Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je Zvezda za 0 evra dovela trojicu igrača koji koštaju 11,4 miliona

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trojici novih igrača crveno-belih vrednost na Transfermarktu je 11,4 miliona, dok su na Marakanu stigli kao slobodni igrač - bez obeštećenja

  • 26
FK Crvena zvezda, promocija trenera Foto: Mileta Mirčetić

Shvatili su u Crvenoj zvezdi još na polusezoni (možda čak i pre), da je leto 2023. godine idealna prilika da se napravi restart ekipe i sa novim snagama krene dalje!

Tih 10 bodova viška na polusezoni bilo je dovoljno za crveno-bele da se s pravom nadaju šampionskoj tituli i grupnoj fazi Lige šampiona, što je postajalo očigledno kako je prolećni deo kasnije odmicao.

Renoviranje tima počelo je još tokom zime, kada su Marko Stamenič i Piter Olajinka stavili paraf na ugovor koji važi od leta, da bi se isto nastavilo dolascima Žan-Filipa Krasoa i Edmunda Ada. Golman Omar Glazer već je u Beogradu, ugovor na 3+1 sezonu je spreman (promocija u četvrtak u 16.00), dok će u narednim danima crveno-bele pojačati još jedan napadač.

Međutim, ono što svakako najviše privlači najviše pažnje jesu ti poslovi koje je Zvezda odradila bez potrošenog evra na transfere. Tačnije, besplatno su doveli trojicu igrača čija je tržišna vrednost prema Transfermarktu 11,4 miliona evra!

FK Crvena zvezda, promocija trenera Foto: Mileta Mirčetić

Stamenić je igrač koji vredi najmanje, 400.000 evra, a Zvezda ga je privolela da odbije novi ugovor Kopenhagena s kojim je igrao Ligu šampiona - te potpiše ugovor do 2027. sa crveno-belima i tako postane veliki zalog za budućnost.

- Veoma smo zadovoljni dolaskom Marka Stamenića. Doveli smo mladog igrača sa srpskim pasošem koji će naredne sezone biti bonus, a opet iza sebe ima ogromno iskustvo igranja Lige šampiona. Reč je o velikom potencijalu i fudbaleru koji se najbolje snalazi u veznom redu, a s obzirom na njegove kvalitete, nema sumnje da će se brzo uklopiti u stil igre Crvene zvezde. Izabrao je Crvenu zvezdu kao sledeću destinaciju u karijeri, a dolazi iz jednog izuzetno stabilnog kluba, što nas čini izuzetno ponosnima. Verujem da je pred Stamenićem blistava budućnost, kao i da smo njegovim dovođenjem napravili odličan posao - rekao je sportski direktor kluba Mitar Mrkela u februaru.

Džek Griliš, Marko Stamenić Foto: Sportimage / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako je Stamenić ulaganje u budućnost, onda je dolazak Olajinke iz praške Slavije Zvezdin korak da odmah dobije sve. I iskustvo i kvalitet, u vidu igrača čija tržišna vrednost na poslednjem preseku iznosi pet miliona evra.

On je profesionalnu karijeru počeo u Albaniji. Igrao je za Bilis 2012. i potom Skenderbeg, da bi se 2016. preselio u Gent. Tamo nije odigrao nijedan minut, jer je išao po pozajmicama u Duklu i Zulte Varegemu za koji je na 35 mečeva dao 11 golova.

To ga je preporučilo Slaviju za koju je postigao 43 gola i imao 23 asistencije na 169 meča, počevši od 2018. godine. Slavija ga je tada platila 3.2 miliona evra, a on je zauzvrat postao najbolji strelac češkog kluba u evrokupovima. Sa Slavijom je igrao Ligu šampiona u sezoni 2019/20, kada je češki tim bio u grupi sa Interom, Dortmundom i Barselonom. Uzeli su dva boda, a Olajinka je upisao gol i asistenciju protiv Neroazura.

Piter Olanjinka Foto: crvenazvezdafk

Na kraju, Zvezda je ubola kapitalca u vidu Krasoa koji je dominirao u drugoj ligi Francuske i na 35 mečeva je imao 17 golova i 12 asistencija. Transfermarkt ga procenjuje na šest miliona, hteli su ga francuski prvoligaši, na kraju ga je uprava Zvezde dovela za nula evra.

- Zadovoljstvo mi je da predstavim novo pojačanje u aktuelnom prelaznom roku - Žan Filip Krasoa. Tražili smo napadača, a pred nama je igrač koji je bio u Sent Etjenu gde je poneo epitet najboljeg strelca, i upisao 17 golova uz 12 asistencija i to kao kapiten. Takođe, igra i za reprezentaciju Obale Slonovače. Krasoa smo primetili početkom prošle sezone, gledali ga i imamo mišljenje da poseduje veliki kvalitet koji će unaprediti kod nas. Verujemo i da će unaprediti igru Crvene zvezde. Želim mu da ostvari sve svoje snove i da bude isto tako efikasan kao i prošle godine, te da se svi zajedno radujemo novim uspesima našeg kluba - rekao je Mrkela nedavno na predstavljaju.

Žan Filip Kraso, FK Crvena zvezda Foto: Telegraf

Zvezda će ove sezone prihodovati oko 55 miliona evra, što je i sam direktor kluba Zvezdan Terzić rekao, a bez obzira na taj veliki novac srpski šampion će imati najmanji budžet u LŠ. Stoga su ovi transferu za nula evra i te kako važni za klub.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA