≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na tronu: Momak koji "menja" državljanstvo zbog dresa Srbije osvojio titulu u Poljskoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Golman predvodio ekipu do prvog naslova u klupskoj istoriji

  • 1
Vladan Kovačević u dresu FK Rakov Foto: Newspix / Zuma Press / Profimedia

Spisak selektora fudbalske reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića iznenadio je mnoge početkom marta meseca. I to ne samo zbog poziva za defanzivca TSC-a Nemanju Stojića, već i zbog, za srpsku javnost, manje poznatog imena iz poljskog šampionata.

Vladan Kovačević je rođeni Banjalučanin, a deo omladinske karijere proveo je u taborima dva velika rivala - Željezničara i Sarajeva. U dresu popularnih Divova odigrao je blizu stotinu mečeva uz po dva pehara u šampionatu i kupu Bosne i Hercegovine, a onda je stigao poziv Rakova koji on nije odbio. Tada aktuelni viceprvak države i osvajač Kupa Poljske predstavio je ambiciozan projekat koji se dopao Vladanu. Pa ipak, u sledećoj sezoni ekipi je ponovo zamalo izmakla titula, a pored prvog trofeja u Superkupu, odbranjena je kruna u kupu.

Kao stabilan prvoligaš i tim koji je u prošloj sezoni bio nadomak plasmana u Ligu konferencija još jednom je poklekao na poslednjem koraku ka tom cilju. Ovog puta se isprečila praška Slavija, ali kao da je to bio zamajac da se na domaćem "frontu" još više zasuku rukavi i ode korak dalje u odnosu na prethodne dve sezone.

Najpre je osvojen Superkup, a zatim se tim nametnuo i u prvenstvu i ubrzo su na prvom mestu u odnosu na rivale napravili odličnu zalihu. Glavnu ulogu u timu, pored ostalih stranaca prihvatio je Kovačević, neretko braneći nemoguće i u martu mesecu titula je već bila viđena.

Tada je usledio poziv popualrnog Piksija, a momak koji je i ranije isticao da bi želeo da nosi dres Srbije oberučke je prihvatio priliku. Kovačević ipak nije mogao da pomogne Orlovima na startu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo jer se proces "promene" državljanstva, odnosno dobijanje dozvole od strane FIFA, zakomplikovao jer je on prethodno nosio dres mlađih selekcija našeg suseda.

To ga nije obeshrabrilo da u Poljskoj nastavi sa sjajnim partijama, a njegov tim je juče nakon poraza od Korone 1:0, ali i neuspeha Legije u Šćećinu protiv Pogona, po prvi put u istoriji postao nacionalni prvak. Vladan je tokom aktuelne sezone uzeo učešće u 27 mečeva Ekstraklase, a Rakov je na ukupno 31 susretu primio samo 20 golova, što jasno govori koliku ulogu je Banjalučanin imao.

Nadamo se da ćemo u dresu reprezentacije uskoro dobiti još veću konkurenciju, pored već istaknutog Vanje Milinković-Savića i Predraga Rajkovića, a Kovačevića verovatno uskoro očekuje i transfer karijere, ukoliko on bude želeo da napusti klub u kojem se defintivno oseća kao kod kuće.

Osim njega, dres Rakova nosi i nekadašnji fudbaler Kolubare Milan Rundić. Sa 18 nastupa i on je bio vrlo važan, ali je sam finiš sezone propustio zbog povrede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel

    8. maj 2023 | 18:51

    Nije to nikakvo “menjanje” državljanstva, nego je u pitanju dvojno državljanstvo, kakvo imaju mnogi državljani BiH i Srbije. 🤷🏻‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA