≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Partizan i zvanično bez Lige šampiona! Vojvodina odolela crno-belima u Novom Sadu i uzela bod

Vreme čitanja: oko 8 min.

Nadali su se crno-beli da mogu da nastave da jure Ligu šampiona, ali, Vojvodina ih je zaustavila u tome

  • 40
FK Vojvodina - FK Partizan Foto: MNPress/Marko Metlaš

Derbi Vojvodine i Partizana u Novom Sadu je igrački i rezultatski opravdao očekivanja, ali teško da će akteri dva tima posle remija – 2:2 biti zadovoljni krajnjim epilogom. Crno-beli i definitivno ostaju četvrti na tabeli, “lale”, pak – pete, a za uzbudljv duel pun tempa, prilika, preokreta potrudili su se mladi Jovan Milošević, dvostruki strelac u redovima domaćina, te Rikardo Gomeš i Andres Kolorado, koji su “pečatirali” podelu bodova i krajnji plasman u prvenstvu.

Borba četvrtog i petog tima na tabeli (bar u momentu odigravanja) donela je pregršt uzbuđenja, dobar, dinamičan fudbal u prvih 45 minuta i, čini se, poluvreme podeljeno na “ravne časti” dominacije.

Osetilo se da je Vojvodina u sredu i četvrtak igrala praktično “jednu i po” utakmicu protiv Čukaričkog u Kupu Srbije, oduzelo je to svežinu igračima domaćih i uticalo na nešto sporiji početak, no, Novosađani su uvek silno motivisani protiv crno-belih, pa im je ta činjenica samo donekle bila prepreka.

Početak je protekao u znaku tima Igora Duljaja. Bio je Partizan više na polovini domaćina, agresivan već u pokušajima organizacije igre Novosađana, više na lopti, a stvorio je i bolje situacije pred golom golmana Carevića.

Dominantniji period se ogledao i u dobrim pokušajima Kvinsija Meniga čiji udarac sa distance je zakačio stativu sa spoljašnje strane, dok je Rikardo Gomeš, posle pasa Bibarsa Natha, bio u još boljoj poziciji, ali je slabo šutirao zamalo pored okvira gola. Nešto kasnije se sa distance okušao i Fuseni Dijabate sa istim krajnjim epilogom.

Vojvodina se teško budila, tek na momente je pokušavala iz kontre, koristeći brzinu Malbašića i Čumića po bokovima, ali i lucidnost Vukčevića i mladog Miloševića. Ipak, Batakov tim se evidentno mučio u krajnjim granicama umora i napora, te je udarac Malbašića sa 20-tak metara jedino vredno pomena u toj fazi utakmice.

FK Vojvodina - FK Partizan Foto: MNPress/Marko Metlaš

Partizan je, pak, dominaciju krunisao golom i to u pravi čas, u 17. minutu, posle akcije Uroševića i Kvinsija Meniga, koji je proigrao Rikarda Gomeša pasom iza odbrane domaćina, a napadač je prvo driblingom izbacio Traorea, potom i sjajno pogodio slabijom, levom nogom, u dalji ugao gola Carevića – 0:1.

Delovalo je da crno-beli kontrolišu dešavanja na terenu, gol im je omogućio i dodatnu zonu komfora, i sve je moglo možda da bude rešeno da je Fuseni Dijabate u jednom od sledećih napada pogodio zicer. Dobio je loptu od Natha, našao se sam ispred Carevića, koji mu je odbranio udarac, a uz to se oglasio i sudija signalizirajući ofsajd, No, pregledom snimka je bilo jasno da bi VAR, da je fudbaler pogodio mrežu, sigurno intervenisao i priznao pogodak, jer je napadač crno-belih bio u čistoj poziciji.

A, onda, kako to obično biva u fudbalu i sportu uopšte – kazna. U jeku napada Partizana, Vojvodina je oduzela loptu crno-belima na svojoj polovini, Lazarević je sjajnim pasom preko odbrane pronašao Vukčevića, u tom momentu Uroševića nije “bilo u kadru”, kasnio je i Vujačić, pa je zatvarao mladi Ilić, usledio je centaršut ka usamljenom Jovanu Miloševiću koji je rutinski matirao Popovića – 1:1.

Od tog trenutka Vojvodina se trgla, probudila i počela da igra daleko ozbiljniji i konkretniji fudbal nego na početku utakmice. Pomerili su Novosađani linije ka sredini terena, uspostavili kontrolu nad loptom, prostorom i sve češće pretili što iz organizovanih napada, što iz brze tranzicije.

U tim situacijama opasni su bili Malbašić, Vukčević, Milošević i Čumić, koji je imao i dva dobra pokušaja, uz to je namučio defanzivce crno-belih konstantnim prodorima i pritiskom. Sa druge strane, do poluvremena Partizan je izgubio delom na samopouzdanju, što se odrazilo defanzivno, ali i ofanzivno, jer crno-beli dobrih 25 minuta nisu stvorili obiljniju priliku.

Početak nastavka je bio jednako uzbudljiv baš kao i sam start utakmice. Batak je tokom odmora izvršio dve izmene, poslao na teren Topića i Zukića (umesto Milosavljevića i Busnića), ali je njegovom timu trebalo samo 60 sekundi da potpuno preokrene rezultat meča u svoju korist.

FK Vojvodina - FK Partizan Foto: MNPress/Marko Metlaš

Tek što su timovi izašli na teren, Vojvodina je stigla do vođstva i to ponovo preko mladog Jovana Miloševića, očito izuzetnog talenta srpskog fudbala, Bio je to 46. minut, Vojvodina je izborila aut i iz te situacije Vukčević i Milošević su duplim pasom izigrali celu odbranu crno-belih, da bi mladi napadač pogodio dalji ugao Popovića – 2:1.

Trenutak za kapitulaciju je bio očajan, ali nije se Partizan predavao, jer je ulog bio veliki, pa je već u sledećem napadu pripretio preko Kvinsija Meniga, koji se naša u dobroj poziciji, no, golman Carević je bio spreman i odbranio je udarac Holanđanina.

Ipak, samo četiri minuta posle vođstva Vojvodine, dakle u 50. minutu, Partizan je stigao do izjednačenja. Fuseni Dijabate je provukao pas kroz sredinu, spojivši Rikarda sa golom, međutim, Carević je intervenisao, ali je sve pratio Kolorado, pokupivši odbitak na 13, 14 metara odakle je i pogodio mrežu za – 2:2.

Egal je doneo i malo zatišje na terenu, u kome je Vojvodina ipak bila konkretniji tim na terenu, više na polovini Partizana, a domaćini su u međuvremenu tražili i jedanaesterac, smatrajući da je Uroš Nikolić oboren u kaznenom prostoru.

Ubrzo je i Duljaj reagovao, poslao je u igru Danila Pantića i Nemanju Jovića umesto Kolorada i Meniga, nešto kasnije je priliku dobio i mladi Janko Jevremović (umesto Natha), pa je ofanzivni deo tima presložen tako da je Dijabateu poverena uloga organizatora igre.

Donelo je to Partizanu određene benefite, pre svega brzinu, iz koje su stvorili dve dobre situacije. Prvo je Dijabate promašio zicer, tačnije Carević mu je odbranio udarac, a posle posle centaršuta Pantića pokušao je glavom i Filipović – bez uspeha.

Imali su i Novosađani svoje prilike, Zukićev udarac glavom je odbranio Popović, jet nije bio previše snažan, ali je u samoj završnici Uroš Nikolić propustio kolosalnu priliku posle akcije i pasa Antonijevića, no, udarac iz neposredne blizine je “zalepio” spoljašnji delu stative... U 87. minutu Malbašić je sličnu priliku pripremo Čumiću, koji je promašio ceo gol sa sedam ili osam metara. Sreća je tada bila na strani Partizan...

Na kraju je priliku imao i Šehović, ali njegov udarac nije otišao u okvir gola.

Bila je to ujedno i poslednja situacija vredna pomena u Novom Sadu, u meču koji je doneo I definitivni plasman dva tima na tabeli. Vojvodina će startovati Ligu konferencija od drugog kola kvalifikacija, dok će Partizan krenuti od trećeg isto takmičenje.

FK Vojvodina - FK Partizan Foto: MNPress/Marko Metlaš

Vojvodina - Partizan 2:2 (1:1)

Vojvodina: Carević - Lazarević, Jeličić, Traore, Antonijević - Milosavljević, Busnić - Malbašić, Milošević, Čumić - Vukčević.

Partizan: Popović - Filipović, Vujačić, Ilić, Urošević - Belić, Kolorado - Fijabate, Natho, Menig - Rikardo.

TOK MEČA:

89' - Bliži se kraj meča, Partizan je očigledno istrošio svoju "municiju".

72' - Ogromna prilika za Fusenija Dijabatea, odličnu loptu je dobio, gađao je u bliži ugao, ali je Carević uspeo da ukroti ovaj udarac.

68' - Pokušavaju obe ekipe, ali, nema konkretnog udarca na gol. Više su pokušaji da se probiju odbrane, bedemi ispred golova i tako pokušaju da dođu do prilike.

63' - Pao je Nemanja Nikolić u šesnaestercu Partizana, tražio je penal, ali je sudija samo odmahnuo rukom u ovoj situaciji.

50 ' - Evooo i novog gola! Andres Kolorado postiže pogodak, odlična akcija Dijabatea i Rikarda, odbranio je to Carević, ali je potom Kolorado dotrčao i šutirao je precizno u praznu mrežu.

47' - Gooooool, Jovan Milošević postiže i drugi gol na ovom meču!

FK Vojvodina - FK Partizan Foto: MNPress/Marko Metlaš

46' - Startovao je drugi deo igre u Novom Sadu.

POLUVREME

45' - Kraj prvog poluvremena ove veoma zanimljive utakmice, gde se šanse ređaju na obe strane.

34' - Ponovo Partizan preti, ali uspeva Vojvodina da se odbrani.

27' - Odlična, npadački orjentisana utakmica.

22' - Gooooool! Izjednačila je Vojvodina, strelac je Jovan Milošević! Vukčević je probio po desnoj strani, izbacio je Uroševića, Vujačića, dobio je Milošević loptu, šutirao je jako i precizno, gde Ilić i Filipović nisu stigli da ga zatvore i tako je doneo izjednačenje.

19' - Dijabate je promašio zicer. Dijabate je izašao sam pred Carevića koji mu je odbranio udarac. Signaliziran je ofsajd, ali da je Dijabate pogodio, VAR bi preinačio odluku jer nije bilo govora o ofsajdu.

18' - Gooooool! Vodi Partizan, strelac je Rikardo! Pas Meniga, biciklica protiv Traorea iz Vojvodine, a potom pogađa slabijom levom nogom u kontra raklje.

7' - Šutira sada i Ilić glavom, ali udarac zaustavlja golman Laza Carević.

6' - Odmah stiže i odgovor Vojvodine, Malbašić je bio u polu-prilici, ali je odbrana Partizana odreagovala.

3' - Zapretili su Menig i Rikardo. Dosta bolje su crno-beli otvorili meč, a odmah su stigle i dve pretnje od napadačkog dua ove ekipe. Menig je pokušao sa distance, to je zakačilo okvir gola, a potom je i Rikardo imao priliku.

1' - Počeo je meč u Novom Sadu.

KOMENTAR PRE MEČA:

Fudbaleri Partizana i Vojvodine igraju meč 36. kola Superlige Srbije u Novom Sadu, gde će crno-beli eventualnom pobedom nastaviti svoj san o drugoj poziciji u ligi, a samim tim i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona iduće sezone.

Vojvodina više nema šanse za promene, Novosađani su sigurni u Ligi konferencija iduće godine, dok Partizan još ima čemu da se nada.

Crno-beli su trenutno na 4. poziciji u prvenstvu sa 67 bodova, dok se ispred njih nalaze Čukarički i TSC sa po 71 poenom, te samim tim, Partizan više ne zavisi sam od sebe, nego i od mečeva ove dve ekipe koje moraju da prospu minimum pet od šest preostalih bodova.

Takođe, trebalo bi i Partizan da slavi u preostala dva meča, što se sve stavlja u domen "teško verovatnog".

(Telegraf.rs)

Video: "Mora malo da se podvikne": Duljaj o taktici protiv Radničkog 1923

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žerac

    21. maj 2023 | 19:32

    Dokle će te sa time, te ovaj te onaj šokirao Partizan? Sve je to normalno i u košarci i u fudbalu, nemora uvek da pobede Partizan ili Zvezda.

  • Buraz

    21. maj 2023 | 18:56

    Kmekavci krecu u borbu za kvalifikacije kupa konfederacija.

  • disko disko partizani

    21. maj 2023 | 20:19

    svi u cirkus kolorado

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA