≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mančesterova mračna decenija: Potrošeno 1.43 milijarde na igrače, trenerska vrteška i nijedna titula

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kratko podsećanje na to koliko je sve ono što je Junajted postigao pod Fergusonom bilo impozatno i za današnje poimanje nedokučivo za aktuelni klub i tim

  • 3
Mančester Junajted, fanovi protest Foto: Tanjug/AP

Davno već beše, a i ne toliko davno kada je Ser Aleks Ferguson, arhitekta najvećih uspeha Mančester junajteda u istoriji, pozvao je navijače da "stanu iza novog trenera", onog prvog koji će doći posle njega i nastaviti da makar približno donese koliko je doneo Fergi. Jer morao je Mančester bez svoje ikone da krene dalje.

Taj dan, tu 2013. godinu, ipak, klub nije dočekao spreman na način na koji bi to možda uradio baš Ser Aleks da je ostao. Ostala je rupa.

Engleski "Skaj sport" je u velikoj retrospektivi setio na te dane i na dane koji su došli - na mračnu deceniju koja je usledila. Napravio je kratko podsećanje, uz detaljan grafički prikaz svih najvažnijih investicija, transfera, rezultata, na to koliko je, po mnogim parametrima, najveći engleski klub zalutao od svog puta od momenta kada je zbogom rekao legendarni trener.

Od tada - samo je ovo podatak koji diže kosu na glavu navijačima "Đavola" - menadžment je potrošio 1.43 milijarde funti na pojačanja, a nije uzeo nijednu titulu u Premijer ligi.

U međuvremenu, primat na Ostrvu uzeli su drugi, gradom Mančesterom je zavladao onaj drugi Mančester koji već godinama deluje kao mlazni avion u svemu naspram slavnog ali potonulog komšije.

FK Mančester junajted Foto: AP/Tanjug

Od odlaska Fergusona klub je promenio pet stalnih trenera, dolazili su i odlazili Dejvid Mojes, Luj Van Gal, Žoze Murinjo, Ole Gunar Solskjer, došao je i Erik Ten Hag da i on pokuša i deluje da bi mogao da ostane na duži rok. Ali ni sa njim cilj nije ispunjen. Trofeje uzimaju drugi.

Uzgred, na pomenutu petorku trenera klub je spiskao 40 miliona funti, na one 1.43 milijarde koje je investirao u igrački kadar.

Menjalo se, tražila se dobitna kombinacija, probalo se i sa Ronaldom na kraju - ni vanvremenski superstar nije bio od pomoći. Ishod je bio isti. Činjenica da je jedan tako važan igrač za istoriju i uspehe kluba praktično najuren i oteran uz gorke reči sa obe strane možda i najbolje oslikava one koji svih ovih godina ne donose ništa - familiju Glejzer.

Nekadašnje povike na utakmicama Junajteda "attack, attack, attack" vremenom su zamenili pokliči "sack, sack, sack", koji su se uredovili posle svakog lošeg niza jednog ili drugog trenera, dok ne bi donašo novi, pa tako iznova.

Bila je ovo decenija Mančester junajteda koju su pojeli skakavci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    20. april 2023 | 15:13

    Tako i fmp u EL. Preko 120 miliona evra i uvek pusiona. Sve bi dali da mogu da budu evropski prvak kao KKP

  • vani

    20. april 2023 | 16:24

    Gvardiola potrosio toliko samo na odbrambene igrace

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA