Vreme čitanja: oko 7 min.

Igor Duljaj otvoreno: "Partizanu su bile neophodne promene, moramo svi da stanemo uz prave ideje"

Vreme čitanja: oko 7 min.

Nema mnogo vremena, ali veoma je važno da ne srljamo u izboru igrača, bolje je da napravimo dobru analizu, donesemo pravu odluku i angažujemo fudbalera koji može da podigne našu igru na viši nivo

  • 9

Sizifov posao je pred Partizanom i trenerom Igorom Duljajem, jer su se s razlogom odlučili za potpunu rekonstrukciju tima u letnjem prelaznom roku, smatrajući da rezultati ekipe koja je duže vreme bila na okupu nisu bili u skladu sa renomeom kluba, kao ni sam kvalitet tima. Do polaska na pripreme klub iz Humske se rastao sa osmoricom fudbalera, uspeo je i da zaradi prodajom Slobodana Uroševića, Igora Vujačića i Rikarda Gomeša oko 2.700.000 evra, koji će biti iskorišćeni za transfer politku. Brzopotezno je angažovano pet novih igrača, no, neće se stati na tome, tvrdi Duljaj, kome je pripala obaveza da u tim implementira i mlade igrače iz škole, kao strateški plan za budućnost ili, bolje rečeno, povratak korenima Partizana.

U prvom razgovoru sa medijima u Sloveniji, Duljaj se dotakao upravo najmlađih u timu, ali i potencijalnih pojačanja, najavljene rekonstrukcije, novih saradnika u stručnom štabu. Strategije u igri koju želi da primeni u Partizanu.

Kako su se uklopili mladi igrači: Nemanja Trifunović, Bogdan Mirčetić, Milan Aleksić i Đorđe Mihajlović?

- Malo vremena je prošlo, oni su se priključili tek pre desetak dana i polako se privikavaju na ritam. Velika je razlika između omladinskog i seniorskog fudbala, posebno na fizičkom planu. Ima vremena za njih, polako i postepeno će da se ukolope, a u nekom narednom periodu ćemo da vidimo da li ima progresa ili ne, ali verujem da će ga biti – kaže Igor Duljaj.

Kad će Frenk Kanute da potpiše ugovor i da vam se priključi na pripremama?

- U ponedeljak će da odradi lekarske preglede u Beogradu i nadam se da će isti dan da nam se priključi na pripremama, ako ne stigne, onda je na Pohorju u utorak. Kanuteov dolazak u Partizan je siguran, razgovarali smo pre nekoliko dana i on nije sporan u ovom trenutku.

FK Crvena Zvezda - FK Partizan Foto: Nikola Tomić

Otišli su igrači koji su ostavili trag

Veliki broj igrača napustio je Humsku ovog leta, između ostalih, Igor Vujačić, Slobodan Urošević i Rikardo Gomeš, koji su bili standardni proteklih nekoliko sezona.

Da li u igračkom kadru imate zamenu za njih ili su vam potrebna nova lica?

- Otišli su fudbaleri koji su ostavili dubok trag u Partizanu i naravno da su potrebne zamene za njih. Nikola Antić je već došao da zameni Slobodana Uroševića na poziciji levog beka. Napadača i štopera tražimo, Kanute dolazi da popuni mesto defanzivnog veziste, ali u svakom slučaju biće još pojačanja. Nema mnogo vremena, ali veoma je važno da ne srljamo u izboru igrača, iako budemo kasnili, bolje je da napravimo dobru analizu, donesemo pravu odluku i angažujemo fudbalera koji može da podigne našu igru na viši nivo.

Doveli ste Aleksandra Jovanovića, doskorašnjeg golmana kiparskog Apolona, da li u njemu vidite kao prvog pika između stativa?

- Došao je kao pojačanje i naravno da će imati prednost u odnosu na druge. Ali, to ne znači da ima zagarantovano mesto. Radi se o odličnom golmanu, iako nisam stručnjak za tu poziciju. Ima odličan CV i dugi niz godina brani na viskom nivou. Navijači će se tek uveriti u njegove kvalitete.

FK Partizan, pripreme Foto: FK Partizan

Promene i sveža krv su neophodni

Da li je Partizanu bio potreban ovakav restart tima i kakvu ekipu očekujete u budućnosti?

- Nije lako, otišli su Kolorado, Traore, Andrade... Tražio sam od kluba da se nešto promeni i da dovedemo svežu krv. Želimo da imamo u timu mlade igrače, ali oni moraju da budu pokriveni iskusnijim fudbalerima, a tu ne mislim da igrače koji su na zalasku karijere, nego one od 25 do 30 godina. Voždovac je dobar primer, sedam mladih igrača u startnih 11, isto toliko na klupi i šesta pozicija u šampionatu, što je fantastično, ali Partizan to ne može da trpi. Akcenat nam je na afirmaciji mladih fudbalera, svaki put kad se stvore uslovi oni će da dobiju priliku, ali da to ne bude odmah u vatru.

Šta mogu navijači da očekuju u narednoj sezoni?

- Navijači, kao i sam klub kakav je Partizan, uvek teže ka dobrim igrama i rezultatima, bez obzira ko je trener i ko su igrači. Kad je u pitanju tima pokušaćemo da napravimo misk mladosti i iskustva. Moramo da ubrzamo igru i budemo agresivniji, a za to su nam potrebni takvi igrači.

Da li su velike promene u veliki rizik, posebno pred kvalifikacije za evropsko takmičenje?

- Rizik je ogroman. Ali, da li bi bilo fer da tražimo od Vujačića da ostane u Partizanu, pored velike ponude koje je imao? U ovom trenutku nisam mogao da mislim na sebe i da mu kažem da ne ide u Rubin. Onda u timu imate igrača koji zna da je imao dobru ponudu i možda je više nikada neće imati. Nisam mogao sebi to da dozvoli. Drago mi je zbog Igora, ali sa druge strane sam tužan jer će da se uveri kako se tamo radi i tek će onda da vidi razliku između Partizana i drugih klubova. Urošević je, takođe, dug niz godina proveo u Humskoj i svako ko izrazi želi da ode, nećemo da ga sputavamo.

Ljubomir Fejsa, FK Partizan Foto: MN Press/Marko Metlaš

Svi u klubu moramo da stanemo uz ideje

Šta ste vi naučili proteklih nekoliko meseci, prošli ste medijskog i fudbalskog „toplog zeca“?

- Shvatio sam da ideje uvek postoje, ali moramo svi koji smo u klubu da imamo argumente u okviru njih. Naravno, ne može svi uvek da se složimo, ali moramo da pričamo o tome šta je dobro za Partizan. Ako želimo da damo šansu mladim igračima da to ne bude na silu, već moramo da znamo na koji način ćemo da ih prezentujemo i da stojimo iza toga. Kad budemo ubacili fudbalera iz omladinske škole da trpimo ako bude pravio greške, a sigurno da hoće. Ali, mi smo prvi, počev od mene, koji ćemo da ga zaštitimo, jer je to normalno.

Da li u igračkom kadru postoji još neki igrač na koga ne računate?

- Sve je moguće, sigirno će da bude promena, ali videćemo u narednom periodu. Sa druge strane sigurno će da bude i novih fudbalera koji mogu da zadovolje naše kriterijume.

Da li pogled ka pojačanjima ide ka inostranstvo, s obzirom na to da u ovom trenutku jedini stranci u Partizanu su Fuseni Dijabate i Kvinsi Menig, jer Bibars Natho ima srpski pasoš?

- Pažljivo gledamo i analiziramo igrače, ali nećemo da srljamo i po bilo koju cenu dovedemo pojačanje. Nije tako jednostavno odraditi dobru analizu i skauting. Morate da znate sa kim imate posla, zovete bivše trenere koji su trenirali te fudbalere, kako biste saznali kakav je i da li može da pravi probleme.

Vreme i strpljenje vam nisu saveznici?

- Apsolutno nisu. Otići na pripreme sa jednim timom, a vratiti se sa drugim je izuzetno teško. Uvek je lako kad imate dobru i lošu varijantu, a u ovom trenutku je loša i manje loša.

Napomenuli ste da tražite novog špica, a da li na tržištu ima napadača koji bi mogao da garantuje 30 golova u sezoni poput Rikarda i da su u tom platnom rangu?

- Izuzetno je pronaći takvog igrača. Sve što je dobro košta. Onda uvek možete da postavite pitanje koji je cilj igrača od 30 godina koji je na viskom nivou da dođe u Partizan. To je veoma složen proces i uvek moramo da odaberemo šta je najbolje za klub. Da li je to možda igrač od 20 godina koji je željan uspeha i gladan golova ili se opredeliti za iskusnijeg fudbalera.

Rekli ste da će kapiten da bude domaći igrač, da li je vreme da otkrijete o kome je reč?

- Ima vremena...

FK Partizan, pripreme Foto: FK Partizan

Odavno sam planirao Fidalga i Zudana

Pored pojačanja u na terenu, napravili ste promene i u stručnom štabu, šta to donosi vama, kao i Partizanu?

- Uvek biram saradnike koji imaju isti pogled na fudbal kao ja, nikad zato što smo dobri prijatelji. Davno sam razmišljao i pravio selekciju, tako je bilo i sa Brunom Fidalgom, nisam ga zvao juče da bi došao danas. Sa Valeriom Zudanom sam dugo pregovarao, on je bio u Šerifu i odlično poznaje naše igrače. Kad je završio sa Moldavcima rekao sam mu da bude strpljiv i da će mi trener biti potreban kad budu krenule promene u našoj ekipi.

Na čemu će biti akcenat na treninzima u Sloveniji?

- U Beogradu nismo imali dovoljan broj igrača, reprezentativci su iz opravdanih razloga bili odsutni. Međutim, sad su svi prisutni, ali fali nam štoper, pošto je Vujačić otišao. Nastavljamo sa jakim ritmom kao u Zemunelu, a igrači koji su se kasnije priključili će polako da se upoznaju sa novim idejama.

(Telegraf.rs)

Video: Igor Duljaj pozvao navijače pred početak sezone

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doox

    1. jul 2023 | 17:37

    SRAM TE BILO IGORE. SRAM TE BILO STO UCESTVUJES U OVOME.

  • Rale

    1. jul 2023 | 17:27

    Sve je ovo žalosno dokle je došo fk sa ovakvom upravom i plaćenim navijačima

  • General

    1. jul 2023 | 20:05

    Sramota da bude Ivicu Kralja, Milivoja Ćirkovića i Igora Duljaja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA