Vreme čitanja: oko 2 min.

Superkup Srbije u fudbalu? Iz Čuke kažu "zašto da ne", imaju ideju i gde da se igra!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tehnički direktor Goran Grkinić ističe da nema ništa protiv da se uvede Superkup u srpskom fudbalu

  • 4
FK Čukarički Foto: FK Čukarički/Instagram

"Pakujemo se polako i idemo sutra nazad kući, već sledećeg vikenda nam počinje sezona, igramo Superkup protiv Dinama", rekao je nedavno jedan fudbaler splitskog Hajduka, u neformalnom razgovoru sa novinarom Telegrafa.

Splićani su nekoliko dana delili hotel sa fudbalerima Čukaričkog na Bledu, te su zajednički susreti i povremeni razgovori bili neminovni, a reči vezane za Superkup ponovo su probudile maštanje da bi i Srbija konačno mogla da dobije borbu za treći domaći trofej.

Naravno da smo odmah Čuku pitali za mišljenje, pogotovo što su Brđani igrali finale Kupa i bili bi učesnici eventualnog Superkupa da se ovaj igra, jer je Crvena zvezda osvojila duplu krunu.

- Taj Superkup je odlična ideja. Zašto da ne? Idealno bi bilo da igramo na nekim od naših novih stadiona. Evo, na primer, Loznica, Leskovac, Zaječar. Da se Superkup odigra na nekom od pomenutih stadiona. Nema sumnje da bismo privukli dosta publike - rekao je za Telegraf tehnički direktor Goran Grkinić.

GORAN GRKINIC Foto: MN Press

Hrvati su Superkup vratili prošle godine, u Engleskoj je on tradicija i njime se otvara sezona, dok su Italijani i Španci isti unovčili i igraju ga van granica svoje zemlje.

U Srbiji on nikada nije zaživeo, mada je bilo ideja da se pomenuto takmičenje pokrene. S druge strane, za vreme bivše Jugoslavije imali smo tri utakmice Superkupa koje su odigrane 1969, 1971. i 1989. godine. U prva dva navrata, pehar je osvojila Crvena zvezda. Najpre protiv Dinama kao aktuelni prvak (4:1, 2:1), a zatim i kao osvajači Kupa protiv šampiona Hajduka (4:2, 1:0).

Poslednje izdanje Superkupa dobio je Partizan koji je kao osvajač Kupa savladao Vojvodinu posle boljeg izvođenja jedanaesteraca (2:2, 5:4) sada već davne 1989. godine.

Prva ideja o Superkupu u Srbiji rodila se 2008. godina, od toga nije bilo ništa, uprkos najavama, dok je naredni pokušaj usledio 2015. Zanimljivo, tada je baš Čukarički trebalo da igra sa Partizanom 11. jula. Postojao je taj termin u kalendaru takmičenja, ali...

Novi pokušaj usledio je 2016. godine. Zvezda je preko tadašnjeg sportskog direktora Blaža Raosavljevića poručula da nisu za odigravanje utakmice, dok je njegov kolega iz Partizana, Ivica Iliev, rekao:

- To može da bude lepa pozivnica navijačima pred početak sezone, ali i dobar pokazatelj recimo kako su šampion države i osvajač kupa odradili letnji prelazni rok. Ipak, nismo u situaciji kao klubovi iz jakih liga, koji imaju duže pauze nego što mi imamo.

Telegraf je u leto 2022. godine kontaktirao i Miodraga Žuću Jankovića, predsednika Takmičarske komisije FSS, koji je na ovu temu rekao:

- Ranijih godina imali smo pokušaje da se održi Superkup, ali problem su bili termini. Takav slučaj je i ove godine. Međutim, razgovaraćemo uskoro na ovu temu kada je u pitanju moguće uvođenje Superkupa od sledeće sezone. Otvorena je mogućnost da se igra. Ta odluka se donosi na nivou Saveza - rekao je Janković prošlog leta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA