≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sprema se novi format za Svetsko klupsko prvenstvo: Osvajač dobija 100 miliona evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijerno izdanje 2025. godine u SAD

  • 1
Real Madrid - Al Hilal Foto: Tanjug/AP

Sve glasnije se govori o novom formatu Svetskog klupskog prvenstva. Naime, ideja je da takmičenje startuje u junu 2025. godine u SAD, a učestvovaće 32 tima.

Još nema zvaničnih podataka, ali u Cirihu već godinama rade na projektu koji su pokrenuli prvi čovek FIFA Đani Infantino i Zvonimir Boban.

Nagradni fond za premijerno izdanje trebalo bi da bude oko 2.5 milijardi evra, koliko bi podelila 32 kluba. U tom slučaju, šampion takmičenja bi zaradio oko 100 miliona evra, dakle kao i osvajač Lige šampiona, ali za znatno kraći period.

Turnir će se održavati po sistemu Svetskog prvenstva, svake četvrte godine, a premijerno izdanje takmičenja biće održano u SAD, juna meseca 2025. godine.

Učestvovaće 32 ekipe koje će biti podeljene u 8 grupa, a prolaz u narednu fazu izboriće po dve prvoplasirane.

Evropa će imati 12 klubova: četiri pobednika Lige šampiona iz '21, '22, '23 i '24 godine, i osam sa najboljim plasmanom na UEFA rang listi, takođe iz poslednje četiri sezone.

Za sada su sigurni Čelsi, Real Madrid i Mančester siti jer su osvajali Ligu šampiona u sezonama za nama. Zahvaljujući plasmanu, gotovo sigurni su i minhenski Bajern, PSŽ i Inter.

Što se tiče preostalih pet mesta boriće se jaki evropski klubovi, a za sada UEFA rang lista izgleda ovako: Benfika 49, Juventus 47, Porto 45, Borusija Dortmund 44, Barselona 42...

Ideja deluje kao dobra i isplativa, a da li će se realizovati, ostaje nam da vidimo..

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA