≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uhapšen trener PSŽ-a: Galtije prijavljen za rasizam, nije hteo muslimane i tamnopute igrače u timu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa njim je uhapšen i njegov sin Džon Valović Galtije, koji mu je savetnik

  • 0
Nejmar, Kristof Galtije, FK PSŽ Foto: Icon Sport / ddp USA / Profimedia

Trener Pari Sen Žermena u odlasku, tačnije čeka se njegova zvanična smena, Kristof Galtije, uhapšen je u petak po optužbama za rasizam i diskriminaciju.

Dok je čekao uručenje otkaza od strane "svetaca", on je priveden zajedno sa svojim sinom po prijavi sportskog direktora Nice Žulijena Furnijea.

Galtije i Džon Valović Galtije najduže što mogu da budu zadržani je 48 sati u istražnom pritvoru. U tom periodu će biti doneta odluka da li će biti i zvanično uhapšeni ili pušteni na slobodu dok ne počne saslušavanja pred sudom.

Francuska policija vrši istragu da su navedeno delo počinili u vreme kada je Galtije bio trener Nice, pre nego što je otišao u Pariz.

FK FC  Pari Saint Germain - Lille Foto: Tanjug/AP

Sportski direktor kluba sa Azurne obale je prijavio da je Galtije tokom godinu dana iznosio diskriminišuće, rasističke i homofobične stavove i uvrede na račun drugih. Između ostalog, sve je krenulo kada je u aprilu u javnost procurio mejl koji je Furnije uputio nadređenom Dejvidu Brejlsdorfu u kome ga obaveštava da je Galtije više puta iznosio da u timu ne sme da ima toliko tamnoputih igrača i muslimana.

Mišljenje Galtijea je sportskom direktoru preneo njegov sin.

- On mi je neizdrživu situaciju obrazložio rekavši: "Žilijen, ne funkcioniše. Ne shvataš, otac je juče bio u suzama". Pitao sam ga o čemu se radi i objasnio mi je: "Ovaj tim ne odražava njega i ne možemo ovako da nastavimo". Zamolio sam ga da mi obrazloži dodatno da bih razumeo, a on mi je rekao: "Sastavio si tim ološa".

- Šokiran tim komentarima, pokušavajući da ih sagledam, pitao sam ga da bude precizniji i on je dodao. "Tu su samo crnci, pola tima je petkom po podne u džamiji". Nastavio je rekavši da je to bio jedan od razloga zašto moraju da kupe njegovog igrača, Žordana Ferija, sve da bi zadovoljili oca (Kristof Galtije me je i pre toga, mnogo puta, i pre i posle ovog sastanka, molio da uradimo sve moguće kako bismo doveli Žordana Ferija) - pojašnjavao je Furnije detaljno pre no što je otkrio i krivicu Galtijea seniora.

PSŽ - Bajern Foto: Tanjug/AP

- Kada je njegov sin/menadžer otišao, prepričao sam mu razgovor i pitao ga da li je sve ovo tačno. On mi je rekao da moram da u vidu imam 'realnost grada' i da ne smemo da u timu imamo toliko crnaca i muslimana. Rekao mi je: "Sinoć sam bio u restoranu i svi su mi prilazili da mi kažu da imao previše crnaca". Onda je dodao: "Žilijen, moraš da shvatiš u kakvom smo gradu, mi smo u gradu (bivšeg gradonačelnika) Žaka Medesana. Naš tim ne odražava ono što narod želi, niti odražava mene. Nije tu bilo sportskih argumenata, samo priče o religiji i boji kože".

Furnije je pomislio da se situacija smirila u međuvremenu, ali je ponovo počelo kada je krenuo ramazanski post.

- Nedelje pred Ramadan su za Kristofa Galtijea bila prilika da počne konstantno da se žali zbog toga 'što imamo previše muslimana' u timu, sve vreme krijući se iza lažnog argumenta da ramadanski post nije komptatibilan sa vrhunskim sportom. Mnogo puta je izražavao svoje frustracije i morao sam zvanično da intervenišem da pokušam da prekinem takvo ponašanje. Organizovao sam sastanak sa njim 31. marta kako bismo počeli sa pripremom tima za sezonu 2022/2023 i kako bih saznao koje igrače ne želi u timu za sledeću takmičarsku godinu - pisalo je između ostalog u mejlu.

Galtije je negirao ove optužbe od samog početka i podneo žalbu na prijafu Furnijea.

U međuvremenu, policija je počela istragu i saslušala veliki broj igrača Nice, kao i predsednika kluba Žan-Pjera Rivera i pomoćnog trenera Didijea Digara.

(Telegraf.rs)

Video: Sa travnatog terena pravo iza rešetaka: Fudbaleri koji su završili u zatvoru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA