, Grujić, Mladenović - Sergej, Tadić - Mitrović

Stadion: Stadion pod Goricom

Sudija: Klemon Turpan

TOK MEČA UŽIVO:

95' - Postiže još jedan gol Dušan Vlahović na samom kraju!

78' - GOOOOOOL! Dušan Vlahović pogađa mrežu!

75' - Dolazi do novog prekida na meču.

67' - Opet je Aleksandar Mitrović dobio loptu i imao je priliku u protivničkom šesnaetercu, ali nije mogao da dođe do izglednije pozicije za udarac na gol.

63' - Ponovo nekoliko praznih minuta na obe strane, praktično, bez ikakvih prilika, niti ikakvih pokušaja.

56' - Odličan je Vanja Milinković Savić! Srpski golman je bio na ozbiljnom zadatku u ovj situaciji, Jovetić je krenuo u kontru, mogao je dodati do Krstovića, ali nije želeo i šutirao je, ali je Vanja bio na pravom mestu.

51' - Opasan udarac Nikole Krstovića, ali je lopta otišla pored gola. Ostao je bez ideje, sam protiv trojice fudbalera i jedino što je mogao da uradi jeste i da šutne.

50' - Možda i najbolja šansa za Srbiju. Andrija Živković je po desnoj strani napravio lep prodor, centrirao je i tražio Mitrovića, no, lopta nije došla do njega. U nastavku akcije je pokušao Strahinja Pavlović centaršutem, pronašao je Vlahovića, ali je lopta otišla pored gola.

47' - Mogla je Crna Gora opasno da zapreti ovde, Vukan Savićević je izbacio dosta fudbalera iz Srbije, dodao je do Krstovića, ali se bivši napadač Crvene zvezde nije snašao najbolje, na sreću Orlova.

Fudbalska reprezentacija Crna Gora - Srbija Foto: MN Press/Marko Metlaš

46' - Menja Piksi dva fudbalera. Umesto Filipa Đuričića je u igri Andrija Živković, dok je Dušan Vlahović zamenio Ivana Ilića.

2. Poluvreme

45' - Kraj prvog poluvremena, veoma bleda igre na obe strane.

41' - Došlo je do prve promene u redovima Crne Gore. Iz igre je morao Tomaševića, a u igri je Nikola Šipčić.

36' - Nešto sporiji minuti sada na obe strane, nijedna ekipa nije mogla da dođe do prilike.

29' - Prvi udarac Srbije ka golu protivnika, Mitrović je imao odličnu priliku, ali je njegov udarac otišao daleko pored gola, iako je pre toga odigrana akcija u kojoj je učestvovalo nekoliko fudbalera.

26' - Stiže i prvi žuti karton na meču, a zaradio ga je Nikola Krstović, koji je načinio baš grub faul nad Filipom Đuričićem.

20' - Auuuh, kakav kiks Vanje Milinković Savića, nesporazum u odbrani, Pavlović je pustio loptu, Vanja je želeo do nje, ali je ona stigla do Jovetića, ovaj je ostao sam, šutirao je, ali je Vanja uspeo da se vrati i sačuva gol.

18' - Imala je sreće Srbija sada, odigrala je Crna Gora dobar kontranapad, ali je su kod poslednjeg dodavnja stigli odbrambeni fudbaleri naše zemlje i Milenković je otklonio opasnost u ovom slučaju.

15' - Mogla je ovo biti ozbiljna prilika za Srbiju. Ilić je poslao odličnu loptu ka Filipu Mladenoviću, on je uputio centaršut, lopta je stigla do Grujića, načinio je jedan lažnjak, ali je potom Stefan Savić uspeo da raskloni opasnost. Marko Grujić je ostao na travi.

Fudbalska reprezentacija Crna Gora - Srbija Foto: MN Press/Marko Metlaš

12' - Lepa akcija Srbije, ali je Vešović bio na dobrom mestu i sprečio je našu reprezentaciju da uopšte i dođe do udarca. Lepo je videti da Srbija konačno počinje da igra fudbal na ovom meču.

10' - Evo i prvog udarca ka golu, Igor Vujačić je pokušao, iako je Crna Gora imala znatno bolju priliku. Na sreću, Marko Grujić je bio na prvom mestu i izbacio je loptu, onda je došla do štopera iz Crne Gore, koji je tukao po lopti i došlo je do kornera. Posle kornera je još jednom pokušao i Vujačić, ali je udarac otišao preko gola.

8' - Došlo je do malog prekida igre, pokušali su ponovo Crnogorci, sada kroz sredinu, ali je na rkraju lopta došla do golmana Srbije Vanje Milinokovića Savića.

4' - Srbija je sada želela da krene u napad, ali su načinili greškom u poslednjoj četvrtini terena i dopustili su Crnogorcima povratak lopte u posed i priliku da stvori nešto mirniji napad, međutim, ni kod njih to nije zaživelo baš na način na koji su želeli.

2' - Mogla je ovo biti ozbiljna prilika za Marka Vešovića iz Crne Gore, ali je načinio faul nad Filipom Mladenovićem.

1' - Krenuo je meč u Podgorici!

KOMENTAR PRE MEČA:

Fudbalska reprezentacija Srbije pred sobom ima veoma važnu utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, pošto će na gostujućem terenu igrati protiv Crne Gore s početkom od 20 časova i 45 minuta, uz direktan prenos na prvom kanalu RTS-a, kao i prvom kanalu Arena sport Premiumu.

Obe reprezentacije ulaze s velikim ambicijama u ovaj meč, jer će i jedne i druge eventualna pobeda gurnuti ka jednom od prva dva mesta u grupi, ka mestima koja garantuju plasman na prvenstvo "Starog kontinenta", koje je na programu u Nemačkoj 2024. godine.

I jedna i druga reprezentacija već imaju po tri boda, uspešno su startovale kvalifikacije, pošto je Srbija na svom terenu slavila protiv Litvanije sa 2:0, dok je Crna Gora na gostovanju u Bugarskoj bila bolja od domaćina sa 1:0. Utoliko je ovaj meč i bitniji.

Ovo je tek treći duel ove dve reprezentacije, pošto su prethodna dva odigrali u sklopu Lige nacija 2018. godine, kada je Srbija slavila dva puta (2:1 u Beogradi u 2:0 u Crnoj Gori), ali se dosta toga promenilo od tada. Ipak, uloga favorita i dalje pripada Orlovima.

Jedini peh koji imaju Piksi i Srbija jeste izostanak Filipa Kostića, koji je doživeo povredu, te će selektor Orlova morati da promeni sastav u odnosu na meč sa Litvanijom.

Video: Piksi u Podgorici: Uplašio sam se kad sam video Savićevića u timu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    27. mart 2023 | 23:05

    Losa igra slazem se ali idemo dalje. Mene sramota kad citam sta se sve pise o reprezentaciji i selektora. Sta da kazem srpska posla, kad nam ide dobro svi navijaju a kad nam ide lose svi pljuju.

  • STANDARDNO

    27. mart 2023 | 21:14

    bez nacionalnog ponosa volje ideje energije zelje

  • Neki

    27. mart 2023 | 21:09

    Ljudi mi ne mozemo loptu da iznesemo do centra,kao da igramo protiv Brazila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA