Vreme čitanja: oko 4 min.

Vratite nam starog Piksija

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stiče se utisak da Dragan Stojković pre i posle Mundijala nije isti

  • 58
Bugarska - Srbija, Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, Fudbal Foto: Nikola Tomić

Ne tako davno, onog 14. novembra 2021. godine, fudbalska reprezentacija Srbije je na teren stadiona Luž izašla samo sa jednom namerom - da pobedi Portugaliju i plasira se direktno na Svetsko prvrenstvo!

Igrači su toga bili svesni još prvog dana kada ih je selektor Dragan Stojković okupio, mnogi su u razgovorima sa novinarima koji su kasnije usledili priznali da je na tom prvom okupljanju Mister rekao da se sve rešava u Lisabonu, a sam Piksi je delovao toliko autoritativno da je javnost bila ubeđena da pred Orlovima nema prepreka.

Sada, godinu i po dana kasnije, Srbija je jedva izbegla bruku u Bugarskoj - golom koji je Darko Lazović postigao u 96. minutu za konačnih 1:1. Sedam bodova iz tri meča, od čega su dva u gostima, nije loš posao. Za to je Stojković u pravu. Međutim, ono što je primetno kada je u pitanju selekor jeste to da se promenio. Barem kada je u pitanju onaj Piksi pre Mundijala, pa čak i tokom njega.

Bugarska - Srbija, Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, Fudbal Foto: Nikola Tomić

Onaj Dragan Stojković Piksi, koji je Srbiju odveo na Mundijal, tokom kompletnih kvalifikacija za odlazak u Katar, ponavljao je samo jedno - da Srbija mora direktno da ide na SP. Usadio je to igračima u glavu, a oni su, očigledno puni samopouzdanja, to vratili na terenu.

Pucao je Piksi od samopouzdanja i tokom Mundijala. Davao je optimistične izjave i pre i posle svake utakmice u Dohi. Nije ga sputavalo to što je izgubio na startu od Brazila, potom i posle onih 3:3 sa Kamerunom, dok je pred duel sa Švajcarskom takođe odisao optimizmom - iako nam je trebala samo pobeda.

Da nešto nije isto kada je u pitanju Stojković, videli smo još na startu kvalifikacija. Pred meč sa Litvanijom.

Bugarska - Srbija, Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, Fudbal Foto: Nikola Tomić

- Treba da se plašimo svakog protivnika, ali ne onaj strah da nam se oduzmu noge, već da imate respekt prema rivalu. Svaka utakmica će biti teška i zahtevna, svaka će nam biti finale. Samo sa tim pristupom se možemo nadati nečemu - rekao je Piksi na konferenciji.

Ovaj Piksi sada je prvi put govorio o strahu, i to u situaciji kada je poznato da su Orlovi imali dosta sreće na žrebu kada su se našli možda i u najlakšoj grupi. Onaj Piksi pred Mundijal, pred mečs a Brazilom, nije se nikoga plašio.

- Brazil je u svom zlatnom dobu. Brazil ima šansu da pobedi, ali ima i Srbija. Ne bojimo se nikoga u svetu, čak ni Brazila. Izvinite, ali tako je - rekao je Stojković pred start prve utakmice na Mundijalu.

Zatim, i posle trijumfa protiv Crne Gore, velikog za nas reklo bi se, Stojković nije pucao od samopouzdanja. Iako je njegova selekcija dobila direktnog rivala na strani.

Fudbal Svetsko prvenstvo SP Katar Srbija - Švajcarska Dragan Stojković Piksi Foto: MN Press

- Znali smo da ćete biti teško. Kako mislite da idete na Evropsko prvenstvo? Lako? to ne postoji. Crna Gora ima snagu da poremeti planove bilo kome. Najvažnije je da smo upisali tri boda, ali, bilo je teško, da.

Imao je Stojković previše respekta prema Crnoj Gori, možda čak i iz kurtoazije, dok je identično bilo i pred mečs a Bugarskom. Bez obzira na to što su Bugari iz tri meča uzeli samo bod, onaj protiv Litvanije.

- Ja imam veliki respekt prema njima, vrlo su mladi i željni da se dokazuju. Moramo da budemo vrlo obazrivi, sa punim respektom. Tako ćemo se ponašati - istakao je Stojkvoić koji je i posle meča slikovito objasnio kakva je Srbija bila u Razgradu:

- Zadovoljan sam samo rezultatom. Kad se pogleda celi meč, ovaj bod je za nas veliki, a za Bugarsku vrlo mali. Jedan projektil Lazovića je doneo taj bod, po meni možemo da budemo zadovoljni, gledajući saldo na tabeli.

I, da! Taj bodovni saldo je trenutno najlepša stvar posle prva tri meča kvalifikacija, ali daleko od toga da Srbija briljira na terenu.

Bugarska - Srbija, Kvalifikacije za evropsko prvenstvo, Fudbal Foto: Nikola Tomić

Svi znamo da su nas Litvanci poprilično preznojili na Marakani, da su imali prilike da u drugom poluvremenu izjednače na 1:1. Znamo i da su Crnogorci pri rezultatu 0:0 imali sjajnu priliku, kada je Vanja Milinković - Savić odbranio udarac Stevana Jovetića, da bi Dušan Vlahović tek u 78. dao prvi od svoja dva gola.

O tome koliko smo sreće imali u utorak veče, mogu da svedoče svi oni koji su gledali utakmicu. Zicer Bugara u prvom poluvremenu, gol na startu drugog, pa još jedan u 69. kada je domaćin pogodio prečku. Na kraju, prva šansa Orlova tek u 89. minutu i porođen gol Lazovića u situaciji kada se samo čekao poslednji sudijski zvižduk.

Reći će mnogi, rekao je to i selektor, da je Srbija imala problema sa povređenim igračima. Da su falili, Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Luka Jović, pa i Nemanja Radonjić. Ali Stojković je isto tako ranije jasno isticao da "koga nema, bez njeg se može." Nije tražio alibi kada su u pitanju povrede (mada je počeo na Mundijalu), pa je i posle ovih izjava jasno da ne gledamo onog starog Mistera koji je odmah kupio naciju.

Ono što Srbiji sada treba, pred nastavak kvalifikacija na jesen (ako Bog da i na EP) jeste upravo taj stari Dragan Stojković Piksi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesha

    21. jun 2023 | 20:37

    Pa znamo svi šta se desilo. Sve je bilo savršeno dok nisu odlučili da bivšeg ministra poljoprivrede guraju da preuzme FSS pošto po pravilima FIFA ne sme politika da uređuje fudbalske saveze hteli su preko osobe koja zvanično nije više poltički aktivna. Onda debakl tik pred Mundijal i odlaganje izbora za posle, i onda postave Džajića koji odmah ode na bolovanje i prepusti vođenje FSS-a šta mislite kome? Vidiću ili bivšem ministru poljoprivrede?

  • Rasomon

    21. jun 2023 | 22:37

    Ne mogu da razumijem da veliki igrac slabo vodi tim jer ne uvidja da ne moze da igra sa samo 3 igraca u zadnjoj liniji, koji su jos visoki i spori i cesto kao protiv Kameruna i Svajcarske izlaze do centra. Pa brzi igraci nas probijaju iz kontre kao od sale i lako primamo golove. Dakle, pojacaj odbranu sa jos Erakovicem npr i ne srljaj, ne rizikuj bez potrebe, jer cvrsta odbrana omogucava dobar rezultat, posebno kad imamo odlicne i vezne igrace i napadace!

  • Ziko

    21. jun 2023 | 22:59

    Resetovani smo na fabricko posle Brazila , eto to nam se desilo... Sa 3 igraca pozadi nemamo sta da trazimo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA