≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Srbija se spasila bruke: Orlovi preokrenuli protiv Jordana, Joveljić blistao pred hiljadama sunarodnika u Beču

Vreme čitanja: oko 8 min.

Neverovatni događaji u glavnom gradu Austrije i opomena za Piksijevu četu

  • 13
Fudbalska reprezentacija Srbije Srbija - Jordan Foto: MN Press/Nebojsa Paraušić

Fudbalska reprezentacija Srbije uspela je da izbegne bruku tako što je napravila preokret u poslednjih 10 minuta prijateljskog susreta protiv Jordana i slavi sa 3:2, a heroj meča pred sami nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo bio je Dejan Joveljić koji je sa dva gola vratio Orlove na pravi put.

Pred hiljadama Srba u Beču videli smo jednu predstavu koju svako može da tumači na svoj način, ali je ishod na kraju i prijatan kakav je mogao da bude.

Videli smo dva preokreta, pet golova i petominutni odlazak igrača Jordana u svlačionicu zbog upada navijača na terenu.

Ima stvari koje su za brigu, ali ima i razloga zbog čega je briga tu. Moramo deo svega ovog adresirati i da je srpska selekcija od starta nastupila bez svih nosilaca igre na ovom susretu.

Od ranije je bilo poznato da nisu mogli da igraju Luka Jović, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović, a meč nisu počeli ni Dušan Tadić i Sergej Milinković Savić, dok Vanja Milinković Savić i Nikola Milenković nisu bili u protokolu.

Fudbalska reprezentacija Srbije Srbija - Jordan Foto: MN Press/Nebojsa Paraušić

I pored svih problema na startu meča i tri zicera Jordana u prvih 15 minuta, Orlovi su uspeli u sedmom minutu da preseku i da dođu do tog bitnog gola.

Strahinja Eraković je sačekao preglavavanje posle kornera sa desne strane, postavio nogu na drugoj stativi i matirao protivničkog golmana.

Ovaj prvenac štopera Zvezde u nacionalnom dresu nije smirio Jordan koji je nastavio sa presingom i ozbiljnim naletima koji nisu dali rezultata u prvom delu igre.

Fudbalska reprezentacija Srbije Srbija - Jordan Foto: MN Press/Nebojsa Paraušić

Ali, zato jesu u drugom kada je Al Mardi u 53. minutu glavom pogodio pored golmana Rajkovića i dao razloge za zabrinutost selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju.

Totalni šok stiže kada u 67. minutu Al Tamari iz prve sa nekih 7-8 metara tuče i od stative ponovo ostavlja čuvara mreže bez šanse za odbranu.

Tek u poslednjih 15 minuta igre kreće Srbija ozbiljno da napada, da preti i da pritiska Jordan koji posustaje u 83. minutu.

Fudbalska reprezentacija Srbije Srbija - Jordan Foto: MN Press/Nebojsa Paraušić

Joveljić je 30 sekundi pre pogotka promašio zicer, a onda se iskupio takođem prvencem u dresu srpske selekcije. Sergej Milinković Savić mu je asistirao.

Onda se desio petominutni prekid zbog upada navijača, tako da su igrači Jordana otišli u svlačionicu i sačekali da se smiri malo situacija.

Po povratku, Joveljić je sjajnu kombinaciju SMS-a i Mladenovića konvertovao u preokret i tako dao lek za glavu Piksiju koji je već video problem pred meč sa Bugarskom u kvalifikacijama.

U Razgradu se igra u utorak, a do tada ima vremena za razmišljanje, a ima i o čemu da se razmišlja.

TOK MEČA

90+5. minut - KRAJ! SRBIJA JE IPAK SLAVILA PROTIV JORDANA!

90. minut - Pet minuta nade za Jordan i pet minuta ostatka da Srbija sačuva ovu prednost.

88. minut - GOOOOOOOOOOOOOL! NOVI POGODAK JOVELJIĆA! Još jedan preokret i novi pogodak Joveljića nakon sjajne saradnje Sergeja i Mladenovića, te je napadač krunisao sve i vratio stvari na svoje mesto.

Fudbalska reprezentacija Srbije Srbija - Jordan Foto: MN Press/Nebojsa Paraušić

85. minut - Vratili su se igrači na teren... Ne znamo koliko će se još igrati, sada je to na sudiji da odluči. Pauza je trajala pet minuta.

84. minut - PREKID MEČA! Selekcija Jordana je odlučila da se povuče sa terena jer su neki navijači utrčali u teren nakon gola za poravnanje Orlova. Bunili su se naši fudbaleri, smatrali da to nije razlog da se prekida meč na pet minuta do kraja, ali su igrači protivničke ekipe bili determinisani da odu u svlačionicu.

83. minut - IZJEDNAČENJE SRBIJE! Centrirao je Tadić, preglavao Sergej, a na drugoj stativi se Joveljić iskupio i postigao prvenac za Srbiju.

80. minut - Neverovatno šta je promašio Joveljić! Sergej ga je lucidnim dodavanjem spojio sa golom, ali je Dejan, iako je imao da bira gde će poslati loptu, promašio.

79. minut - Sada već Orlovi opasno pritiskaju, ili su na ivici ili u kaznenom prostoru protivnika, ali čitava kombinacija i preduga akcija završena je pokušajem van okvira gola.

75. minut - Ili će Srbija morati da pojača ili će stvarno da doživi debakl praktično na svom terenu zbog prisustva hiljada Srba u Beču. Napadi su nešto agilniji, ali nema šuta.

67. minut - TOTALNI ŠOK I PREOKRET JORDANA... E, ovo je već sada bruka. Kakav god da je sastav, kombinovan ili ne, ovo nije smelo da se dopusti. Al Tamari je sačekao loptu sa leve strane, svi defanzivci su bili ukopani u mestu, a protivnički ofanzivac je iz prve dočekao pas po zemlji i od leve stative poslao u mrežu. Rajković ponovo ništa nije mogao.

Fudbalska reprezentacija Srbije Srbija - Jordan Foto: MN Press/Nebojsa Paraušić

65. minut - Srpski kolektiv je preuzeo loptu, probudile su se i tribine koje daju veću podršku, ali još uvek je većinom jalovo sve što vidimo.

63. minut - Iz igre izlazi Račić, a ulazi Sergej Milinković Savić, a Ivan Ilić menja Đuričića. Nismo našli pravu kombinaciju, sada se pokušava sa novim "tumbanjem".

61. minut - Sada već ozbiljnija šansa za srpsku selekciju nakon što je Tadić jednim "balonom" proigrao Joveljića, a napadač glavom spustio za Mladenovića i omogućio dobar pokušaj.

60. minut - Lopta je u nogama Orlova, ali ništa se konkretno ne dešava dalje od poslednje linije i centralnog dela terena.

55. minut - Nova sto postotna šansa za Jordan. Al Naimat je prihvatio loptu u kaznenom prostoru, zalomio Mašovića i tukao, ali na sreću iznad prečke.

53. minut - GOL JORDANA... Marde je strelac. Hadad je centrirao sa desne strane i pronašao na drugoj stativi saigrača koji je glavom u trčanju gađao i pogodio suprotni ugao. Rajković je ostao ukopan. Na ovo je slutilo i ovo smo dobili.

50. minut - Pet minuta Srbija nije izašla sa svoje polovine, pokušavala je da gurne redove protivnika i dobila je prvi korner u ovom delu igre.

49. minut - Dva pokušaja Jordana na samom startu drugog poluvremena, jedan je išao u okvir gola, ali pravo u ruke Rajkovića.

46. minut - POČEO JE DRUGI DEO IGRE! Bilo je sasvim prirodno da Piksi reaguje, pa su na terenu Tadić, Joveljić i Mladenović, a na odmor idu Kostić, Jovanović i Samardžić.

45+1. minut - KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Verovatno da su Orlovi jedva i čekali pauzu kako bi izašli iz ove trke sa Jordanom i napravili novi plan da lakše sačuvaju ovo vođstvo. Videćemo da li će selektor Stojković odmah menjati na startu drugog dela igre, pogotovo zbog veoma slabih reakcija u zadnjem delu veze i samoj zadnjoj liniji.

44. minut - Mašović dobija žuti karton. Kasni se u odbrani, pa se ovako sprečavaju kontre.

40. minut - Još jedna šansa za Jordan... Definitivno je promaja u odbrani, pasovi lako dolaze iza leđa Mašovića, Babića i Erakovića, a Rajković je često u situaciji licem u lice sa protivnikom.

38. minut - Ponovo preti protivnik, ali nema završnice. Kreativnosti u srpskoj selekciji nedostaje, a Jovanović je totalno usamljen u napadu.

31. minut - Sada ne uspevamo ni da smislimo dobar napad, Jordan je konstantno na polovini Srbije. Ovo mora da se prekinemo.

26. minut - Imajmo na umu da je skoro čitav prvi tim van stroja ili van protokola, ali Jordan je zaista opasniji po Orlove nego što smo očekivali. Vođstvo je tu, ali će morati da se udvostruči ukoliko mislimo da nastavimo dalje bez briga.

24. minut - U ofanzivnim akcijama pokušava se sa pronalskom Jovanovića u petercu, ali za sada sve ostaje na centaršutu i odbijenoj lopti protivnika.

22. minut - Al Naimat sada preti sa distance, a Rajković piše drugu odbranu na meču. Ne uspevamo da primirimo protivnika.

17. minut - Pritisak Jordana i kolokvijalni gosti ponovo pokazuju zube protiv naše odbrane koja ponovo ima ogromnih problema i rupa.

15. minut - Prvi faul i odmah žuti karton za Uroša Račića. Zadnji vezni je zakačio napadača Jordana, usporio napad, ali i sebe sada opteretio za nastavak meča.

12. minut - Sada se čini da je svaki napad srpske selekcije pola gola. U poslednjem momentu je štoper protivničke ekipe sprečio Jovanovića da postigne pogodak, a nakon toga i volej Kostića koji posle pritiska završava prilično daleko od okvira.

10. minut - Igra je prilično brza, trči se na obe strane i Jordan nema sada ni luksuz da menja svoju ofanzivnu igru. Imao je šansi od starta, ali je presečen, pa sada mora da juri minus.

6. minut - GOOOOOOOL! SRBIJA VODI! Nakon ubacivanja sa desne strane, lopta je preglavana na drugu stativu gde se našao štoper Crvene zvezde, Strahinja Eraković koji je bio prilično priseban i zatresao mrežu za svoj prvenac u nacionalnom dresu.

5. minut - Kakav zicer Jordana! Al Tamari je sam izašao pre Rajkovića, ali je srpski golman uspeo da mu skrati ugao sa desne strane i da spreči šok u Beču.

3. minut - Tukao je Sadeh sa nekih 25 metara i poslao loptu tik pored leve stative. Ispružio se Rajković i pokrio tu stranu, ali je bilo prilično opasno.

1. minut - Nasib je već uspeo da bude upisan u beležnicu nakon 40 sekundi. Sprečio je kontru i sapleo Đuričića.

1. minut - MEČ U BEČU JE POČEO!

SASTAVI

Srbija: Rajković - Eraković, Mašović, Babić - Grujić, Račić - Lazović, Samardžić, Kostić - Đuričić - Jovanović.

Jordan: Abulaila - Nasib, Al Arab, Abuhašiš - Hadad, Sadeh, Al Ravabdeh, Marde - Al Tamari, Al Naimat, Olvan.

PRE MEČA

Već od ranije je bilo poznato da je srpska oštrica znatno oslavljena, skoro skroz otupljena zbog izostanka Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića i Luke Jovića.

Uz to, selektor Dragan Stojković Piksi je odlučio da Dušana Tadića i Sergeja Milinkovića Savića ostavi na klupi.

Ono što je sam šef struke najavio jeste da neće isti tim igrati u Beču i u kvalifikacijama za EURO protiv Bugarske u Razgradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Orlovi

    16. jun 2023 | 22:00

    Trebaju se zvati pilici kakvi orlovi

  • Др

    16. jun 2023 | 21:55

    Зашто шок!? Сви напредују , а ми играмо као педесетих година прошлог века!

  • A

    16. jun 2023 | 22:00

    Jeli Jordan medju prvih 10 na FIFA listi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA