≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Deset godina u jednom klubu: Igrao sa amaterima, sledeće sezone u najjačoj ligi sveta

Vreme čitanja: oko 6 min.

Luton Taun je ispisao nove stranice istorije, a zajedno sa njima i njihov najverniji fudbaler

  • 0
Peli-Rudok Mpanzu (Empanzu) FK Luton Foto: Mark Greenwood/IPS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fudbal nam često dokazuje da snovi nisu neostvarivi, čak i kada su oni potpuno "ludi" ili u prvi mah nerealni. Jedna takva priča dobila je svoj epilog na Ostrvu u subotu i to na čuvenom stadionu "Vembli".

Fudbaleri Luton Tauna plasirali su se po prvi put u klupskoj istoriji u Premijer ligu, doduše ne i u prvi rang engleskog fudbala. Te 1992. godine nova era je započeta u Engleskoj, osnovan je šampionat koji će postati najpopularniji, najpraćeniji i najvoljeniji širom sveta, međutim isto tako je i klub iz mesta nadomak Londona ostao bez najvišeg ranga posle deset uzastopnih sezona. Ukupno šesnaest godina Luton Taun je tokom istorije proveo u eliti i zauzeo čak i osmo mesto 1958. godine.

Zbog čega je ova priča jedinstvena u odnosu na neke druge? Odgovor je vrlo jednostavan - ekipa se sa najnižih grana iz 2009. godine, kada im je zbog finansijskih problema oduzeto 30 bodova, preko borbe u poluprofesionalnom fudbalu sve do 2014. ponovo domogla sjaja samo devet godina kasnije. Bajka koja se može uporediti sa onom koju su nam prošle sezone priredili fudbaleri Kasa Pije u Portugalu (povratak u prvu ligu posle 83 godine) iako vremenski taj period nije ni blizu isti. Pa ipak, ono što ovu priču boji onim najfinijim nijansama vezano je za jednog momka koji je ostao veran timu od svoje 19 godine i prošao i sito i rešeto sa klubom. Ukoliko do sada niste čuli za ime Peli-Rudok Empanzu, sada ćete ga sigurno makar imati na umu kada naredne godine budete sastavljali svoj tim za fantazi.

Vratićemo se nakratko u 2009. zatim i 2013. godinu. Kao neko ko je odrastao u Londonu tada petnaestogodišnji Empanzu svoju karijeru je započeo u lokalnom Boram Vudu, ekipi koja je tada igrala amaterski fudbal, a danas se nalazi u Ligi 2. Talenat i vredan rad preporučili su ga Vest Hemu, koji se nalazio u Čempionšipu, međutim tamo nikada nije dobio pravu priliku. Čekićari su ekspresno opet bili u eliti, i bilo je jasno da mu osim u jednom meču EFL kupa Sem Olardajs neće više ukazivati poverenje.

Krajem novembra 2013. pozajmljen je Lutonu, ekipi koja je već pet godina sedela na najnižim granama od osnivanja savezne lige, u čuvenoj Konferenciji, odnosno petom rangu takmičanja. Već na drugom nastupu u dresu Šeširdžija proglašen je za igrača utakmice, a nakon isteka kratkotrajnog zajma u klubu su bili oduševljeni, pa je već u januaru potpisao ugovor. Već nakon par meseci prva promocija je obezbeđena, ona najslađa za nekada amaterske timove, ali za Luton očekivana - povratak u profesionalne vode i četvrtu ligu.

- Odlazak iz Vest Hema, mislite "oh, evo mene van profesionalne lige". Ipak, promocija u prvoj sezoni, tokom mojih prvih šest meseci ovde bila je veliko dostignuće - pričao je Empanzu u razgovoru za "BBC".

Luton 2018. ulazak u Ligu 1 Foto: Simon Cooper / PA Images / Profimedia

Tokom naredne dve godine imao je dosta poteškoća sa povredama, dok su se njegovi saigrači kretali oko sredine tabele. Tokom sezone 2016/17 momak poreklom iz Demokratske Republike Kongo konačno je mogao da se posveti isključivo terenu, što se odrazilo i na sam tim koji je igrao u polufinalu plej-ofa. Tada su pretrpeli jedan od najbolnijih poraza od Blekpula, barem prema rečima samog igrača. Primljen gol u finišu meča za 3:3, kasnija eliminacija na penale, momenti koji nisu bili nimalo jednostavni.

Već u narednoj godini obezbeđen je povratak u Ligu 1 sa druge pozicije, a onda i dominacija 2019. u pomenutom takmičenju i Šeširdžije su prvi put od 2007. ponovo bile u Čempionšipu. Menadžeri su se menjali, igrački kadar takođe, ali jedno ime je i dalje bilo tu i to u startnoj postavi. Empanzu je odigrao svih 46 duela i bio među najzaslužnijima za veliki uspeh. Vezista ipak nije zaboravio niti jednog od svojih kolega i trenera i ističe njihovu ulogu u svemu što se dešava oko kluba prethodnih godina.

- I pored toga što nisu tu sada, svako je imao ulogu i napravio platformu za nas da možemo doći do Premijer lige - rekao je Empanzu.

@itvsport “Come and see it for yourself” 😂 Pelly Ruddock Mpanzu is looking forward to the likes of Man City visiting Kenilworth Road! #LutonTown #LTFC #KenilworthRoad #PremierLeague #Playoffs #ITVFootball ♬ original sound - ITV Sport

Navikavanje na uslove u drugom rangu nije prošlo bez poteškoća - 19. pa 12. mesto, međutim nagoveštaj onoga što će se događati ovih dana i prethdonih meseci dobili smo u prošloj sezoni. Šesta pozicija, novi plej-of, ovog puta za elitu, međutim Hadersfild je ipak bio pretvrd orah.

Nije mnogo nade bilo na startu nove takmičarske godine jer je tim iz predragađa Londona imao jako spor start. Tokom sledećih nekoliko meseci tim je rastao, daleko bolji rezultati prouzrokovali su odlazak trenera Nejtana Džonsa u Sautempton, a na vruću klupu je seo Rob Edvards. Empanzu se vratio na teren nakon određenih problema sa povredom što je još jednom, baš kao i u danima provedenim u nižim ligama, dalo potrebnu čvrstinu timu na sredini terena. Luton nije primao mnogo golova, igrali su čvrst, ali dopadljiv fudbal, pa su nestvarnom serijom od osam pobeda i šest nerešnih ishoda sa trećeg mesta obezbedili drugi uzastopni plej-of. Jedan od ključnih duela bio je i onaj sa Blekpulom početkom aprila, kada je Rudok postigao dva gola i tako sprečio iznenađenje i cilj učinio realnim. Bila je to i osveta za meč u doigravanju od pre nekoliko godina.

Sam finiš priče znate i sami, poraz 2:1 od Sanderlenda na gostovanju, potom i trijumf od 2:0 za finale i onda penali na "Vembliju" posle 1:1 za 120 minuta susreta sa još jednim klubom koji je tražio put stare slave Koventrijem.

Slavlje na licima igrača bilo je vidno, međutim niko se nije više radovao od Empanzua. Šampanjac u rukama, kasnije i snimak kao podsetnik na njegovu nedavnu izjavu.

- Ja sam premijerligaški igrač, rekao sam vam da ćemo to uraditi. Celo leto u Lutonu biće zabava - u svom stilu je istakao Peli-Rudok čak i pre samog ozvaničenja onoga što je najavio i posle meča je nastavio:

- Osećam se kao da sam "kompletirao" fudbal. Osećam da sada mogu da se penzionišem. Penzionišem se sada odmah. Sjano putovanje. Slušaj me, bili smo i na dnu i na vrhu. Na kraju dana moraš da veruješ u sebe. Evo me čoveče. Premijerligaški igrač - u jednom dahu prokomentarisao je Empanzu.

@booko29 What a story #pellyruddockmpanzu #luton #lutontown #playoffs #efl #eflplayoffs #eflchampionship ♬ Somewhere Only We Know - Keane

Ono što će ostati zlatnim slovima ispisano u istoriji fudbala u Engleskoj - Empanzu će postati prvi fudbaler koji je sa istim klubom iz Konferencije dostigao visinu Premijer lige. Poređenja sa Džejmijem Vardijem nisu baš adekvatna za ovu situaciju, jer je to jedna sasvim drugačija situacija, međutim još jednom možemo reći da smo prisustvovali istorijskom momentu zbog kojeg je fudbal igra koju volimo. Baš kao što nam je Vardi priredio neke nezaboravne momente, sada će i njegov mlađi kolega, reprezentativac DR Konga, moći bar da pokuša.

Da će Premijer liga sa njim biti za nijansu zabavnija na i oko terena u to nema sumnje, s obzirom na karakter koji ovaj momak poseduje.

- Morate uživati u životu. Nikada ne znate šta je iza ugla. Živim život punim plućima svakog dana i ako nekoga treba da oraspoložim ja se trudim to da uradim. Takav sam karakter - istakao je Empanzu u razgovoru za "BBC".

Sledeće sezone najjaču ligu na svetu gledamo na simpatičnom "Kenilvort Roudu" i ostaje nam da vidimo kako će se tim navići na veliku promenu, jer sredstava za dovođenje velikog broja  skupocenih igrača nema. Ako ništa, barem znamo da jednom čoveku navikavanje na viši rang nije strano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA