Vreme čitanja: oko 1 min.

Kod UEFA-e ništa novo: Aleksander Čeferin ostao predsednik Evropske fudbalske federacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

On nije imao protivkandidata

  • 1
Aleksander Čeferin Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin (55), dobio je novi mandat na mestu prvog čoveka Evropske fudbalske federacije, čime je sebi obezbedio bar još četiri godine na ovoj funkciji.

Čeferin je reizabran za mesto predsednika UEFA, pošto nije imao protivkandidata koji bi "ukrstio koplja s njim", a pogotovo nakon što je stao na put formiranju Superlige, o kojoj je bilo dosta govora tokom 2021. godine.

On je na Kongresu u Lisabonu dobio novi mandat.

- Ovde imamo dva suprotstavljena pogleda na svet. Imamo cinizam ispred morala, imamo sebičnost pred solidarnošću, imamo pohlepu ispred dobronamernosti. Zaokupljenost sobom ispred otvorenošću prema drugima, vlastiti interes ispred altruizma, sramne laži pred istinom, naslednike iznad graditelja, kartel iznad meritokratije i demokratije, cene deonica iznad sportskih zasluga, potragu za profitom iznad trke za trofejima… - rekao je nadahnuti Čeferin u svom govoru.

Prvi pokušaj Superlige od 12 klubova iz Engleske, Španije i Italije propao je za nekoliko dana, ali Real Madrid, Barselona i Juventus nisu odustali i izneli su slučaj pred Evropski sud pravde, tvrdeći da UEFA nema pravo da sankcioniše klubove, koji formiraju rivalska takmičenja, kao što evropski fudbalski čelnici pretili da će učiniti.

- U poslednjih nekoliko godina videli smo kako se evropski fudbalski pejzaž promenio do neprepoznatljivosti… Klubove su kupili investicioni fondovi, lokalni identiteti su izgubljeni, a rashodi povećani, jer su određeni klubovi vođeni na visokorizičan, čak i bezobziran način, što prkosi svim logikama i principima. Moramo razbiti mit da je privatizacija fudbala nezaustavljiv proces. To je sadašnja opasnost, kao što smo videli, ali zajedno ćemo preokrenuti tok istorije. Fudbal jeste i uvek će ostati narodni sport - zaključio je Čeferin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZnalciNaši

    5. april 2023 | 14:58

    Ovde se bore da zaustave privatizaciju fudbala,a naše budaleste bi da privatizuju klubove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA