≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zenit - nezaustavljiva sila ruskog fudbala

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petu godinu zaredom klub iz Sankt Peterburga nema pravog protivnika

  • 0
Fudbaleri Zenita slave titulu nakon pobede nad Spartakom Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Fudbaleri Zenita juče su u velikom derbiju protiv Spartaka (3:2) obezbedili ukupno desetu šampionsku krunu.

Svake godine kao da gledamo identičnu sliku na terenima u Rusiji. Borba u vrhu neizvesna, ekipe od drugog do šestog - sedmog mesta uvek u različitom rasporedu, međutim šampion je svaki put "unapred" poznat.

Klaudinjo je doneo prednost domaćinu, Kejta Balde izjednačio, a najavu nove titule svojim golom istakao je Mostovoj. Igrao se 85. minut kada je Kvinsi Promes sa bele tačke izjednačio i tada je delovalo da će slavlje biti prolongirano za sledeće kolo. Tako nije mislio Sergejev i pogotkom u drugom minutu sudijske nadoknade pokrenuo je veliko slavlje na "Gazprom Areni" pred 44 hiljada gledalaca.

Bez ikakve dileme zaslužena titula za izabranike nekadašnjeg fudbalera ovog kluba Sergeja Semaka. Sistem koji je dobro razrađen predstavlja nerešivu enigmu za sve suparnike. Sa pojačanjima se uvek pogađa, a treba biti iskren i reći da su finansije verovatno i glavni razlog njihove dominacije. "Ušuškan" u rukama naftnog giganta Zenit ima ubedljivo najjači tim u prvenstvu, sa velikim brojem igrača iz Južne Amerike, koji kvalitetom izdižu klub iznad svih drugih. Posebno kada pogledamo trenutno stanje u ruskom fudbalu i sve manji broj stranaca usled već dobro poznatih razloga.

Malkom je ubedljivo prvi strelac lige sa 22 gola, a ima i 7 asistencija i uz Promesa je verovatno najzvučnije ime u čitavoj ligi. Igraču koji je svojevremeno iz Bordoa prešao u Barselonu društvo prave zemljaci Vendel, Rodrigao, Daglas Santos, Robert Renan i Gustavo Mantuan, a na to treba dodati Kolumbijce Matea Kasijeru i Vilmara Bariosa.

Još jedan podatak koji ide u prilog prevlasti Zenita u Premijer ligi Rusije jeste i bodovna razlika koju prave u odnosu na prve pratioce. Po 8 bodova iza sebe ostavljali su Lokomotivu 2019. i Spartak 2021. godine, devet Soči prošle sezone, dok je razlika u odnosu na Lokomotivu 2020. godine iznosila čak 15 bodova. Sada su na dobrom putu da završe sa dvocifrenim suficitom s obzirom da CSKA zaostaje 13 bodova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA