≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mihajlo Ilić: Partizan je velikan jer daje šansu svojoj deci

Vreme čitanja: oko 4 min.

Debi za crno-bele je bio san od dolaska u klub. a sada sam poneo i kapitensku traku na ruci i ne znam kojim rečima bih opisao tu privilegiju, kaže mladi igrač

  • 1
FK Partizan, okupljanje igrača Foto: Marko Jovanović

Nekolicinu talentovanih momaka ima Partizan u svojim redovima na letnjim pripremama u Sloveniji, ali u ovom trenutku prvi među bonusima je, čini se - Mihajlo Ilić.

Mladi centralni defanzivac koga je još Aleksandar Stanojević priključio najjačoj selekciji, zapazivši ga na jednom od derbija omladinaca, od tada traži svoj put među prvotimcima i polako ubira minute koji mu grade karakter, donose iskustvo kako bi na pravi način ispoljio nesporni igrački potencijal.

Ilić je, pored toga što se i sam bori za mesto pod suncem, na neki način mentor i odrednica vršnjacima iz škole koji su takođe priključeni radu prvog tima, jer mu je taj put dobro poznat.

- Tako je, oni su u situaciji u kojoj sam i sam bio pre dve godine kada sam došao kod Aleksandra Stanojevica u prvi tim Partizana. To su talentovani momci iz naše škole koja je jedna od najboljih u Evropi. Mogu da kažem da su se svi donekle već privikli i da polako dolaze do svog maksimuma. Do sada su imali neki vid upoznavanja sa prvim timom, ali stvarno nemam zamerku na njihov rad i zalaganje - kaže Mihajlo Ilić.

Mihajlo Ilić Foto: FK Partizan

Mladi fudbaler napominje da razume šta mlađi saigrači prolaze, jer je prošao put od novajlije do – prvog bonusa.

- Tačno znam kako im je i stvarno pričam sa svima, donekle im dajem neke savete dok ne izadu iz grča i dok se ne prilagode na sve što ih je sačekalo ovde. Brzo se to menja, znam dobro taj put, pre dve godine sam došao, a evo sad - ako Bog da biću prvi bonus. Da nije bilo napornog rada verovatno ničega ne bi bilo.

Upitan koliko je velika razlika između omladinskog i seniorskog fudbala, nema dilemu:

- Postoji velika razlika u duel i fizičkoj igri, a posle i u brzini, razmišljanju. Ipak, po meni je najveća razlika u komunikaciji izmedu igrača na terenu, koja u mlađim selekcijama postoji, ali nije toliko izražena, dok u prvom timu to je praktično jedan od ključeva dobrog funkcionisanja cele odbrane.

Mihajlo Ilić Foto: FK Partizan

KAPITENSKA TRAKA JE PRIVILEGIJA

Trener Igor Duljaj je Iliću na tekućim pripremama ukazao čast da je na jednom od mečeva bio i zamenik kapitena. Veruje da će u budućnosti poneti “traku” u potpunosti.

- Debi za crno-bele je bio san od dolaska u Partizan. To sam ostvario, sada sam poneo i kapitensku traku na ruci, ne znam kojim rečima bih objasnio – velika čast i privilegija, pogotovo za nas, decu Partizana. Nadam se da ću jednog dana biti standardan kapiten.

Čini se da je današnjoj deci iz škole mnogo lakše da dođu do prvog tima nego li pre desetak godina.

- Jeste lakše, to je činjenica. Ali, svako mora da poseduje kvalitet i da nešto pokaže u omladinskim selekcijama, da skrene pažnju na sebe da bi dobio priliku. Slažem se da je put u današnjem vremenu lakši, jer svaki igrač, ukoliko pokaže nešto u omladincima, ima šansu da se pokaže i dokaže u prvom timu. Partizan je veliki klub upravo zbog toga što šansu daje mladim igračima i drago mi što je se oslanja na nas, decu Partizana. Igrati sa 19, 20 godina za prvi tim i trenirati sa ovim momcima je veliki uspeh i čast za sve nas mlade igrače.

Mihajlo Ilić Foto: MN Press

Mladi fudbaler tvrdi da zato i ne žuri u inostranstvo, želi da se oformi kao igrač u potpunosti i stekne dovoljno iskustva da bi mogao da načini korak više.

- Ove godine želim da se izborim za veću minutažu i stvarno se ne žurim sa odlaskom. Meni je u Partizanu zaista lepo, ovo je moj klub i želim da odigram ovde dobro, a sve ostalo – kako bude.

U odnosu na prethodnu sezonu, odbrana je prilično promenjena, od gol linije gde je sada Aleksandar Jovanović, pa do štoperske (otišao Igor Vujačić, čeka se novi štoper) i bekovske, gde je umesto Slobodana Uroševića sada Nikola Antić.

- Protiv Drave nam je bila druga utakmica sa Jovanovićem medu stativama. Ima upečatljiv i grublji, dubok glas i kada priča stvarno se to čuje. Ima autoritativan glas, pomaže nam on pozadi, ali moramo i jedni drugima, mi u poslednjoj liniji. Što se Antića tiče, fin je momak, odličan igrač, gledao sam ga kada sam odrastao u Jagodini. Brzo se uklopio, jer je dete Partizana, njemu je apsolutno sve poznato.

FK Partizan, okupljanje igrača Foto: Marko Jovanović

Što se cilja tima i kluba za nerednu sezonu tiče, Ilić je oprezan u izjavama.

- To je malo nezgodno pitanje, ali prvi cilj je da se prethodna sezona ne ponovi, da probamo da eliminišemo neke loše stvari i da damo sve od sebe. To je jedini način da se nečemu nadamo. Partizan uvek ima najveće ambicije i uvek teži da se svaka utakmica pobedi. Uradićemo što je do nas da tako i bude - jasan je Mihajlo Ilić.

BAŽDAR JE PRIJATELJ KOGA NE ŠTEDIM

Poseban odnos – nerazdvojan, Ilić u timu ima sa Samedom Baždarom. Druže se neprestano, ali se na terenu nimalo ne štede, varnice su uvek prisutne.

- Kumara! Baždar i ja se družimo već dve godine, stvarno smo nerazdvojni i u privatnom životu i ovde u klubu. Drago mi je zbog njega što je takođe bitan deo tima, mi se stvarno dobro razumemo, voleo bih da ostanemo ovde što duže i ostavimo dubok trag u Partizanu. Naše prijateljstvo naravno ne utiče na treninge i teren, posebne su varnice izmedu nas dvojice, ali to je sve u granicama sporta, zdrave konkurencije i ne remeti drugarstvo – ističe Mihajlo Ilić.

(Telegraf.rs)

Video: Antić o povratku, odbijanju ponuda, igračima i budućnosti: Novac me ne zanima, želim da ispunim san

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA