Vreme čitanja: oko 6 min.

Marković o ulozi kapitena, sezoni za zaborav, šta očekuje u novoj: "Nije dobar trenutak da obećavamo titule"

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ne znam da li je odluka trenera konačna, ne opterećujem se time, niti želim da se namećem, ali ako bude tako počastvovan sam i srećan, kaže defanzivac crno-belih

  • 1

Jedan od retkih nosilaca igre iz protekle sezone koji nije bio na transfer listi ovoga leta – Svetozar Marković imaće, kako stvari trenutno stoje, još veću obavezu u narednoj takmičarskoj godini.

Trener Igor Duljaj mu je u prva dva kontrolna meča u Sloveniji poverio kapitensku traku i, iako se spekuliše da odluka nije konačna, jasno je da je polaznik omladinsle škole crno-belih i jedan od iskusnijih igrača u postojećem timu (iako godinama mlad, tek mu je 23) u prednosti u odnosu na ostale. Marković je svestan odgovornosti koja mu je poverena, svestan da mora da menja i neke svoje dosadašnje navike u odnosu na period kada je bio “običan” fudbaler u grupi...

Spreman je, uvereva, na izazov, ali i spreman da zajedno sa ekipom koja je tek stvaranju ispravi prošlosezonski rezultatski očaj usled koga Partizan i danas trpi posledice, a jedna od njih je kompletna rekonstrukcija igračkog kadra.

- Jednostavno, tako se poklopilo, dosta igrača je bilo u Partizanu duži niz godina. Slobodan Urošević pet sezona, Igor Vujačić četiri, Rikardo dve i bilo je vreme verovatno da naprave neki iskorak, to je u fudbalu sasvim normalno. To dođe kao neka smena generacija i Partizan se, uz još neke korekcije sa internacionalcima, upustio u taj korak. Sa druge strane, došli su neki novi, ali i dobro poznati igrači, verujemo da će se napraviti dobra ekipa, koja će na terenu izgledati mnogo bolje nego u prethodnoj sezoni i da ćemo biti konkurentni u ligi za najviši plasman – kaže Svetozar Marković.

Svetozar Marković Foto: FK Partizan/Sandić Foto

Neke od igrača dobro poznajete, igrali ste sa njima u prethodnom periodu, to se, pre svih odnosi na Aleksandra Ščekića, Nemanju Nikolića...

- Njihovo adaptiranje verovatno neće biti ni potrebno, Igrao sam sa Šćekićem dve sezone, sa Nikolićem sezonu, dobro se poznajemo. Nikola Antić je neko ko je prošao kompletnu školu Partizana, on je, da tako kažem – naš čovek, zna sistem, očekivanja, uz to je iskusan i sigurno će pomoći timu. Frank Kanute je, za sada, jedini stranac koji je došao i deluje kao sjajan momak, onako na prvu loptu, pozitivan je, radan, komunikativan. Njemu će verovatno biti potrebno malo vremena da se privikne, promenio je zemlju, “stranu sveta”, ali, biće to u redu sigurno.

Sezona za zaborav

Tuča, FK Partizan - FK Crvena zvezda Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Prethodna sezona je bila takva da svaki navijač, verovatno i igrač želi što pre da je zaboravi, pa i Svetozar Marković.

- Teška i bolna tema za sve nas, nema nikakve dileme. Nikome nije bilo lako, kako timski, tako i pojedinačno. Ušli smo u sezonu očajno, loše, pa smo uspeli da se saberemo i stabilizujemo, gurali smo dobro i u prvenstvu i u Ligi konferencije, ali se već krajem jeseni osetilo da ponovo padamo. O prolećnom delu ne znam šta ni da pričam, sem da kažem – nedopustivo. Svi smo i te kako svesni kako smo izgledali na terenu, na šta smo ličili. Tek negde pred kraj proleća smo živnuli ponovo, ali je već bilo kasno, načinjena je ogromna šteta, više nije bilo popravnog i tu cenu svi danas plaćamo.

Upitan da li se u nekom momentu pokajao što se vratio, iako je pod palicom Aleksandra Stanojevića imao sjajnu sezonu kao pozajmljen igrač Olimpijakosa, Marković negira:

- Ne, ne, nijednog momenta. Imao sam dobru sezonu kod trenera Stanojevića, na tim krilima sam se vratio u Grčku, odigrao tri utakmice, pa nisam igrao četiri meseca, pa sam onda pola godine bio bez fudbala i odlučio da se vratim u Partizan. Bila je to velika pauza i trebalo mi je vremena da uhvatim ritam, ali kajanja nikada nije bilo. Štaviše, bio sam i još uvek sam presrećan što sam se vratio u svoj klub. Jasno je da nije uvek lako, taj dres je težak, pun odgovornosti, no, svakome ko je prošao školu kluba je zapravo najlepše u Partizanu.

Fudbal LIga Konferencija Nica Partizan Foto: Tanjug/AP

Da apsurd bude veći, Partizan je u deset meseci promenio tri trenera.

- To je još jedna teška okolnost. Prošli smo pripreme sa Stolicom, pre toga promenili tim, potom je došao Gordan Petrić i nijedan od njih, baš kao i Igor Duljaj kasnije, nije imao vremena da uspostavi svoj način rada. Svi su egde “gasili požar”. Petrić je uspeo donekle da zaustavi pad, nismo loše izgledali u Ligi konferencije i u prvenstvu u tom periodu, no, kad nešto od početka nije dobro, onda se teško hvata kontinuitet. Ista sudbina je na proleće zadesila trenera Duljaja, prihvatio se posla u zao čas da spasava šta se spasti može. Tek sada zapravo možemo da radimo onako kako on želi I da uspostavi svoj sistem, sve to tada je bilo samo “krpljenje”.

Ideja je da deca Partizana, čiji ste deo, ubuduće imaju značajno veću ulogu u timu, kako je to bilo nekada.

"Nije najbolji trenutak da obećavamo titule"

FK Partizan Foto: FK Partizan

- Veoma me to raduje, moram da priznam. Svi mi koji smo prošli omladinsku školu smo godinama u klubu, osećamo ga na pravi način. Nas nekolicina već ima iskustvo prvog tima, novi momci treba da se dokažu i pokažu, da se pre svega priviknu, jer nije lako preći iz omladinskog u seniorski fudbal. Svi imamo obavezu da im pomognemo da se što pre prilagode i, ako sve bude u redu, da već u narednoj sezoni imamo dosta momaka iz škole na koje možemo da se oslonimo.

Kada smo već kod naredne sezone, Marković kaže da se ne treba busati obećanjima, već krenuti radno, iz skromnosti.

- Učinićemo sve da se prethodna sezona ne ponovi nikada. Smatram da nije najbolji trenutak da obećavamo titule, već da krenemo iz skomnosti, da svako od nas da sve od sebe na terenu i da pobedimo što veći broj utakmica. Idemo korak po korak, pa ćemo videti gde su granice.

"Kapitenska traka je čast i privilegija"

Svetozar Marković Foto: FK Partizan/Sandić Foto

Kako stvari trenutno stoje, Marković je neko ko je favorit stručnog štaba i trenera Igora Duljaja za kapitensku traku. Čast mu je ukazana na prvom kontrolnom meču u Sloveniji, nosiće je i na današnjem sa Bohemijensom.

- Iskren da budem, bio sam malo iznenađen kada mi je ukazana čast da budem kapiten Partizana na prethodnom meču. Rekao sam već da ne znam da li je ta odluka konačna, neću da ispadne da se namećem, to mi nije ni na kraj pameti, ali ako bude tako onda mogu da kažem da ću biti presrećan i počastvovan. Privilegija je nositi kapitensku traku Partizana, pogotovo sa 23 godine, daću sve od sebe da opravdam poverenje koje mi je dato i da na pravi načen predstavljam klub i na terenu i van njega.

Svestan je Marković da takva obaveza nosi i nove odgovornosti, da neće moći da se posveti samo sebi, već celom timu, svakom saigraču.

- Kapitenska traka, ukoliko zaista budem određen od strane stručnog štaba, nosi dosta odgovornosti, veliku težinu, neće biti isto kao prethodnih sezona, ali sam spreman da sebe podredim timu i na taj način i da obaveze ispunim kako se očekuje.

Upitan da li je spreman da drži i neke motivacione govore, Marković je uz osmeh potvrdio.

- Biće toga sigurno, pripremiću se kako treba, ima vremena – zaključuje Svetozar Marković.

(Z. Ivković)

Video: "Mesta za napredak ima, složiće se to sve uskoro": Duljaj posle prve utakmice o mladima i kapitenu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    6. jul 2023 | 14:01

    Titula se odavno bar kod nas ne osvaja na terenu tako da fudbal kod nas nema ama baš nikakav smisao sem za pojedince kako u klubovima tako i na tribinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA