Vreme čitanja: oko 3 min.

Bili smo na najnovijem stadionu u Srbiji: Napravljen je na zemljištu Vuka Karadžića, i izgleda mnogo moćno

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Fudbalska lepotica" koja sija evropskim sjajem

  • 42
Stadion Lagator, Loznica Foto: Nikola Anđić

Fudbalska revolucija u Srbiji je počela. Još jedna potvrda toga su i novi stadioni, koji sve više i više niču po Srbiji, i zamenjuju one "livade" sa kojih smo nekada slušali angedote o lokalnim majstorima u kopačkama. Jedan baš takav, na mestu nekadašnje "livade", "niče" u Loznici, i to tačno tamo gde se nalazio i stari stadion, na kojem su mnoge generacije "ganjale" loptu.

Ipak, nije baš sve novo, ime je ostalo staro - "Lagator".

Tursko ime na zemlji Vuka Karadžića

Ono što nas je posebno zaintrigiralo, jeste "rodni list" stadiona, pogotvo, jer se prepliću turski i srpski koreni. Prema pričama meštana, čitav sportski kompleks "Lagator", ne samo novi stadion, nalazi se na zemljištu, koje je nekada pripadalo velikanu tih krajeva, tvorcu azbuke i reformatoru srpskog jezika - Vuku Stefanoviću Karadžiću. Kasnije su to nasleđivali njegovi potomci, sa kolena na koleno, a na kraju, ono je "potpalo" u posed grada, čije je i danas.

Ipak, posebnu "draž" čitavoj priči daje ime "Lagator", koje vuče turske korene. Navodno, reč "lagator" se odnosi na osmansku vojnu terminologiju, odnosno bila je naziv za zapovednika vojnog odreda, u osmansko doba. Baš kao što se učini na prvu, mesto odiše interesantnim istorijskim pričama.

Novi "Lagator" - stadion po najvećim evropskim standardima

Na prvu, malo je reći da stadion izgleda evropski. Sve je napravljeno po najvišim standardima u svetu fudbala, i čini se da su 30 miliona uloženih u ovu fudbalsku "lepoticu" iskorišćeni tačno onako kako je i zamišljeno. Tribine su sagrađene na dva nivoa, po ugledu na najmodernije evropske stadione, i primaće tačno 8.030 gledalaca. Ono što je posebno interesantno, jeste da su stolice montirane po "engleskom sistemu", sa različitim dezenima plave boje, kako bi i kada je na stadionu nešto manje gledalaca, ljudsko oko rezonovalo da su tribine ispunjene.

Na zapadnoj tribini stadiona, kao što je to inače slučaj u fudbalskoj praksi, nalaze se svečane lože, ukrašene kožnim stolicama, odakle se proteže lep pogled duž čitavog stadiona. Takođe, treba istaći i da je stadion opremljen sa osam liftova, te će navijači lako moći da dođu do željenih pozicija.

Ono što je posebno zanimljivo, jeste da se i stari stadion nalazio praktično na istom mestu na kojem je sada novi. Ipak, odlučeno je da on bude srušen pre izgradnje, a na njegovom mestu, danas se nalazi pomoćni teren sa veštačkom travom.

Teren - kombinacija prirodne i veštačke trave

Kada je reč o travnatom tepihu "lozničke lepotice", on je sačinjen od kombinacije prirodne i veštačke trave. Teren, koji je inače dužine 105 i širine 72 metra, sastoji se od busenja hibridne trave, dok je prostor oko terena sastavljen od podloge sa veštačkom travom. Jedina stvar koja terenu i dalje nedostaje kako bi bio upotpunjen su golovi, koji nisu postavljeni, ali i to se očekuje u skorijem periodu.

Koliko se vodilo računa o svakom detalju, govori i podatak da teren ima grejanje trave, a ispod travnate podloge nalazi se 27 kilometara cevi, koje omogućavaju da teren uvek bude u stanju za igru. Duž čitavog terena, na tribinama su raspoređene 24 reporterske kućice, te će svi fotografi i mediji moći nesmetano da obavljaju svoj posao.

Radovi se privode kraju

Čitav projekat koncipiran je tako da bude po najvećim evropskim standardima, što potvrđuju svi detalji koje smo imali priliku da vidimo. Na stadionu postoji 12 ulaza, koji su opremljeni najsavremenijim digitalnim sistemom za očitavanje karata, i "ježevima" kroz koje je neophodno proći, kako bi se ušlo na tribine. Takođe, postavljena su i dva digitalna "LED" semafora, dok su duž celog krova stadiona raspoređeni i reflektori.

Ono što je takođe vredno pomena, jeste i to da na stadionu postoji veliki agregat, koji bi, u slučaju nestanka struje omogućio da se utakmice nesmetano odgiraju. Prema projektu, na stadionu bi trebalo biti zaposleno 100 ljudi, u različitim sektorima, te nema sumnje da će ova fudbalska "lepotica" doneti mnogo lozničkom kraju.

Ipak, zvaničan termin otvaranja još uvek nije poznat, ali s obzirom na to da se radovi bliže kraju, prva lopta bi mogla uskoro da se "zakotrlja" na novom "Lagatoru".

Jedno je sigurno - Srbija je dobila novu fudbalsku "lepoticu".

(Telegraf.rs)

Video: Golčina iz okreta koja je probušila mrežu: Sa igračem na leđima je zakucao loptu pod prečku!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA