Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko će od Srba igrati u Ligi šampiona naredne sezone? Četvorica "u zoni", ostali kroz kvalifikacije i preko LE

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bilo kako bilo, Srbija će imati svoje uzdanice u Ligi šampiona, a samo je pitanje koliko će se reprezentativaca na kraju naći među "odabranim društvom"

  • 1
Fudbalska reprezentacija Crna Gora - Srbija Foto: MN Press/Marko Metlaš

Kraj aktuelne takmičarske godine je  sve bliži kada je reč o fudbalskim šampionatima širom Evrope, a borba za plasman u Ligu šampiona se polako, ali sigurno "zahuktava".

Ipak, imaće i srpska reprezentacija svoje uzdanice u najelitnijem fudbalskom klupskom takmičenju na Starom kontinentu, s obzirom na to da će četvorica reprezentativaca izvesno igrati u grupnoj fazi Lige šampiona, a u igri za plasman su još četvorica.

Četvorica "u zoni" 

Kada je reč o Superligi Srbije, gotovo je izvesno da će Crvena zvezda osvojiti novu titulu, i tako odbraniti naslov prvaka naše zemlje. Samim tim, klub iz Ljutice Bogdana će naredne sezone igrati direktno u grupnoj fazi Lige šampiona, a upravo u crveno-belom dresu nastupa i defanzivac srpskog nacionalnog tima, Strahinja Eraković.

Strahinja Eraković Foto: crvenazvezdafk

Takođe, vredno pomena je i da bi crveno-beli, ukoliko se poklope rezultati u drugim evropskim ligama, vrlo lako mogli da se nađu i u trećem šeširu na žrebu za grupnu fazu.

Ukoliko i dođe do pomeranja crveno-belih u treći šešir, Eraković i ekipa bi, bar u grupnoj fazi izbegli potencijalni susret sa Laciom, koji je takođe u trećem šeširu, a čiji dres nosi srpski vezista, Sergej Milinković Savić.

Lacijali su gotovo sigurno obezbedili mesto koje vodi direktno u grupnu fazu, s obzirom na to da se nalaze na drugoj poziciji na tabeli Serije A, sa 61 osvojenim bodom, pet više u odnosu na prvog pratioca, gradskog rivala, Romu.

sergej milinković savić Foto: Tanjug/Ap

Prema trenutnoj situaciji, u trećem šeširu bi bio i Salcburg, za koji nastupa i štoper naše reprezentacije, Strahinja Pavlović. Ipak, da bi se to i desilo, potrebno je da Salcburg sačuva prvu poziciju na tabeli do kraja prvenstva, odnosno još sedam kola u plej-ofu. "Crveni bikovi" imaju 32 boda, samo dva više od drugoplasiranog Šturma, i još uvek je sve otvoreno.

Za sada, i Porto se nalazi na mestu koje ga vodi direktno u Ligu šampiona, što znači da bi u grupnoj fazi izvesno mogli da gledamo i Marka Grujića. Ipak, Porto ima 67 bodova na drugoj poziciji, svega dva više od trećeplasirane Brage, te je i šest kola pre kraja prvenstva sve otvoreno. Treba napomenuti i da drugo mesto vodi u grupu, a treće u treće kolo kvalifikacija za elitno takmičenje.

Tadić u kvalifikacijama, trojica mogu u LŠ preko Lige Evrope

Sasvim je izvesno da će Fejenord biti novi šampion Holandije, što znači i da Ajaks i Dušana Tadića, nećemo gledati direktno u grupnoj fazi, bar ne bez kvalifikacija. Tadić i ekipa će, ukoliko stanje na tabeli ostane ovako, takmičenje početi od trećeg kola kvalifikacija, te bi u slučaju prolaska morali da preskoče "samo" još jednu prepreku do plasmana u grupnu fazu.

Dušan Tadić, FK Ajaks Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naravno, Ajaks će biti u grupi povlašćenih timova u kvalfikacijama, te se mogu nadati nekom od "lakših" protivnika. Ipak, isti broj bodova kao Ajaks ima i PSV na trećem mestu, i jedino gol razlika trenutno drži Ajaks ispred "Filipsovaca". Do kraja prvenstva u Holandiji, ostalo je još pet kola, i nema sumnje da je sve otvoreno, ali ukoliko ovako ostane do kraja, Ajaks bi ipak mogao da se "dokopa" Lige šampiona.

Kada je reč o ostalim reprezentativcima, njih trojica bi potencijalno mogli da obezbede plasman u grupnu fazu preko Lige Evrope, ali to neće biti ni malo lak zadatak, jer da bi se to ostvarilo, klubovi moraju doći do trofeja drugog po jačini evropskog klupskog takmičenja.

Dušan Vlahović i Filip Kostić su već napravili krupan korak ka cilju, jer je Juventus u prvom meču četvrtfinala Lige Evrope, savladao Sporting sa 1:0. Nemanja Gudelj i Sevilja će sve rešavati u drugom susretu u Španiji, s obzirom na to da su Mančester Junajted i Sevilja remizirali sa 2:2 u prvom meču.

Bilo kako bilo, Srbija će imati svoje uzdanice u Ligi šampiona, a samo je pitanje koliko će se reprezentativaca na kraju naći među "odabranim društvom".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA