≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Košmarno finale Kupa evropskih šampiona: Prošlo je 38 godina od tragedije na "Hejselu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Finalna utakmica Kupa evropskih šampiona odigrana 29. maja 1985. godine u kojoj su se sastali Juventus i Liverpul, neće ostati upamćena po prvoj evropskoj tituli kluba iz Torina već po nezapamćenim neredima navijača u kojima je život izgubilo njih 39, a preko 600 je povređeno

  • 0
Hejsel stadion Foto: Jonathan Moscrop / PA Images / Profimedia

Svet se i danas seća jedne od najvećih tragedija u istoriji sporta. U utakmici za trofej šampiona Starog kontinenta između Juventusa i Liverpula koju su Italijani dobili rezltatom 1:0 golom Mišela Platinija, život je na stadionu " Hejsel" u Briselu izgubilo 39 navijača, a preko 600 njih je povređeno.

Najmlađa žrtva u napadu navijača Liverpula na tifoze Juventusa imala je samo 11 godina.

Povod napada bila je utakmica odigrana godinu dana ranije u kojoj su se sastali Liverpul i Roma. Finalni meč Kupa evropskih šampiona odigran 30. maja 1984. godine na stadionu "Olimpiko" u Rimu pripao je fudbalerima Liverpula nakon boljeg izvođenja penala. Regularni tok završen je rezultatom 1:1.

Roma nije uspela da iskoristi domaći teren pa su njihovi tifozi nakon poraza proganjali navijače Liverpula ulicama Rima. Desetine engleskih navijača bilo je povređeno, među njima i jedan 13-godišnjak koji je bukvalno iskasapljen - završio sam preko dvesta šavova na licu.

Te večeri nisu samo navijači iskaljivali svoj bes zbog gubitka trofeja, vlasnici hotela su izbacivali Engleze van, policajci ih maltretirali bez povoda i otimali im novac, taksisti odbijali vožnju do aerodroma...

Posle tih događaja rivalstvo među huliganima u Engleskoj ostavljeno je po strani.

Došla je i utakmica finala između Liverpula i Juventusa. 29. maj 1985. godine stadion "Hejsel" u Briselu.

Prvi obračuni među navijačima dva kluba počeli su na Zapadnoj tribini da bi situacija eskalirala kada su navijači Liverpula krenuli "juriš" na gusto zbijene Italijane. Nemajući kud, padali su jedni preko drugih, dok zid na tribini nije popustio, a desetine navijača ostalo zarobljeno između zida i stampeda.

Za to vreme, navijači Juventusa su preko terena išli ka Englezima, pa se sukob proširio na ceo stadion.

Fudbaleri oba kluba su uzalud preko razglasa molili svoje pristalice da se smire. Ipak, dolaskom policije i belgijske vojske utakmica je ipak odigrana.

Juventus je odneo trofej golom Mišela Platinija.

Nakon utakmice, premijerka Britanije, Margaret Tačer preuzela je odgovornost i uputila izvinjenje italijanskoj i belgijskoj vladi, a engleski klubovi su dobili petogodišnju zabranu neigranja u evrokupovima.

Posle Hejsela, stvari su se na stadionima i među huliganima drastično promenile. Uvedene su dodatne mere bezbednosti, propisani su posebni zakoni, dok je veći deo njih digao ruke od takvog načina "navijanja" zgroženi prizorom koji su videli na "Hejselu".

(Telegraf.rs)

Video: Na današnji dan Zvezda postala prvak Evrope: Ušli smo na "Svetog Nikolu" 32 godine kasnije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA