Vreme čitanja: oko 3 min.

Više nije važan fudbal, nego novac: Najveće zvezde u najboljim godinama trče za parama u Saudijsku Arabiju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kristijano Ronaldo, Karim Benzema, Engolo Kante, samo su neki od fudbalera koji će u narednoj sezoni nastupati u Saudijskoj Arabiji

  • 13
Karim Benzema Kristijano Ronaldo Ngolo Kante Kalidu Kulibali dolari Foto-montaža: Profimedia/Shutterstock Editorial/Michael Zemanek, Profimedia/Sipa Press/SOPA Images, Profimedia/Shutterstock Editorial/Jed Leicester, Tanjug/AP, Shutterstock, Pngwing

Fudbal - Najvažnija sporedna stvar na svetu. Ovaj sport se iz godine u godinu unapređivao i menjao. Mnoge stvari su dovedene na najviši nivo poput: infrastrukture, marketinga, fiziče spreme, postavke igre, zarade fudbalera, transfera...

Poslednje navedena kategorija možda i najbolje oslikava današnje stanje. Primera radi, prvi zabeleženi rekord pri prelasku igrača iz jednog kluba u drugi bio je Vili Grovsov transfer iz Vest Bromvič Albiona u Aston Vilu za 100 funti 1893. godine (što je današnjih 11.000 funti).

Od tada se mnogo toga promenilo. I dok je Evropa uglavnom bila "domaćin fudbala" i tu su se događali najveći i najskuplji transferi, slika na tržištu je krajem druge decenije 21. veka počela da se menja.

Brojne "nefudbalske" zemlje poput Kine, SAD, Saudijske Arabije u želji da afirmišu ovaj sport nude basnoslovne cifre za fudbalere iz Evrope.

Kristijano Ronaldo, Saudijska Arabija Foto: Instagram.com/cristiano

Dovodeći superzvezde, privlače gledaoce na stadione, sponzore, organizaciju bitnih fudbalskih događaja. Ranijih godina svedočili smo sve češćim odlascima poznatih fudbalera iz Evrope na Bliski istok, tačnije Saudijsku Arabiju.

Trend odlazaka u tamošnju ligu pohvalio je i Rio Ferdinad. On je naveo da su i ranije mnogi poznati fudbaleri odlučivali da karijeru okončaju u Americi.

-Bilo je sjajno videti Dejvida Bekama, Vejna Runija, Frenka Lamparda, Stivena Džerarda da igraju u Americi. Kakav način da se završi njihova karijera, dobijaju ogroman novac, a odlaze u ligu koja nije kompetitivna. Zaslužili su to i imaju potpuno pravo da nastave karijeru gde god žele. To je ono što smo videli u medijima. To je ono što ljudi govore, ali sada kada neki igrači idu u Saudijsku Arabiju, onda je to sramota, onda je to tužno - izjavio je Ferdinand gostujući na jednom Jutjub kanalu.

Poslednji u nizu je bivši fudbaler Napolija i Čelsija, Kalidu Kulibali. Transfer stamenog defanzivca iz Napolija u Čelsi iznosio je 38 miliona evra, a imao je i zaradu od 10 miliona evra po sezoni. Mnogi su se složili u konstataciji da je to odličan posao za sve tri strane, međutim, pojavio se Al Hilal.

Saudijski tim je štoperu ponudio trogodišnji ugovor, sa platom od 25 miliona evra po sezoni! Tako će reprezentativac Senegala od 31 do 35 godine zaraditi više novca nego za čitavu svoju karijeru. Podsećanja radi, u Napoliju je imao godišnja primanja od šest miliona evra.

Međutim, on nije jedini fudbaler koji će od sledeće sezone igrati tamo. Prethodnih godina za saudijski "Real Madrid", kako inače zovu Al Hilal, nastupali su Bafatembi Gomis i Marko Đovinko, ali od ovog prelaznog roka uz veliku državnu pomoć krenuli su u pohod na mnogo zvučnija imena.

Za sada su pomenuti klub pojačali Ruben Neveš i Kulibali, na listi želja su i Nejmar, Bernardo Silva, Salah, dok se kao budući trener ekipe sve glasnije pominje aktuelni strateg Juventusa, Masimilijano Alegri.

Ukoliko se sve ovo ostvari i pomenuti igrači dođu na Bliski istok, nema sumnje da bi liga Saudijske Arabije bila jedna od najzanimljivijih.

Podsetimo, tokom ovog prelaznog roka u tamošnje prvenstvo otisnuli su se francuski fudbaleri Benzema i Kante, koji su postali saigrači u Al Itihadu, golman Čelsija Eduard Mendi je pred potpisom za Al Ahli, dok će Al Nasr, za koji inače nastupa legendarni Kristijano Ronaldo, pojačati  Hakim Zijeh.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by نادي الاتحاد السعودي (@ittihadclub.sa)

Jedni od retkih koji su odbili unosne ponude su Luka Modrić i Lionel Mesi. Hrvat je odlučio da još godinu dana ostane u Real Madridu, dok je Mesi pojačao Inter iz Majamija.

Iz svega ovoga može se zaključiti da je razlog  igranja u fudbalskom šampionatu pomenute zemlje samo i isključivo - novac!

(Marko Ilić)

Video: Invazija klinaca na Baraka Bahara: Deca iz Užica opkolila trenera Zvezde posle utakmice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaza

    27. jun 2023 | 23:19

    Pustite ljude nek rade sta hoce,za svoje pare mogu da igraju tamo gde zele,a gazde u evropi su sad srecni jer sve sto je skupo otislo je,sad je ostala samo ,,sica".

  • profesija

    27. jun 2023 | 21:35

    kratkog veka zato treba uzeti što je više moguće.niko nemože da igra fudbal do 67 godine pada onda ide u pemziju

  • Cv

    27. jun 2023 | 21:41

    Naosvajali su se titula vreme je da to naplate ozbiljnim novcem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA