Vreme čitanja: oko 7 min.

"Čast je raditi s Lalatovićem, uz Božju pomoć ostajemo u ligi": Marko Knežević za Telegraf o borbi za opstanak

Vreme čitanja: oko 7 min.

Iskusni čuvar mreže, dete Partizana, i dalje veruje u opstanak u ligi, dok smatra da je Nenad Lalatović zaslužan za mnogo toga

  • 0
Marko Knežević, golman Mladost GAT Foto: MN Press / Marko Metlaš

Kao deca, mnogi sanjaju o fudbalu i tome kako će jednog dana postati zvezde na travnatom tepihu. Većina deca tako razmišlja, dok jedan deo oseti mazohističku potrebu da stane na gol i tako "zarobi" sebe. Takvo razmišljanje je imao i sagovornika Telegrafa, Marko Knežević, iskusni čuvar mreže koji trenutno brani boje Mladost GAT-a iz Novog Sada.

Pozicija golmana je verovatno najnezahvalnija u fudbalu, tu važi ona izreka "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane", a ta prilika se nekad čeka i čitave karijere.

Knežević je imao veoma, veoma trnovit put u svojoj karijeri, nesreća s povredama, dosta odricanja, sputavanja, ali se čini kao da je ponovo stigao na fudbalsku mapu Srbije. Njegove partije privlače pažnju, GAT se bori za opstanak, ali otkad je on među stativama i neretko prima golove.

Borba za opstanak ne ide baš kako je planirana, trenutno se nalaze na poslednjem mestu sa 29 bodova, tri manje od Lučana koji su na mestu koje vodi u baraž, a do kraja je ostalo samo još dve utakmice.

  • Marko, ostalo je još dve utakmice do kraja sezone. Koliko može Mladost GAT, koliko je daleko taj opstanak?

- Nažalost je tako, nalazimo se na poslednjem mestu i najteže je to što više ne zavisimo od nas samih. Moraćemo krajičkom oka da pratimo i ostale utakmice, ali takođe i da uradimo ono što jeste do nas, a to je da pobedimo u preostale dve utakmice, što neće biti lako. Tu je meč s Napretkom, oni su tokom sezoni pokazali kakva su ekipa, pobedili su nas oba puta, a na kraju dolazi i taj meč sa Lučanima. Svi znaju kako je igrati kod njih, iskusni su, dosta dobri. Na nama je da damo taj maksimum i pobedimo, a nadam se da ćemo onda, uz Božju pomoć, ostati u Ligi.

Ekipa Mladost GAT-a je ove se zone bila poprilično osveženje u Superligi Srbije, po prvi put su dospeli do ovog ranga takmičenja, a pružili su neke zaista dobre partije.

Uspeli su da slave protiv Partizana sa 4:0 u Humskoj, dok su protiv Zvezde i te kako pokazali zube na Marakani, kada su crveno-beli čak dva puta gubili. Ipak, izuzev takvih izdanja, GAT je totalno posustao u drugim mečevima, zbog čega se sada i bore za opstanak.

Za sve to, Knežević ima objašnjenje.

- Protiv Partizana i Zvezde smo odigrali i dve najbolje utakmice u prvenstvu, a i u sezoni generalno. Ali to je drugačije, takvi mečevi su nešto posebno. Tu nema šta da se izgubi, motivacija je na maksimumu i želiš da se dokažeš. U Humskoj smo iskoristili slab dan Partizana, odigrali smo hrabro i dobro protiv Zvezde, ali su nas "slomili" na samom kraju i uspeli su da dođu do sva tri boda - kaže Marko Knežević, koji potom nastavlja o ostatku sezone.

- A što se tiče ostalih mečeva... Ne postoji objašnjenje za lošije igre, verovatno ga niko ni u klubu nema. Kako smo uspeli da odigramo tako dobro protiv naša dva najveća kluba, a na ostalim smo kao drugi tim... Ne znam, ali sigurno je da to sada ostavljamo iza nas i moramo da se fokusiramo, nema gledanja nazad, ako gledamo nazad, onda nikako neće biti dobro. Fokus je na dve preostale utakmice i pokušaćemo da izvučemo maksimum i ostanemo u ligi.

Marko Knežević Foto: Fudbalski klub Voždovac / Youtube

Ekipa Mladosti je ove sezone još jednu vrhunsku utakmicu imala i u Kupu Srbije, tu su odmerili snage sa Vojvodinom, gde su bili dosta bolji rival u većem delu meča. Imali su i vođstvo, ali su na kraju ispali posle preokreta. Taj meč je bio i prvi zvanični u sezoni za Kneževića na golu.

Kako i sam kaže, u neku ruku ostaje žal za tom utakmicom i tim rezultatom.

- Uh... Utakmica protiv Vojvodine, sigurno jeste da ostaje žal za tim mečom. Ušli smo u utakmicu u mešanom sastavu, ali smo i dalje bili dosta dobri. Jočić, Arsić, Popović... Izmešani tim GAT-a je bio jako dobar, superligaški kalibar, a imali smo i sjajnu utakmicu, čak je i gol poništen na 1:0 za nas. Potom je usledio pad, presudio je suvi kvalitet Vojvodine. Doslovno su bacili u napad sve što su mogli, što su imali na klupi. Postigli su golove u 85. i 88. minutu i tako su nas i izbacili. Ostaće žal, jer sam siguran da je postojala šansa da se nađemo i u polufinalu Kupa, žreb je lutrija.

Knežević je potom još jednom apostrofirao na činjenicu da je potpuno čudno kako je i ovaj meč, protiv još jednog velikog kluba prošao tako dobro, a njegov tim se bori za opstanak...

- Čudno je kako smo igrali dobro te velike utakmice, eto, Vojvodina je treći najveći klub u Srbiji, a bili smo na korak od pobede. Nije nas sreća pogledala na Karađorđu tog dana.

Činilo se posle te utakmice da je Knežević "kupio" mesto na golu, ali ipak, ponovo se vratio na klupu, na kojoj je sedeo sve do pred kraj prvenstva, početak plejofa, kada je ponovo stao među stative.

S njim na golu, GAT je značajno poboljšao svoju odbranu, a koliko je Knežević siguran na golu, govori i to da je na 10 mečeva primio osam golova, od čega su četiri bila na Marakani protiv Crvene zvezde. Zbog toga, na neki način je iskusni čuvar mreže i svetla tačka ove ekipe.

Marko Knežević Foto: MN Press / Marko Metlaš

Iako sam sebe ne smatra tako.

- Ne bih sebe nazvao tako, dosta stvari se tu poklopilo. Dolazak Nenada Lalatovića na mesto trenera je promenio sistem, počeli smo da igramo defanzivnije. Stigao je tu i Vujadinović, dosta znači pozadi. Čitav tim igra drugačije, dosta defanzivnije i ne primamo golove zbog taktike i formacije. Dobro, bilo je mojih odbrana... Ali, dosta velika zasluga ide Nenadu Lalatoviću, utegao je tim, postali smo disciplinovaniji. Takođe, promenio je formaciju, igramo sa pet pozadi, rezultati su njegova zasluga - ističe Knežević.

Takođe, otkrio je i kako je uspeo da se vrati na gol, da sačuva svoju koncentraciju i u periodu dok je bio rezervni golman, jer praktično, utakmice u GAT-u su mu prve posle godinu dana pauze.

- Sve to ide sa godinama, stiče se ta mentalna snaga. Fokusiram se da radim dobro, dobro treniram, samo da bih bio spreman kad izađem na teren. Tada je najbitnije dati maksimum od sebe i da sve to izgleda kako treba. To se stiče iskustvom i godinama, ipak ih imam 34 - kaže kroz smeh Knežević.

Nenad Lalatović, Mladost GAT Foto: Instagram/ @fkmladostgat

Marko Knežević je u gorenavedenoj izjavi rezultate pripisao treneru Nenadu Lalatoviću, s kojim sarađuje već treći put u karijeri. Na račun, sada već čuvenog, trenera iz Srbije, ima samo reči hvale.

- Nenad Lalatović je jedan ogroman motivator, takođe je i čovek koji je doneo tu veliku disciplinu u našu ekipu. Igramo disciplinovanije, ponašamo se tako. Pored toga, tu je i taj defanzivni fudbal, donosi nam i to bodove. Ogromno poštovanje gajim prema njemu kao igraču Zvezde, Šahtjora... Ali i kao treneru, on je promenio dosta klubova u Srbiji i to isključivo na bolje. Osvojio je kup sa Vojvodinom, raditi s njim je privilegija i drago mi je što mi je trener. Ovo mi je treći put, poznat mi je sistem rada i mogu reći da imam samo reči poštovanja prema njegovom imenu.

Za kraj kratkog razgovora, Knežević se osvrnuo i ka bivšem klubu, ekipi Železničara iz Pančeva u kojoj je proveo dve godine pre dolaska u Mladost. Dizelka iz Pančeva je upravo ove sezone uspela da uđe u Superligu Srbije, a za iskusnog golmana to nije iznenađenje.

- Jako mi je drago što stižu u Superligu, to je slika i prilika kluba koji je vremenom rastao. Ušli su u Prvu ligu, izborili opstanak, malo teže, ali smo uspeli da ostanemo. Tada sam stigao na polusezoni, nekoliko isksunih igrača još, bila je to dobra ekipa i ostali smo. Odmah iduće sezone smo igrali baraž i ispali smo, ali, klub je nastavio da raste. Opstanak, baraž, onda direktan ulazak, to je zdrava priča - kaže Knežević, koji u dahu nastavlja.

- Dve godine sam proveo tamo, jako lepe dve godine. Verujem u klub, verujem da mogu da postanu stabilan superligaš. Jednostavno, imaju zdrave ljude u sistemu, zdravu sredinu, ozbiljan tim, Marko Jovanović je tamo, Aleksandar Kovačević, Tomanović, Živković... Trener je iskusni Gaćinović koji je sa Novim Pazarom činio čuda ove godine. Pojačaće se još za Superligu, a ja im želim svu sreću. Meni je tamo bilo lepo, ostao sam u kontaktu, voleo bih da budu što bolji - zaključio je Knežević.

(Telegraf.rs)

Video: Teren na Karađorđu je za vaterpolo, a ne za fudbal: Sudija zvanično prekinuo meč Voše i Čuke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA