≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Derbi koji jedva čekamo da zaboravimo: Nula Partizana i Zvezde uz promašene zicere u tužnoj atmosferi

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo je bio prvi večiti derbi bez golova još od 2006. godine

  • 99
FK Partizan - FK Crvena zvezda derbi 170

Foto: Mileta Mirčetić

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde remizirali su bez golova – 0:0 u 170. večitom derbiju, koji za aktuelnog prvaka iz Ljutice Bogdana nije imao rezultatski značaj, jer je već obezbedio šampionski pehar, dok je crno-belima i te kako značio u borbi za izlazak u Evropu naredne sezone. Duel je odigran pred sablasno praznim tribinama, usled kazne koju je klub iz Humske zaradio zbog nereda na Banovom brdu i nije ni nalikovao prethodnim okršajima večitih.

Partizan za obraz i čast, Zvezda za prestiž pred sablasnom praznim tribinama u Humskoj pokazali su u prvih 45 minuta sasvim solidan fudbal, bez uobijačenih tenzija, tzrzavica, grubosti koje inače karakterišu derbije pred navijačima.

Ovako, sve je to delovalo kao malo žustriji prijateljski meč dva solidna tima, u kome jednom timu odavno “gori pod nogama” da se dokaže i pokaže, dok je drugi prebrinuo sve brige i uživa u plodovima minulog rada.

Suma sumarom, reklo bi se ravnopravnih 90 minuta u kojim je Partizan bio nešto konketniji pred golom rivala, Zvezda, pak, više na lopti, stabilnija u posedu i kontroli, vidno i opuštenija po pitanju konačnog ishoda.

Pokušao je Igor Duljaj da iznenadi kolegu Milojevića, poslao na teren postavu u kojoj je Fuseni Dijabate igrao na poziciji organizatora igre, ostavljajući Bibarsa Natha na klupi za rezervne igrače, što je u donekle možda i upalilo u početnoj fazi utakmice.

Jer, crno-beli su na samom početku bili za nijansu agresivniji, odmah i pripretili preko Meniga i Vujačića, odnosno Rikarda koji je sa nekoliko metara, usamljen, šutirao glavom direktno u Milana Borjana.

Zvezda se, ne računajući pokušaj Rodića u ranoj fazi duela, za nijansu kasnije “upalila” i to na krilima Kange, koji je bio tradicionalno raspoložen u derbiju, voljan da pokrene ceo tim i, za početak uključi Viga Bukarija na desnom boku, a potom i ostatak navale u utakmicu.

Brzo su se gosti “povezali” i to na polovini crno-belih, delovalo je da lako kontrolišu posed na 25-30 metara od Nemanje Stevanovića, lako provlače loptu između linija, ali je u tom periodu igre nisu stvorili konkretniju priliku sem akcije i centaršuta Viga sa desnog boka na koji je za delić sekunde zakasnio Pešić.

Uspevao je Partizan da zatvori sve prilaze svom golu, neretko pomeri samu igru u srednju zonu odakle je vrebao i uvrebao kontru u 26. minutu, stvorivši zicer. Nije obećavalo jer su Kvinsija Meniga na levom boku izlovali Vigo i Mijailović, ali je Holanđanin uspeo da ih prevari i zatim sjajno vrati povratnu loptiu ka Fuseniju Dijabateau koji se propisno obrukao sa sedam ili osam metara od gola Borjana ispualjujući loptu visoko preko prečke.

Na talasu pomenute akcije domaćin je imao još dva pokušaja preko Slobodana Uroševića, oba pomalo nerezonska, pošto je u prvom slučaju levi bek šutirao iz mrtvog ugla, a u drugom sa 35 metara, pa Borjan nije morao ni da interveniše.

U smiraju prvog dela Zvezda je bila nešto konkretnija, opasnija u poslednjoj trećini terena stvorivši tri vrlo dobre prilike. Prva je istina više bila plod improvizacije Kange, koji je, umesto centaršuta, uputio direktan udarac iskosa, pa je Stevanović krajnjim naporom spasao mrežu.

Zapretio je potom i Katai, posle soloprodora, da bi na kraju Vigo pripremio dobru šansu Pešiću, ali je napadač crveno-belih promašio loptu na nekoliko metara od gola.

Drugo poluvreme za nijansu žustrije, agresivnije i konkretnije u režiji Partizana, čiji fudbaleri su možda osetili momenat da spasu šta se spasti može u momentu kad najveći rival možda I nije toliko inspirisan za derbi.

Bolja igra crno-belih se ogledala u većem posedu, mahom na polovini Zvezde, konkretnijim situacijama u završnoj fazi, ali bez pravog završnog pasa, lopte koja bi potpuno neutralisanom Rikardu ili ostalim ofanzivcima omogućila dobru poziciju za udarac.

Duljajev tim je nastavak otvorio sa dva udarca sa distance, Meniga i Pantića, no, nijedan od njih nije bio ni blizu okviru gola, ali mu je promena rasporeda igrača, posle ulaska Natha (Dijabate pomeren levo), donela odličnu priliku. Upravo je Izraelac posle malog karambola stigao do lopte na desetak metara od gola, probao je odmah, onako “iz kolena”, ali je Borjan još bolje intervenisao.

Ubrzo je i Milojević osvežio tim, poslao na teren Kangvu, nešto kasnije silom prilika i Azarova umesto Rodića (verovatno povreda), odnosno Mitrovića, ali crveno-beli naprosto nisu mogli da uhvate pravi ritam u nastavku, sve se svelo na jednu situaciju u kojoj se Katai poigravao pokušavajući daprevari Markovića, iako je imao boljih rešenja– bez uspeha.

Sa druge strane, Dijabate je iz napada u napad pravio “štetu” rivalu na levom boku, opterećujući Viga prodorima, odnosno puneći kazneni prostor korisnim loptama. U nekoliko situacija su crno-beli slabo pratili, u 81. minutu, pak, otvorila se kolosalna prilika koju nije iskoristio Jović, očajno šutirajući sa peterca.

U jeku napada crno-belih jedan pogrešan pas Kolorada na sredini terena umalo je plaćen golom. Sevnula je kontra koju je povukao Mitrović, centrirao na drugu stativu gde je Bukari usamljen pokušao glavom i pogodio stativu. Bila je to najbolja šansa gostiju u drugom delu...

Na kraju se pomalo i zakuvalo usled odluka sudija, no, sve u svemu, bio je to jedan od mirnijih derbija u poslednjih desetak godina, računajući čak i onaj tokom korona virusa, takođe odigranog bez prisustva navijača.

(Z. Ivković)

Video: Teško je onom koga sin pita "Je l' ima šta da se jede?": Duljaj pred derbi o problemima u Partizanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Czv forever

    26. april 2023 | 19:54

    Jadna li si Zvezdo ne mozes 2 3 komada uvaliti ovakvom ocajnom Partizanu...

  • Др

    26. april 2023 | 19:58

    Јадан је овај наш фудбал, ако је ово дерби!

  • Mića

    26. april 2023 | 19:53

    Patlidžan nije ni za konferenciju, a mi ćemo biti u LŠ kanta za nabijanje, igrao ovaj panj Pešić ili ne. Ovo može spasiti samo privatizacija oba kluba čime bi se rastjerale obje uprave koje rade samo za sebe. Da Čuka ili TSC imaju ove budžete bili bi sigurni učesnici grupne faze LŠ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA