Vreme čitanja: oko 2 min.

Ušli smo na stadion "Sveti Nikola": Ovako je izgledalo mesto gde je Zvezda pre 32 godine postala prvak Evrope

Vreme čitanja: oko 2 min.

Telegraf je na čuvenom stadionu bio 2021. godine, u međuvremenu je on renoviran, a vi možete da pogledate snimke koji su prvi put u javnosti

  • 5

Na današnji dan, pre 32 godine, fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup evropskih šampiona i tako ostvarili najveći uspeh u istoriji! Ne samo lični, već i kompletnog tadašnjeg jugoslovenskog i srpskog fudbala!

Crveno-beli su tog 29. maja 1991. godine igrali finale protiv Olimpika iz Marselja, a posle 120 minuta bez golova za Zvezdu su redom u penal seriji pogađali Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev. Prethodno je Stevan Stojanović u prvoj seriji odbranio udarac Manuela Amorosa.

Zvezda je tu veličanstvenu pobedu ostavrila na stadionu Sveti Nikola u Bariju, na kom je Telegraf bio pre dve godine. Tačnije, pre ovog renoviranja koje je usledilo prošle sezone. Tom prilikom snimili smo čuveni stadion u izvornom stanju, od tribina, ulaska u hodnike, pa sve do terena i čuvenog "ušatog pehara" koji je dominirao na stazi.

Crveno-beli" su u prvom kolu tadašnjeg Kupa šampiona eliminisali švajcarski Grashopers (1:1, 4:1), zatim u osmini finala je bila bolja od škotskog Rendžersa (3:0, 1:1). Rival "crveno-belima" u četvrtfinalu LŠ je bio prvak Istočne Nemačke Dinama iz Drezdena, a Zvezda je ponovo bila bolja - 3:0, 2:1.

"Crveno-beli" su u prvom meču polufinala LŠ u gostima pobedili slavni Bajern 2:1, a u revanšu je u Beogradu bilo je 2:2. I to zahvaljujući onom čuvenom autogolu Augentalera posle centaršuta Siniše Mihajlovića.

- Kada su poveli sa 2:1 uplašili smo se. Ali kada posle stative nije ušla, laknulo nam je. Znali smo da će to izaći posle na dobro. Objektivno, teško bi se vratili da je tada ušla. Sport je sastavljen od trenutaka sreće, a nju moraš i zaslužiti. Golman Auman nije znao gde se nalazi i mislio je da je samo malo trebalo da je udari i prebaci preko prečke. Stajao je na dva metra ispred i malo sam mu psihološki zasmetao. Išao je na loptu i gledao gde sam ja. U tom trenutku, kada je pogledao u mene, verovatno je izgubio koordinaciju gde se tačno nalazi. Samo je pipnuo loptu misleći da je prebacio, ali je ona ušla ispod prečke. Sreća, velika sreća - rekao je svojevremeno Darko Pančev za Telegraf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jane

    29. maj 2023 | 11:37

    Najveci klub na ovim prostorima i sa najvise simpatizera.Zvezd🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🙏🙏🙏💪🏻💪🏻💪🏻👍👍👍😂

  • 0008034

    29. maj 2023 | 12:51

    NEKA JE SA SREĆOM DELIJE!!!!!

  • Zvele

    29. maj 2023 | 14:31

    Najveći srpski klub ikada i naj trofejniji .Dušmani neka puknu od muke ♥️💪🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸💪💪💪♥️♥️♥️♥️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA