Vreme čitanja: oko 3 min.

Partizanov tim za 170. večiti derbi: Duljajeve dileme - ko je bonus, ko je povređen i ko su alternative

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trener crno-belih ima imperativ pobede protiv večitog rivala

  • 3
FK Partizan SASTAV prazan Foto: Telegraf.rs

Decenijama unazad večiti derbi Partizana i Crvene zvezde bio je stvar prestiža, više od samog meča, više igre, globalni fenomen kome su se divili na svim meridijanima.

Ipak, kada je, kao predstojeći 170. okrčaj večitih, bio tako rezultatski nebitan, devastiran činjenicom da je jedan tim odavno osvojio titulu, dok drugi “visi” na granici provalije, sa ugroženim takmičenjem u Evropi, “suvom” egzistencijom i neretko ga zbog svega nevedenog sažaljevaju čak i protivnički navijači...

Kada svemu tome dodate i prazne tribine, usled sankcije koju je Partizan pretrpeo zbog nereda na nedavno odigranom meču sa Čukaričkim, jasno je zbog čega sutrašnji derbi protiče nekako “ispod radara”, gotovo bez uobičajene strasti.

Problemi i dileme

U taboru crno-belih su imali i probleme i dileme, akumulirane prolećem za zaborav, porazima u nizu, nedaćama koje su sustizale jedna drugu u samo dodatno “krunile” već davno narušenu atmosferu stvarajući “jaz” na relaciji igrači-Uprava-navijači kao da su svi pomalo digli ruke od nekadašnjeg velikana.

Ko umesto Belića?

FK Crvena Zvezda - FK Partizan Foto: Nikola Tomić

Za početak, trener Igor Duljaj, kome će to biti drugi derbi otkako se prihvatio posla koji su svi odbijali, moraće da reši neke kadrovske nedaće, jer je na Banovom brdu ostao bez Kristijana Belića, sigurnog bonus igrača, ali i jednog od oslonaca u teškom vremenu. Pod znakom pitanja su takođe i Aleksandar Filipović, koga je zadesila povreda protiv Čukaričkog, kao i Ljubomir Fejsa, a navodno je povređen i Patrik Andrade, iako se njegovo stanje pre možda može okarakterisati kao – uvređen (biće prilike za priču o tome).

Druga dilema je svakako pitanje bonusa, jer se izostankom Belića otvorilo pitanje mladog igrača u timu, u situaciji kada su neki od njih bez mečeva, neki sa mečevima, ali očajnom formom, neki, pak, bez kontinuiteta.

Tri opcije su u igri, Duljaj ima izbor da utakmicu počne sa Nemanjom Jovićem na levom krilu, čime bi automatski eliminisao Kvinsija Meniga ili, pak. Fusenija Dijabatea. Gledajući značaj meča za Partizan, igre Jovića i poređenje sa inostranom konkurencijom, čini se da taj izbor ne bi bio dobar.

FK Crvena Zvezda - FK Partizan Foto: Nikola Tomić

Postoji opcija da duel počne i mladi Mihajlo Ilić i to svakako ne bi bio problem, jer se radi o izrazito talentovanom momku, da centralni defanzivac ima mečeve “u nogama”. Ovako. Ilić je u prethodnih pet mečeva bio zakucan za klupu, poslednji put je bio na terenu 8. marta protiv Kolubare...

Treća i najrealnija mogućnost je – Samed Baždar, takođe izuzetno talentovani vezista, koji jedini u kontinuitetu dobija priliku, ima minute u nogama i nedostaje mu možda taj start u večitom derbiju da preko noći “od dečaka postane muškarac”. Jer, rekosmo već, dar, fizičke predispozicije i mentalitet nisu sporni...

Naravno, od odluke ko je bonus zavisiće slaganje ostatka tima, da li će, recimo, Bibtras Natho biti prednji ili zadnji vezni, da li će možda i na klupu, a da prednost dobiju Pantić i Kolorado, ko od štopera ostaje na klupi ako se trener ipak odluči za Mihajla Ilića.

Sve te dileme Duljaj mora da rešava “preko noći”, jer na preposlednjem treningu ni sam nije bio sto odsto siguran kome će pružiti priliku, te je odlučio da sačeka jutarnji trening aktivacije i saopšti timu konačnu odluku.

U svakom slučaju, biće to teška noć i za mladog trenera i za igrače, ali i za navijače crno-belih, koji se prvi put posle mnogo godina ne raduju ni derbiju, niti trenutku u kome će biti odigran.

FK Partizan Sastav Foto: Telegraf.rs

(Z. Ivković)

Video: Navijači Partizana pesmom iznervirali Madriđanke, vikale im da se stišaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobar

    25. april 2023 | 21:51

    Jel se to još uvek zove derbi.

  • alan ford

    25. april 2023 | 20:22

    ako kaniš pobijediti nesmiješ izgubiti

  • Partizan

    26. april 2023 | 01:41

    Nemoj te da podcenjujete mocni Partizan, I kad mu ne ide od pobedjuje Zvezdu. A ako neko misli da ce Zvezda sigurno da pobedi. Onda neka uzme lepo 1000 evra I Odigraj na Zvezdu I dobitak je 2000 evra. Taman Imate za More.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA