Vreme čitanja: oko 3 min.

Partizanov povratak korenima: Prilika za igrače iz omladinske škole, ali bez "preskakanja razreda"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crno-beli su odlučili da u narednoj sezoni više pažnje posvete mladim igračima u prvom timu, svojoj deci koja su dominirala u kadetskoj i omladinskoj selekciji

  • 7
Mateja Stjepanović

Foto: FK Partizan

Pokušaće Partizan da izvrši rekonstrukciju tima, najavio je to i generalni direktor Miloš Vazura u jednom intervju protekle sedmice, ali je isto tako nagovestio i da će u narednoj sezoni igrači iz omladinske škole dobiti više prostora za igru i afirmaciju, a to je zapravo samo deo plana, uz promene koje se pripremaju u najjačoj selekciji crno-belih.

Naravno, kooptiranje momaka iz kadetske i omladinske selekcije među prvotimce mora da bude kontrolisano, oprezno i planski odrađeno kako se ne bi dogodilo da se deca “sagore” pod pritiskom, potom se i izgube, što se u Humskoj dešavalo u proteklom periodu, pa je prst sumnje upiran ka akademiji kluba, a zapravo su preskakani važni koraci u sazrevanju mladih igrača.

Primer Strahinje Pavlovića i Filipa Stevanovića je možda i najbolja odrednica za Partizan i Igora Duljaja na koji način bi u narednom periodu najtalentovanije igrače trebalo priključiti, pripremiti i “izgurati” u prvom timu.

Pomenuti dvojac je priključen prvom timu sada već davne 2018. godine zahvaljujući treneru Zoranu Mirkoviću. Dva izuzetna talenta su nekoliko meseci samo trenirala sa ekipom (Stevanović je upisao i debi na Banjici protiv Rada), da bi od polećnog dela sezone i Pavlović (istina malo ranije nego što je bilo predviđeno zbog povrede kolena Svetozara Markovića) i Stevanović počeli da igraju znatno redovnije, da budu deo rotacije i navikavaju se na seniorski fudbal. Jer, činjenica je da prilikom “preskakanja razreda” mnogi talenti ne uspeju da prevaziđu “jaz” između omladinskog i seniorskog nivoa.

Fk Partizan, Mancester Junajted

Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Sve ostalo je istorija. Umesto Mirkovića je potom za trenera imenovan Savo Milošević, koji je pomenutom dvojcu ukazao veliko poverenje u narednoj sezoni, klub je stao iza svoja dva projekta da bi već na polusezoni prodao Pavlovića Monaku za 10.000.000 evra plus bonuse, a nekoliko meseci kasnije i Stevanovića Siti grupaciji za 6.500.000 evra i takođe bonuse.

Zato je važno da se Partizan u trenutnim finansijskim okolnostima drži plana, koji je postavljen uz najavljenu rekonstrukciju tima, da se momcima iz škole omogući više minuta. Ali ne na poguban način tako što bi se njih pet ili šest “gurnulo u vatru” u istom momentu, čime bi se dovelo u pitanje i njihovo fudbalsko sazrevanje, kao i rezultati kluba, već postupno, kontrolisanom minutažom i ulogom uz starije, iskusnije igrače da bi se na kraju došlo do finalnog “proizvoda”, koji će doneti i rezultat i novac od transfera.

KVARTET UZ PRVI TIM U SLOVENIJI

Partizan u timu već ima Mihajla Ilića (štoper), kome se predviđa lepa budućnost i već je dobio određenu minutažu, baš kao i Samed Baždar (polušpic) i Mihajlo Petković (centralni vezni), u smiraju sezone i talentovani Janko Jevremović, koji će uz Fusenija Dijabatea stasavati na desnom krilu, odnosno Mateja Stjepanović (zadnji vezni) koga stručni štab vidi kao ispomoć u centralnom delu veznog reda.

Mihajlo Ilić

Foto: MN Press

Uz pomenute momke, crno-belima je prioritet da što pre potpišu profesionalni ugovor i pruže priliku supertalentovanom Matiji Popoviću, koji bi stasavao i sazrevao uz Rikarda Gomeša kao alternativni napadač, a u prvi tim će ovoga leta i Nemanja Trifunović, Bogdan Mirčević (već je sedeo na klupi na nekim mečevima) i Milan Aleksić.

Mihajlo Petković

Foto: FK Partizan

Dakle, biće to povratak korenima, omladinskoj školi od koje klub živi i egzistira decenijama, pa i u ovom “pasjem vremenu” u kome se Partizan zatekao ne svojom voljom.

 

Samed Baždar

Foto: FK Partizan

Plan je dobar, ali, ponavljamo - realizacija i strategija moraju da budu odmereni i precizni, da bi na kraju profitirao i klub i dečaci kojima se ukaže prilika.

Janko Jevremović

Foto: FK Partizan

(Telegraf.rs)

Video: Reakcija Igora Duljaja posle poslednje utakmice Partizana u Superligi Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA